Р Е Ш Е Н И Е

 

436/10.5.2018г. , гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, на  седемнадесети април през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: М. Марков     

при секретаря А.П., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №848 по описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:  

  Производство с правно основание  чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена молба с правно основание чл. 50 от СК от молителите Ф.Х.А., с ЕГН **********, български гражданин, с висше образование,  с постоянен адрес:*** и С.С.С. – ЕГН **********, български гражданин, със средно образование, с постоянен адрес:***, с която искат да бъде прекратен гражданския брак сключен с Акт за граждански брак №*** от 10.02.2017 г.  на Община-Шумен, по взаимно съгласие.

Пред съда молителите твърдят, че са съпрузи от посочената дата. От брака си нямат деца, които да не са навършили пълнолетие. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. С представеното споразумение по реда на чл. 51 от СК са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака и одобри споразумението.

В съдебно заседание, молителите потвърдиха сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Молителите са съпрузи от 10.02.2017 г., когато с Акт за граждански брак №*** от 10.02.2017 г.  на Община-Шумен съставен от длъжностното лице по гражданско състояние сключват граждански брак. От брака си нямат деца, които да не са навършили пълнолетие.  

  Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака, съдът намира, че молбата им е основателна и бракът следва да бъде прекратен по реда на чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това.

Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51 от СК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено.

По делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв.

 Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.51, ал.2 от СК  

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА брака, сключен с Акт за граждански брак №*** от 10.02.2017 г.  на Община-Шумен, между Ф.Х.А., с ЕГН ********** и С.С.С. – ЕГН **********, като допуска РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА представеното споразумение по чл.51, ал.1 от СК представено от Ф.Х.А., с ЕГН ********** и С.С.С. – ЕГН **********, както следва:

Молителите нямат родени по време на брака деца.

            Молителите не си дължат издръжка взаимно.

  След развода жената ЗАПАЗВА фамилното си име - А..

  Съпрузите не притежават семейно жилище, не притежават други общи недвижими вещи.

  Разноските по молбата за развод остават в тежест на С.С.С. – ЕГН **********.

          ОПРЕДЕЛЯ  държавна такса по делото при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв.

ОСЪЖДА С.С.С. – ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Шумен сумата от 40,00 лв. - държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и 5,00 лв., в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

        

         Решението е окончателно.        

                                                                 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: