Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

202/22.02.2018г.

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и втори февруари      , през две хиляди и осемнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №323   по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от И.И.Д. , ЕГН **********,*** и Н.С.Д. , ЕГН **********,*** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 17.09.2005 г., първи по ред за двамата , от който имат родено дете  И.И.И., ЕГН ********** , към момента малолетно .   Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие . Същото е сериозно и непоколебимо . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК и споразумението по чл.51 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №*** на Община Шумен,  , от което се установява , че страните са съпрузи от 17.09.2005 г.      От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***.    , издадено от Община Шумен , е видно , че роденото от брака  дете И.И.И., ЕГН ********** е малолетно .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на малолетното дете    . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената  , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 216  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 17.09.2005 г.      , с Акт  №*** г. на Община Шумен,  , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между И.И.Д.  ЕГН  **********,*** и Н.С.Д. , ЕГН **********,*** ,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между И.И.Д. , ЕГН ********** и Н.С.Д. , ЕГН **********, споразумение по чл.51 от СК  както следва:

а)         всяка втора и четвърта седмица в дните от събота до неделя с преспиване, от 10:00 часа в събота до 18:00 ч. в неделя;

б)         в четните години - първите два дни от Великденските празници с преспиване от 10:00 часа на пьрвия ден до 17:00 ч. на последния ден, и втората половина oт Коледните празници с преспиваме от 10:00 часа на първия ден до 17:00 ч. па последния ден;в нечетните години последните два дни oт Великденските празници с преспиване от 10:00 часа на първия ден до 17:00 ч. на последния ден, и първата половина от Коледните празници с преспиване or 10:00 часа па първия ден до 17:00 ч. на последния ден;

в)на четна година от 31 декември от 12,00 часа до първи януари 12.00 часа с преспиване;

г) на рождения ден на бащата И.И.Д. с преспиване от 17:00 ч. на рождения ден до 17: 00 часа на следващия ден;

 д) на четна година - през първата половина на училищните ваканции - зимна и пролетна;на нечетна година - през втората половина на училищните ваканции - зимна и пролетна;

е) 25 (двадесет и пет) дни през лятото, когато майката не е в платен отпуск;

 ж) както и през други дни, които ще се договарят между майката и бащата и със съгласието на детето.

·             ЗАДЪЛЖАВА  бащата И.И.Д. , ЕГН ********** , да заплаща на малолетното си дете  И.И.И., ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител Н.С.Д. , ЕГН ********** ,  месечна издръжка  в размер на 300 (триста) лева ,  платими до десето число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от датата на ***лизане на решението за развода в сила, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска , до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване .Издръжката се заплаща по банкова сметка  в „Юробанк България” ЕАД - клон Шумен, IBAN: ***, BIC: *** . Н.С.Д., ЕГН **********.

 

·        След прекратяване на брака съпругата Н.С.Д. , ЕГН **********  ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  Х.

 

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА

 

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,собственост на майката на съпруга – M. Ц. В., ЕГН **********, находящо се в гр. Шумен, ул. ***, се предоставя за ползване на детето И.И.И., ЕГН **********  и майката Н.С.Д. , ЕГН **********, за срока по чл. 56, ал. 3 от Семейния кодекс. За ползването Н.С.Д. , ЕГН ********** и детето И.И.И., ЕГН ********** не дължат наем, за което М. Ц. В. дава своето съгласие в писмена форма.

 

·        Страните декларират, че не притежават в съпружеска имуществена общност НЕДВИЖИМО И ДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО .  

 

ОСЪЖДА И. И. Д. , ЕГН ********** да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС  ,  сумата 216 ( двеста и шестнадесет   ) лева  – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето .

ОСЪЖДА Н.С.Д. , ЕГН ********** да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС  ,  сумата 15 ( петнадесет  )  – остатъка от определената държавна такса за водене на делото 

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: