Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

589/13.6.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на единадесети юни 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 189/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен иск с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК.  

Искова молба от В.Н.С., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Г.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 59 СК. Излага, че с решение на ШРС, бил прекратен бракът му с ответницата, като родителските права над детето им – В. В. Н., ЕГН : **********, били предоставени на майката, а на него бил определен режим на лични контакти. Считайки, че е настъпила съществена промяна в обстоятелствата, иска изменение на режима на упражняване на родителските права и лични контакти, постановени с Решение № 760/01.11.2016г. по ГД № 1984/2016г., а именно : предоставяне на упражняването на родителските права и определяне местоживеенето на детето при него; определяне режим на лични контакти всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота до 17,00ч. в неделя с преспиване, тридесет дни през лятото и по два дни през коледно-новогодишните и великденските празници; осъждане майката да заплаща издръжка от 140 лева месечно за детето.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, не подава отговор.  

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищецът лично и с представител, поддържа заявеното в исковата молба, а ответникът не се явява и не изпраща представител.

Така предявеният иск е допустим, разгледан по същество е основателен :  

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:  

Не се спори от страните, а и представените писмени доказателства установяват, че с решение № 760/01.11.2016г. по ГД № 1984/2016г., по описа на ШРС, бракът между тях е прекратен, като родителските права над малолетното им дете, са предоставени на майката, определен е режим на лични контакти на бащата и е осъден да му заплаща издръжка.

От приложените писмени доказателства и показанията на свидетелите, преценени съобразно чл. 172 от ГПК, предвид явната им заинтересованост, заради родствената им връзка, се установи, че  в разрез с постановените мерки, детето живее с бащата в наследствено жилище, като съжителстват с бабата по бащина линия, подпомагаща го в ежедневните непосредствени грижи. Поддържа редовни контакти с майката – всеки ден по телефон. Майката пребивава извън страната от края на 2017г.. Няма данни за реализирания от нея доход. Този на бащата се свежда до пенсия за инвалидност поради общо заболяване от 210 лева.

Социалния доклад на ДСП – Шумен сочи, че и двамата родители имат родителски капацитет, жилищни условия и могат да задоволяват потребностите на детето, в своите семейства, но майката не е в състояние да полага грижи за него в момента. Безспорна е силната емоционална връзка между детето и двамата родители, като от известен период приоритет има тази с бащата, подчертана и в приложения доклад от „Зона заКрила“ – гр. Шумен.

По отношение на непосредствените родителски грижи, от показанията на свидетелите, се установи, че ищецът в последните месеци полага необходимите родителски грижи за отглеждането, възпитанието и образованието на детето.

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните правни изводи :

С оглед разпоредбата на чл. 59, ал. 9 от СК, настоящият състав счита, че е налице изменение на обстоятелствата след определяне мерките по отношение на непълнолетни деца на страните, което налага изменянето им. По конкретно те се свеждат до появата на нови, не само засягащи ефективността на постановените мерки, но обезсмислящи съществуването им в настоящия вид. На първо място това е избраното поведение на майката. Отсъствието и от дома, за установения период от време е несъвместимо с ефективно упражняване на родителски права. На второ място това е по-силната емоционална връзка с бащата, с когото детето се чувства спокойно.

Поради това съобразно заявеният петитум и възможността за служебно произнасяне по въпросите на родителските права, личните отношения, местоживеенето и издръжката, съдът счита, че постановените по ГД № 1984/2016г. по описа на ШРС, следва да се изменят, като родителските права над малолетния В. се предоставят на бащата, определи се местоживеенето му при него, на адрес – гр. Шумен, ул. “***, определи се режим на лични контакти на майката с детето, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота, до 17,00ч. в неделя, с преспиване, 30 дни през лятото, когато бащата не е в платен отпуск, по два дни на Коледните и Великденски празници, през нечетните години, и на Новогодишните празници, през четните години. Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 250 лева, от които по голямата част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника, а именно 140 лева за, а останалата част, да се поеме от бащата, предвид полаганите от негова страна непосредствени грижи, по отглеждане и възпитание на непълнолетното дете, въпреки усложненото му здравословно състояние, препятстващо реализирането на адекватен доход. Така определеният размер на издръжката се дължи, от 16.01.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законни основания за изменение или прекратяване на същата.

Определя държавна такса от 201,60 лева, върху определения размер на издръжката, която да се внесе по сметка на ШРС от ответника.

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 380 лева разноски в производството.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ постановените с решение № 760/01.11.2016г. по ГД № 1984/2016г., по описа на ШРС, мерки за родителските права след развода, по отношение малолетното дете В. В. Н., ЕГН : **********, като постановява :

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на детето В. В. Н., ЕГН : **********, при бащата – В.Н.С., ЕГН : ********** на адрес ***.  

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над детето В. В. Н., ЕГН : ********** на бащата – В.Н.С., ЕГН : **********.  

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката – Г.С.Г., ЕГН : **********, с детето В. В. Н., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота, до 17,00ч. в неделя, с преспиване, 30 дни през лятото, когато бащата не е в платен отпуск, по два дни на Коледните и Великденски празници, през нечетните години, и на Новогодишните празници, през четните години.

ОСЪЖДА Г.С.Г., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на малолетното си дете В. В. Н., ЕГН : **********, в размер на 140 лева, считано от 16.01.2018г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.  

ОСЪЖДА Г.С.Г., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на Районен съд – гр. Шумен, сумата от 201,60 лева, държавна такса, върху определения размер на издръжката.  

ОСЪЖДА Г.С.Г., ЕГН : **********, да заплати на В.Н.С., ЕГН : **********, сумата от 380 лева, разноски в производството.  

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: