Р Е Ш Е Н И Е

 

624/25.6.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Районен съд Шумен, в открито съдебно заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№568 по описа за 2018г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:  

Гр.д.№568/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от И.Р. Д. с ЕГН: ********** *** срещу Д.Д.Д. с ЕГН: ********** ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се предявяват съединени брачни искове относно родителските права по отношение на малолетното дете, родено от брака- Д., издръжка за в бъдеще в размер на 170лв. месечно, лични контакти и фамилното име и ползването на семейното жилище. С исковата молба ищецът прилага удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак №0043 от 05.11.2011г. на Община Велики Преслав.

             Ответникът е представил писмен отговор в насрещна искова молба в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който възразява по изложените в исковата молба факти. Оспорва вината за разстройството на брака за двамата съпрузи и иска съдът да се произнесе по въпроса, като признае за установено, че за дълбокото му и непоправимо разстройство вина има съпругата. Възразява по отношение на другите искове за упражняване на родителски права, местоживеене на детето и издръжка, като предявава насрещни такива. В отговор на насрещния иск, ищецът оспорва исковете и моли отхвърлянето им.

В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50СК, и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК, като съдът допусна изменението на иска. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт 0043 от 05.11.2011г. на Община Велики Преслав. От брака си страните имат родено едно дете, които е малолетно– Д. Д. Д., роден на ***г.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

            Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично от молителката. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка. Молителят дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху три годишните платежи на издръжката или сумата от 108 лв., както и 15 лв. за държавна такса по брачния иск.

          Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

           ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №0043 от 05.11.2011г., на Община Велики Преслав, област Шумен, между И.Р. Д., с ЕГН **********, с адрес: ***, и Д.Д.Д., с ЕГН ********** и адрес: ***, пл.***» № 6, вх.Б, ет.2, ап.8, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

             ОДОБРЯВА постигнатото между И.Р. Д., с ЕГН ********** и Д.Д.Д., с ЕГН ********** споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

1. Упражняванего на родителските права над детето Д. Д. Д. ЕГН-********** се предоставят на майката И.Р. Д., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея в гр.Шумен, бул ***’' №74, ет.2 ал.З.

2. Бащата Д.Д.Д., с ЕГН ********** и адрес: ***, пл. *** № 6, вх.Б, ет.2, ап.8 се задължава да заплаща месечна издръжка за детето Д. Д. Д., с ЕГН - **********, чрез неговата майка и законен представител И.Р. Д., с ЕГН **********, в размер на 150 лева /сто и петдесет / лева месечно, платима до 10 число на всеки месец, считано от датата на влизане на решението в сила, като за месеци март, април, май и юни 2018г. са платени по 130 лв. месечна издръжка от бащата.

  3. Определя режим на лични контакти на детето Д. Д. Д. ЕГН - ********** с бащата Д.Д.Д., с ЕГН **********, като следва: а) всяка първа и трета седмица от месеца с преспиване от 17 ч. в петък до 18 часа във неделя; б) половината дни по Коледните и Великденски празници с преспиване при бащата, на четните години последната половина, а в нечетни те години първата половина, от 10:00 ч. на първия ден до 18:00 ч. на последния ден; в) присъствие на рождените дни на бащата, бабата и дядото на детето по бащина линия от 12:00 ч. до 20:00 ч. г) на рождения ден на детето от 12.00 часа до 17.00 часа при бащата; д) Половината от дните па пролетната и зимна училищни ваканции, с преспиване при бащата, на четните години първата половина, а в нечетните години - последната половина, от 10:00 ч. на първия ден до 18:00 ч. на деня за връщане, е) един месец през лятото, когото майката не е в платен годишен отпуск.

  4. Семейното жилище в гр. В. Преслав, което е напуснато от молителката, с адрес: гр. Велики Преслав, пл. *** №6 , вх. Б, ет.2, ап. 8, се предоставя на Д.Д.Д..

  5. След прекратяване на брака И.Р. Д. възстановява предбрачното си фамилното име Й..

  6. Разноските по делото се оставят в тежест за всяка една от страните както са направени.  

          ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена частично от молителката.

           ОСЪЖДА Д.Д.Д., с ЕГН ********** и адрес: ***, пл. «***» № 6, вх.Б, ет.2, ап.8 да заплати по сметка на ШРС сумата 15 лв./петнадесет лева/, държавна такса по брачния иск и сумата 108.00 лв /сто и осем лева/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката.  

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: