Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№627 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на Г.П. Й., ЕГН **********, притежаващ л.к. №***, издадена на 27.01.2014 г. от МВР гр. Шумен, с постоянен адрес:*** и В.В.Й., ЕГН **********, притежаващ л.к. №***, издадена на 01.12.2017 г. от МВР гр. Шумен, с постоянен адрес:***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родени две деца, които не са навършили пълнолетна възраст. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 12.11.2011г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на родените от брака деца. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпруга и следва да бъде довнесена от него съобразно т.8 от Споразумението. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпруга в размер на 187,20лв.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 12.11.2011г. на Община Шумен, област Шумен между Г.П. Й., ЕГН **********,*** и В.В.Й., ЕГН **********,***  по взаимно съгласие.  

Одобрява постигнатото между Г.П. Й., ЕГН ********** и В.В.Й., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :  

1. Съпрузите не си дължат един на друг издръжка.

2. Г.П. Й. след прекратяване на брака запазва фамилното име Й., което е получила по време на брака.

3. Родителските права спрямо родените от брака деца – В. В. Й. с ЕГН ********** и Т. В. Й. с ЕГН **********, ще се упражняват от майката Г.П. Й., при която децата ще живеят.

4. Бащата има право на лични контакти с децата всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца (от 8.00 часа в съботния ден до 18.00 часа на неделния ден) и по един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

5. Бащата В.В.Й. се задължава от постановяване на развода да заплаща месечна издръжка на всяко от децата в размер на 130.00 (сто и тридесет) лева месечно, чрез майката до настъпване на причина за изменението й или настъпване на законни причини за нейното прекратяване. Издръжките са дължими до пето число на месеца, за който се дължат същите.

6. По време на брака си страните не са придобивали недвижими имоти. Другото имущество, което са придобили по време на брака са разпределили, поради което никой от тях няма претенции спрямо другия в това отношение.

7. Семейното жилище, което съпрузите са обитавали по време на брака не е собствено на никого и никоя от страните по това споразумение няма претенции за обитаването му.

8. Местоживеенето на децата се определя на адрес – гр. Шумен, община Шумен, област Шумен, ул. ***.

9. Разноските по делото ще бъдат платени от молителя В.В.Й..  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА В.В.Й., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 187,20лв./сто осемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ и 15.00лв./петнадесет лева/ такса за разглеждането на делото.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: