Р Е Ш Е Н И Е  

243/21.3.2018г. , Гр.Шумен

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на петнадесети март през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№168 по описа за 2018г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

Гр.д.№168/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49, ал.1 от СК от В.Н. *** срещу И.Р.С. ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се предявяват съединени брачни искове относно родителските права по отношение на малолетното дете на страните и неговото местоживеене, издръжка, лични контакти.  Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който взема становище по допустимостта и основателността на исковите претенции.  Не възразява срещу искът за прекратяване на брака и по отношение на исковете за предоставяне на родителски права, размера и присъждането на издръжката, както и по отношение на възстановяване на предбрачното фамилно име на ищеца. Иска да бъде предоставено семейното жилище на ищцата.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 12.07.2017г., съставен в гр.Шумен. От връзката си, страните имат родено едно дете, което е малолетно към момента- Е.И.С., родена на ***г. От становището на страните и от показанията на свидетеля се установи, че съпрузите живеят разделени, като ответникът живее и работи в ***. Съпругата отглежда сама детето Е.. Повече от шест месеца, страните са във фактическа раздяла. По делото се установи липсата на разбирателство и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно и дълга фактическа раздяла, по времето на която всяка от страните се е установила да живее в различни държави. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес нито на детето, нито на съпрузите.

              По отношение на детето, не са налице различия в становищата на страните и съдът смята, че изцяло в негова полза е упражняването на родителските права да бъде предоставено на майката. На ответника следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти с детето, съобразен с желанието на бащата за установяване на емоционална връзка. Режимът се определя както следва- всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08:00ч. до 20:00ч., с преспиване, като детето се взима и връща в дома на майката, който е и неговото местоживеене; на Коледните, Новогодишните, Великденските и други национални празници, на рождения ден и имения ден на детето, както и през училищните ваканции, с преспиване, през четните години и един месец през лятото, който да бъде август.

              Досежно издръжката на детето: И двете страни не са ангажирали доказателства за реализираните от тях месечни доходи, но по делото няма спор между страните за размера на издръжката. Съдът като съобрази потребностите на детето, обусловени от неговата възраст и липсата на сочени други алиментни задължения за майката и бащата, намира, че на детето Е., следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 230.00 лева, от които 130.00 лева следва да заплаща бащата, а останалите 100.00лв. да се заплащат от майката, върху която лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният размер на издръжката се дължи, считано от датата на подаване на исковата молба- 15.01.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

             Относно ползването на семейното жилище, намиращо се на ул.Съединение №113 ет.3 в гр.Шумен, собственост на трети лица, претенции за ползването му не се предявяват  от ответника и същото следва да бъде предоставено за ползване на съпругата.

 Жената следва да възстанови предбрачното си фамилно име - П..

 По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50.00 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъдат заплатени от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25.00 лв. при завеждането на делото. Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху определеният размер на издръжката за детето за в бъдеще време в размер на 187,20лв. върху тригодишните платежи.

 На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

 Водим от горното, съдът

                                                                 Р Е Ш И:

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №*** от 12.07.2017г., съставен в гр.Шумен, област Шумен, между В.Н. С. с ЕГН: ********** *** и И.Р.С. с ЕГН: ********** ***,  като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

             ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Е.И.С., родена на ***г. с ЕГН:********** до навършването на пълнолетна възраст, на майката В.Н. С. с ЕГН: **********, като ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето му при нея.

              ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на детето с бащата И.Р.С. с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08:00ч. до 20:00ч., с преспиване, като детето се взима и връща в дома на майката, който е и неговото местоживеене; на Коледните, Новогодишните, Великденските и други национални празници, на рождения ден и имения ден на детето, както и през училищните ваканции, с преспиване, през четните години и един месец през лятото, който да бъде август.

              ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул.*** на съпругата, като се констатира, че съпругът го е напуснал.

             Жената възстановява предбрачното си фамилно име- П..

 

            ОСЪЖДА И.Р.С. с ЕГН: ********** да заплаща на детето си Е.И.С., с ЕГН:********** чрез неговата майка и законен представител В.Н. С. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 130.00 лева /сто и тридесет лева/, считано от 15.01.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.         

              

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00лв., като ОСЪЖДА И.Р.С. с ЕГН: ********** да заплати такава в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд, както и държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 187,20лв./сто осемдесет и седем лева и двадесет стотинки/.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.               

           

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: