Р Е Ш Е Н И Е

 

588/13.6.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IX-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на четвърти юни, две хиляди и осемнадесета година, в състав: 

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 844/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по предявени от О.С.Р. ***, чрез пълномощника адв. Д. от ШАК, против С.Р.М. ***, в условията на обективно кумулативно съединение иск, с правно основание чл. 144, СК за присъждане на месечна издръжка на навършило пълнолетие дете, което продължава образованието си в средно учебно заведение, редовно форма на обучение през учебната 2017/2018 г. и иск, с правно основание чл. 149, ал. 2 СК, за осъждане на ответника да плати на ищеца, издръжка за минал период от 01.04.2017 г. до 22.03.2018 г..

Ищцовата страна обосновава съществуващия за нея правен интерес от провеждане на осъдителния иск, твърдейки, че бракът между родителите му бил прекратен с Решение по ГД № 535/2007 г., по описа на Шуменския районен съд. С решение по ГД № 2177/ 2010 г., по описа на Шуменския районен съд, ответникът бил задължен да плаща издръжка за тогава непълнолетния ищец, чрез неговата майка, в размер на сумата от 70 лв. месечно, считано от 03.06.2010 г. Твърди, че този размер на дължимата издръжка не е бил променян в продължение на повече от седем години, независимо от промяната в минималната работна заплата за страната и условията на живот. Ответникът, макар и с временни прекъсвания, плащал тази издръжка до месец март 2017 г., когато ищецът навършил пълнолетие. От месец април 2017 г. издръжка не му била изплащана. За учебната 2017-2018 година бил редовен ученик в 12 клас на средно училище „Панайот Волов“ – Ш., като през месец май 2018 г. му предстояло да завърши средното си образование и имал намерение да продължи да учи във висше учебно заведение. Твърди, че са му необходими средства за обучението и издръжка, като не притежавал никакви лични имущества, от които да има доходи. През периода от м. април 2017 г. до момента всички необходими средства за храна, облекло, учебници и други пособия били осигурявани единствено майка му, баба му и дядо му, при които живеел и до момента. Предстояло му абитуриентски бал, завършване на училище, както и кандидат - студентски изпити, поради което се нуждаел от средства. Твърди, че с ответника не поддържа контакти, не му било известно дали реализира доходи и в какъв размер. Моли да бъде постановено решение, с което ответникът да бъде осъден да му плаща месечна издръжка в размер на 160 лв., считано от датата на завеждане на исковата молба – 22.03.2018 г. до настъпването на обстоятелства, обуславящи изменението или прекратяването на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, като плащането на дължимата месечна издръжка да се осъществява до 5 - то число на месеца, за който се дължи, както и да бъде осъден да му плати издръжка за периода от 01 април 2017 г. до датата на завеждане на исковата молба - 22 март 2018 год., в размер на 160 лв. /сто и шестдесет лева/ месечно. Претендира разноски.

В срока по чл. 131 ГПК ответникът не е депозирал отговор на исковата молба; не е изразил становище по допустимостта и съществото на предявените искове и по обстоятелствата, на които се основават същите; не е изложил възражения срещу исковите претенции, а съответно и обстоятелствата, на които същите се основават, както и не е посочила доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях и не е представил писмени доказателства, с които евентуално разполага.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищецът, чрез процесуален представител адв. Д. от АК Шумен, поддържа предявените искове и моли за постановяване на неприсъствено решение по делото, с което предявените искове бъдат уважени.

Въпреки предоставената възможност, ответникът не е изпратил представител в първото заседание и не е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие.

Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен, с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал. 1 вр. чл. 239 ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителната преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Относно разноските.

Искането на ищеца за присъждане на реализираните от него разноски по делото, придружено с доказателства за действително реализирани такива, под формата на заплатено адвокатско възнаграждение е основателно, поради което следва да бъде уважено. Оценимите искове са два и при този изход на делото, относно искът, с правно основание чл. 144 СК, предвид, че е иск за периодични платежи за неопределено време, дължимата държавна такса е в размер на 4 % върху сборът на платежите за три години – арг. чл. 69, ал. 1, т. 7 ГПК вр. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК или 230.40 лева, а относно искът, с правно основание чл. 149 СК - 4 % върху цената на иска, но не по – малко от 50 лева - арг. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК или 76.80 лева. Следователно в тежест на ответника следва да бъдат възложени за плащане в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 307.20 лева и 5 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителeн лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Следва, в частта относно присъдените издръжки, да се постанови предварително изпълнение на решението, на основание 242, ал. 1, предл. 1 ГПК.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Осъжда С.Р.М., с ЕГН **********, и адрес: ***, да плаща в полза на пълнолетното си дете О.С.Р., с ЕГН ********** и адрес ***, месечна издръжка в размер на 160 /сто и шестдесет/ лева, с падеж пето число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, считано от подаване на исковата молба – 22.03.2018 г., до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, по сметка *** с титуляр О.С.Р., на основание чл. 144 СК.

Осъжда С.Р.М., с ЕГН **********, и адрес: ***, да плати в полза на пълнолетното си дете О.С.Р., с ЕГН ********** и адрес ***, сумата от 1920.00 лева (хиляда деветстотин и двадесет лева) представляваща издръжка за периода от 01.04.2017 г. до 22.03.2018 г., по сметка *** с титуляр О.С.Р., на основание чл. 149 СК.

Осъжда С.Р.М., с ЕГН **********, и адрес: ***, да плати на О.С.Р., с ЕГН ********** и адрес ***, сума в размер на 300.00 лева (триста лева) представляваща реализирани от ищеца съдебно деловодни разноски в хода на делото под формата на платено адвокатско възнаграждение, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК.

Осъжда С.Р.М., с ЕГН **********, и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с BG 20 BUIN 7014 3130 2030 14, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 307.20 лева (триста и седем лева и двадесет стотинки), представляваща държавна такса по исковете за издръжка, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Постановява, в частта относно присъдените издръжки, предварително изпълнение на решението на основание чл. 242, ал. 1, предл. 1 ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК

Решението не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 ГПК.

 

Районен съдия: