Р Е Ш Е Н И Е

 

441/14.5.2018г. ,                Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми  състав

На 10 (десети) май                                                                         Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар А. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 158 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищцата С.Р.С. твърди, че с ответника Ф. Л.С. са съпрузи от 12.12.2006 година. От брака си нямали родени деца. Двамата съжителствали в Република Франция. Първоначално отношенията им се развивали нормално. През последните години, обаче, между тях започнали да възникват неразбирателство и скандали, довели до отчуждение между тях. Поради това, през лятото на 2015 г., по взаимно съгласие, двамата се разделили, като ищцата напуснала семейното жилище и се установила в съседен град – Памие. Същите напълно се отчуждили, като не поддържали никаква връзка помежду си, като на С. С. не бил известен дори адреса, на който живее понастоящем ответника. Моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината; да запази фамилното име С.; не предявява претенции за издръжка между бивши съпрузи, за ползване на семейното жилище, както и за деловодни разноски.

            Ответникът е призован по реда на чл. 48 от ГПК – чрез публикация в Държавен вестник. В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК след публикацията в ДВ, ответникът не се явява, за да получи преписи от исковата молба и не подава отговор на исковата молба. В едномесечния срок, назначеният му особен представител подава отговор на исковата молба. В съдебно заседание същият изразява становище, че претенцията е основателна, поради което моли бракът между страните да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 12.12.2006 г., когато с акт № 214/12.12.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Търговище сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца. Разпитаната в съдебно заседание като свидетел А. И. излага, че страните живели съвместно дълги години, като първоначално – в гр. Търговище. Впоследствие, и поради обстоятелството, че ответникът е френски гражданин, се установили в Република Франция. Ищцата имала дете от предходна връзка, което живяло със съпрузите, които закупили къща в гр. Далу. Отпреди няколко години, обаче, между страните започнали да възникват противоречия, свързани с установени от ответника извънбрачни връзки. Поради това, преди около две години двамата решили да се разделят. Оттогава не поддържали никаква връзка.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа ненормално протичане на брачните отношения между страните, свързано с продължителното отсъствие на ответника, което не може да бъде преодоляно. Проява на същото е настъпилата фактическа раздяла между тях отреди около две години. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            Ищцата следва да запази фамилното име – С., прието при сключване на брака.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 12.12.2006 г. с акт № 214/12.12.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Търговище между ФИЛИП Л.С., роден на *** г., гражданин на Република Франция, без регистриран адрес в Република България, с неизвестен адрес и С.Р.С. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. К. Д. от ШАК, гр. Шумен, ул. „Добри Войников“ № 15, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            С.Р.С. ЗАПАЗВА фамилното име – С..

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 (тридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Ф. Л.С. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА С.Р.С. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната ѝ част от държавната такса при решаване на делото.           

                В тежест на С.Р.С. остават направените по делото разноски в размер на 925,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                  Районен съдия: