Р Е Ш Е Н И Е

 

411/2.5.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и четвърти април                               две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 557 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс по повод депозирана искова молба от Д.З.И. с ЕГН **********  с адрес ***, чрез адв. Т.Я.от АК-Шумен, съдебен адрес ***, офис 2 срещу И.П.И. с ЕГН ********** с адрес за призоваване по месторабота в гр.***. В молбата ищцата излага, че бракът между страните е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да бъде прекратен по вина на мъжа. Родителските права над детето З. се иска да бъдат предоставени на майката, като местоживеенето да е на нейния адрес. Да бъде определен следния режим на лични контакти с бащата: всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване - от 10.00 часа събота до 14.00 в неделя;  зимната ваканция на всяка нечетна година да бъде вземане от 10.00 часа на първия ден и връщане до 13.00 часа на последния ден;  пролетната  ваканция на всяка четна година да бъде вземане от 10.00 часа на първия ден и връщане до 13.00 часа на последния ден; 10 дни по време на лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, от 10.00 часа на първия ден до 13.00 часа на последния ден. Моли се ответника да бъде осъден да заплаща месечна издръжка в размер на 180 лв., считано от датата на предявяване на иска в съда до настъпване на причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Моли се да бъде възстановено предбрачното ѝ фамилно име – Д.. Семейното жилище да бъде предоставено за ползване от нея и детето. Моли се за присъждане на съдебните разноски. С исковата молба се предявява и иск по чл.149 от СК за осъждане на ответника за издръжка за минало време в размер на 180 лв., считано от 25.02.2017г. до 25.02.2018г. С последваща молба 27.02.2018г. е направено искане до съда за определяне  на привременни мерки относно упражняването на родителските права и местоживеенето на детето, както и осъждане на ответника за заплащане на издръжка в размерите посочени по горе.

По така направените искания по привременните мерки съдът се е произнесъл в протоколно определение  в открито съдебно заседание на 13.03.2018г., като е постановил, че важат до окончателното влизане в сила на съдебното решение по делото.

В срока на писмен отговор от страна на ответника е постъпил проект за споразумение между страните.

В последствие проект за споразумение се представя и от ищцовата страна.

В съдебното заседание ищцата се явява лично, заедно с адв. Т.Я.от ШАК. Предлага се устно споразумение между страните, като се оттегля искането за издръжка за минало време.

В съдебно заседание ответника се явява лично, заедно с адв. Красен Пейчев от ШАК, като споразумението се оформя в съдебно заседание и се инкорпорира в протокола от съдебно заседание, чрез подписването му от страните и техните упълномощени представители в съдебното заседание.

Предвид това съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК, като производството по чл.149 от СК е прекратено.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 26.04.2010 г. в гр. Шумен,  за което обстоятелство бил съставен Акт за граждански брак № 0080/26.04.2010г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – гр.Шумен. От брака си имали родено едно дете – син З. И.П., роден на ***г. В съдебно заседание  заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства,  като съдът приема от правна страна следното: От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето,  семейното жилище и  фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че изявлението  на Д.И. и И.И., направено в съдебното заседание се явява основателно и следва да бъде уважено, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото са представени доказателства досежно реализираните от страните доходи, като счита, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. Съдът констатира, че таксата от 25 лв., дължима при образуване на делото е внесена от молителката, като определената държавна такса в размер на 15 лв. при допускане на развода, следва да бъде поета от молителя. Молителят дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 129.40 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

 Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между И.П.И. с ЕГН ********** и Д.З.И. с ЕГН **********,***, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 0080/26.04.2010г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака малолетно дете – З. И.П. с ЕГН ********** се предоставят на майката Д.З.И. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е при майката на адрес гр.***;

ІІ. На бащата И.П.И. с ЕГН ********** се определя следния режим на  лични контакти с детето: за времето извън ваканциите на детето - всяка първа и трета събота и неделя от месеца,  от 11.00 часа в събота  до 14.00 часа в неделя, с преспиване, като детето бъде вземано и връщано от адреса на местоживеенето му; през зимната ваканция на всяка нечетна година – от 10.00 часа на първия ден от ваканцията до 13.00 часа на последния ден, като детето бъде вземано и връщано от адреса на местоживеенето му; през пролетната ваканция на всяка четна година от 10.00 часа на първия ден от ваканцията до 13.00 часа на последния ден, като детето бъде вземано и връщано от адреса на местоживеенето му; през лятната ваканция – 10 дни, когато майката не е в платен годишен отпуск - от 10.00 часа на първия ден от срока до 13.00 часа на последния ден, като детето бъде вземано и връщано от адреса на местоживеенето му;

ІІІ. Бащата И.П.И. с ЕГН ********** ще заплаща на малолетния З. И.П. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 180 лв. (сто и осемдесет лева), чрез неговата майка и законен представител Д.З.И. с ЕГН ********** платима до 20 – то число на месеца, за който се дължи, по банков път по сметка с IBAN  ***, находяща се в ТБ „Инвестбанк“ АД , финансов център – Шумен считано от влизане на решението в сила, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на причини изменяща или прекратяваща правото на издръжка;

ІV. Семейното жилище, находящо се в гр.***, собственост на молителката се предоставя за ползване на нея и детето;

V. След прекратяване на брака молителката Д.З.И. с ЕГН **********  възстановява предбрачното си фамилно име - Д..

VI. Страните декларират, че не притежават в режим на семейна имуществена общност недвижими имоти, моторни превозни средства, горска и земеделска техника, като нямат имуществени претенции един спрямо друг;

VII.Страните декларират, че нямат взаимни претенции за притежаваните от тях банкови сметки, като всеки се задължава да обслужва и погасява собствените си кредити. Страните нямат регистрирани търговски дружества, като не притежават дялове и акции в такива дружества;

VІІІ. Направените по делото разноски остават в тежест на страните, така както са направени;

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

ОСЪЖДА И.П.И. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменския районен съд държавна такса за допускане на развода в размер на 15 лв.(петнадесет лева), държавна такса върху размера на определената месечна издръжка в размер на 129.60 лв.(сто двадесет и девет лева и шестдесет стотинки), както и 5 лв. (пет лева) при евентуално издаване на изпълнителен лист.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: