Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

563/6.6.2018г. , гр. Шумен  

Шуменски районен  съд,  в  публичното заседание  на осемнадесети април ,   през две хиляди и осемнадесета година , в състав :

                                                                          СЪДИЯ: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П., като  разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №161  по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното: 

Предявен е иск с правно основание чл.45 от ЗЗД  . 

Депозирана е искова  молба от Ж.Й.Ж. , ЕГН ************ , адрес *** , съдебен адрес ***   срещу Ш.Х.Р. , ЕГН ********** , адрес ***  , че с определение от 05.12.2017 г. постановено по НОХД № 2873/2017 г. на ШРС било одобрено споразумение за прекратяване на наказателно то производство, с което било прието за безспорно установено от фактическа страна, че ответникът е  извършил престъпление по чл.129, ал.2 от НК, във вр. с чл. 129, ал. 1 от НК.  Осъщественото спрямо него престъпно посегателство го поразило с изключителната си бруталност и арогантност. Травматичните увреждания които получил породили у него физическа болка сериозни терзания и душевни страдания. На 30.06.2017 г. бил приет за лечение в хирургично отделение с диагноза – открита рана на задната стена на гръдния кош и нараняване на белодробната повърхност. Бил изписан от МБАЛ Шумен на 12.07.2017 г., но белезите от нанесеия му побой, порезната рана и хематомите  по лицето му продължавали да са видими и създали у него допълнителни неудобства, което се отразило на работата му и  нормалния му начин на живот. Ищецът претендира  заплащане от съда на ответника на сума в размер на 10 000 лв. представляваща  обезщетение за претърпените  от нещо неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху главницата от момента на нанесената неимуществена вреда до окончателно изплащане на сумата, както и претендира присъждане на разноски. Поддържа иска в открито съдебно заседание .

В срока по чл.131 от ГПК ответникът не депозира отговор , в открито съдебно заседание заявява , че оспорва иска по размер , признава претенцията за сумата от 4 000 лева.

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност прие за установено от фактическа и правна страна следното : По делото е приложено НОХД №2873/2017г. по описа на ШРС   ,    приключило с Определение №240/05.12.2017г.  , с което е одобрено сключеното между страните споразумение , по силата на което се приема за безспорно установено от фактическа страна , че подсъдимият  , ответник в настоящото производство - Ш.Х.Р.  , на 30.06.2017г. , в гр.Шумен , причинил на Ж.Й.Ж. *** , средна телесна повреда , изразяваща се в проникващо нараняване в гръдната кухина и разстройство на здравето , временно опасно за живота , обусловено от развил се тотален хемопневмоторакс – престъпление по чл.129 , ал.2 вр. с чл.129 , ал.1 от НК . Предвид горното и като взе предвид , че съгласно чл.383 ал.1 от НПК одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда , намира , че е налице хипотезата на чл.300 от ГПК , т.е. приема за доказано , че ответникът е извършил виновно противоправно деяние – нанесъл е на ответника травматични увреждания , квалифицирани като средна телесна повреда , т.е. първите елементи от състава на непозволеното увреждане  . Ищецът твърди , че за него са настъпили неимуществени вреди , които са в причинна връзка с описаното деяние . На първо посочва , че е претърпял болки и страдания , както в момента на увреждането , така и при лечението на последиците от телесната повреда и такива които продължават и към настоящия момент .  Както беше отразено  по –горе ответникът е признат за виновен , че е причинил на ищеца средна телесна повреда , изразяваща се в проникващо нараняване в гръдната кухина и разстройство на здравето , временно опасно за живота , обусловено от развил се тотален хемопневмоторакс  , което според съда безспорно е причинило негативни последици в неимуществената сфера на пострадалия ,  изживени  са болки и страдания които са в резултат на самото нараняване , така и от последиците му . Според приетата по делото СМЕ на ответникът е причинил на ищеца проникващо нараняване в гръдната кухина , което наложило провеждане на оперативно лечение . Болничното лечение е продължило до 12.07.2017г.  Вещото лице посочва , че за пълното възстановяване е бил необходим период от около 45-60 дни . От показанията на разпитаните свидетели Р. Х. и Н. Ж.  се изяснява , че след изписването му от болницата , известен период ищецът е търпял  и психически неудобства – не желаел разговаря и да излиза от дома си .

При определяне на размера на неимуществените вреди следва съдът да се ръководи  от общото правило на чл.52 от ЗЗД , т.е.  справедливото им обезщетяване , следователно  да се репарират във възможно най- пълен режим болките, страданията, неудобствата и други нематериални последици, възникнали от непозволената намеса  в нематериалния бит . Предвид горното и като съобрази , че ищецът е понесъл болки и страдания , изразяващи се в макар и кратковременно  , но много тежко , с опасност за живота   влошаване на здравословното му състояние , съпроводено с болка  и страдание и последващо влошаване на психическия му статус намира , че следва да му бъде присъдено обезщетение за неимуществени вреди  в размер на 10 000 лева , т.е. искът се явява изцяло основателен .Върху посочената сума ,   на основание чл.86 ал.1 във вр. с чл.84 ал.2 от ГПК  се дължи лихва за забава  считано от дата на увреждането – 30.06.2017г. , до окончателното изплащане на главницата .

На основание чл.78 , ал.6 от ГПК ,  ответникът следва да бъде осъден да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС  сума в размер на  550  лева  , от която 150 лева -платеното от авансовите суми на съда възнаграждение на ВЛ по СМЕ и 400 лева -държавна такса върху уважения размер на иска .

На основание чл.78 , ал.1 от ГПК , ответникът дължи на ищеца извършените деловодни разноски в размер на 1 000 лева .

Водим от горното съдът

Р    Е    Ш    И  :

 

ОСЪЖДА Ш.Х.Р. , ЕГН ********** , адрес *** заплати на Ж.Й.Ж. , ЕГН ************ , адрес *** , съдебен адрес ***   , сума в размер на 10 000 (десет хиляди) лева  ,  представляваща неимуществени вреди ,  настъпили в резултат на извършено от ответника престъпление по чл.129 , ал.2 вр. с чл.129 , ал.1 от НК  , за което е осъден с Определение №240/05.12.2017г. , одобрено по НОХД №2873/2017г. по описа на ШРС     - нанасяне на средна телесна повреда , изразяваща се в проникващо нараняване в гръдната кухина и разстройство на здравето , временно опасно за живота , обусловено от развил се тотален хемопневмоторакс  , както и  негативни психически изживявания , ведно със законната лихва върху главницата , считано от 30.06.2017г. , до окончателното и изплащане .

ОСЪЖДА Ш.Х.Р. , ЕГН ********** , да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС , сумата 550 (петстотин и петдесет) лева  , от която 150 лева -платеното от авансовите суми на съда възнаграждение на ВЛ по СМЕ и 400 лева -държавна такса върху уважения размер на иска .

ОСЪЖДА Ш.Х.Р. , ЕГН **********  да заплати на Ж.Й.Ж. , ЕГН ************  деловодни разноски в размер на 1 000 (хиляда) лева . 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от датата на съобщаването му на страните. 

 

                                                                                                          СЪДИЯ :