Р Е Ш Е Н И Е

 

329/11.4.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

       Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, на   двадесет и седми март през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:  

Районен съдия: М. Марков    

при секретаря М. Н., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело № 216 по описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен е иск по чл.422, ал.1 от ГПК, вр. с чл.79, ал.1  от ЗЗД и чл.86, ал.1 от ЗЗД – за съществуване на вземането.

В производството по настоящото дело съдът е сезиран с положителни установителни искове с правно основание чл.422, ал.1 от ГПК, вр. с чл.79, ал.1  от ЗЗД и чл.86, ал.1 от ЗЗД, предявени от  „ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „***“ №***, представлявано от М.М.М. – Д. и Ж.П.С., чрез пълномощника юрисконсулт Б.К. срещу „Стандарт ФС“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „***“ №***, представлявано от Е.А.А., с ЕГН **********.

В исковата молба се сочи, че в полза на ищеца е издадена заповед за изпълнение по реда на чл.410 от ГПК. С оглед разпоредбата на чл.415, ал.1, т.2 от ГПК на кредитора е указано да предяви иск за установяване на вземането си, което е направено в законния срок. С издадената заповед за изпълнение по реда на чл.410 от ГПК, длъжникът „Стандарт ФС“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „***“ №***, представлявано от Е.А.А., с ЕГН **********, е осъден да плати на Кредитора „ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „***“ №***, представлявано от М.М.М. – Д. и Ж.П.С., чрез пълномощника юрисконсулт Б.К., сумата 962.84 лева (деветстотин шестдесет и два лева и осемдесет и четири стотинки) – главница за доставена, но незаплатена ел. енергия за периода от 01.01.2017 г. до 31.08.2017 г. по кл.№ *** за обект находящ се в гр. Димитровград, 0, ап.3, ИТН 4055161; сумата 35.59 лева (тридесет и пет лева и петдесет и девет стотинки) – обезщетение за забавено плащане за периода от 11.02.2017 г. до 08.10.2017 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 09.10.2017 г. – датата на депозиране на заявлението в съда до окончателното изплащане, както и сумата от 25.00 лева (двадесет и пет лева), представляваща държавна такса и 50.00 лева (петдесет лева) - юрисконсултско възнаграждение.

Ищецът моли съда да приеме за установено по отношение на ответника съществуването на посочените вземания по заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК, постановена по ч.гр.д.№ ***/2017г. по описа на РС-Шумен. Претендира и присъждане на направените разноски.

Ответникът не представя писмен отговор в преклузивния срок по чл.131, ал.1 от ГПК. Не се явява или представлява в съдебно заседание. Не сочи доказателства.

Ищецът чрез процесуалния си представител преди първото по делото съдебно заседание представя становище по реда на чл.143 от ГПК. Сочи, че след стартиране на производството, ответникът е изплатил изцяло претендираните суми. Иска от съда, предвид чл.253, ал.3 от ГПК, да се постанови решение, с което да се отхвърлят предявените искове.

След съвкупна преценка на доводите на страните, на събраните по делото доказателства и на разпоредбите на закона, съдът намира за установено следното:

Предявени са първоначално обективно кумулативно съединени  положителни установителни искове с правно основание чл.422, ал.1 от ГПК, вр. с чл.79, ал.1  от ЗЗД и чл.86, ал.1 от ЗЗД, предявени от  „ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „***“ №***, представлявано от М.М.М. – Д. и Ж.П.С., чрез пълномощника юрисконсулт Б.К. срещу „Стандарт ФС“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „***“ №***, представлявано от Е.А.А., с ЕГН **********, с които се иска да бъде прието за установено, че ответникът има парично задължение към ищеца в размер на сумата 962.84 лева (деветстотин шестдесет и два лева и осемдесет и четири стотинки) – главница за доставена, но незаплатена ел. енергия за периода от 01.01.2017 г. до 31.08.2017 г. по кл.№ *** за обект находящ се в гр. Димитровград, 0, ап.3, ИТН 4055161; сумата 35.59 лева (тридесет и пет лева и петдесет и девет стотинки) – обезщетение за забавено плащане за периода от 11.02.2017 г. до 08.10.2017 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 09.10.2017 г. – датата на депозиране на заявлението в съда до окончателното изплащане, както и сумата от 25.00 лева (двадесет и пет лева), представляваща държавна такса и 50.00 лева (петдесет лева) - юрисконсултско възнаграждение, за които вземания е издадена заповед за изпълнение по ч.гр.д.№***/17г. по описа на РС-Шумен. Претендират се и направените по настоящото дело разноски.

         Ответникът не е подал писмен отговор на исковата молба в срока по чл. 131, ал.1 от ГПК.

По делото от страна на ищеца, се признават обстоятелствата, че след предявяване на иска, ответната страна е изпълнила изцяло задължението си. Ищецът по същество не поддържа претенцията си, като иска от съда да бъдат отхвърлени предявените искове. Не прави отказ от иска или оттегляне на иска.

Съдът на основание чл.235, ал.3 от ГПК е длъжен вземе предвид фактите, настъпили след предявяване на иска, които са от значение за спорното право. Безспорно това са изявленията на ищеца, за пълно погасяване на задълженията, след започване на производството. Това по съществото си представлява признаване на иска от страна на ответника, преди първото по делото заседание. Иначе казано, при липса на изявление за отказ от иска или оттегляне на иска, налице е липса на правен интерес от страна на ищеца, за продължаване на производството и постановяване на решение съобразно исковата претенция.

Предвид гореизложеното, съдът  

Р     Е     Ш     И :

 

 ОТХВЪРЛЯ исковете, с правно основание чл.422, ал.1 от ГПК, вр. с чл.79, ал.1  от ЗЗД и чл.86, ал.1 от ЗЗД, предявени от  „ЕВН България  Електроснабдяване” ЕАД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „***“ №***, представлявано от М.М.М. – Д. и Ж.П.С., чрез пълномощника юрисконсулт Б.К. срещу „Стандарт ФС“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „***“ №***, представлявано от Е.А.А., с ЕГН **********, с които се иска да бъде прието за установено, че ответникът има парично задължение към ищеца в размер на сумата 962.84 лева (деветстотин шестдесет и два лева и осемдесет и четири стотинки) – главница за доставена, но незаплатена ел. енергия за периода от 01.01.2017 г. до 31.08.2017 г. по кл.№ *** за обект находящ се в гр. Димитровград, 0, ап.3, ИТН 4055161; сумата 35.59 лева (тридесет и пет лева и петдесет и девет стотинки) – обезщетение за забавено плащане за периода от 11.02.2017 г. до 08.10.2017 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 09.10.2017 г. – датата на депозиране на заявлението в съда до окончателното изплащане, както и сумата от 25.00 лева (двадесет и пет лева), представляваща държавна такса и 50.00 лева (петдесет лева) - юрисконсултско възнаграждение, за които вземания е издадена заповед за изпълнение по ч.гр.д.№***/17г. по описа на РС-Шумен, както и претенцията за направените по настоящото дело разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред ОС - Шумен в двуседмичен срок от връчването му от страните.

След влизане на решението в сила, препис от същото да се приложи ч.гр.д.№***/17г. по описа на РС-Шумен.

 

РАЙОНЕН   СЪДИЯ: