Р Е Ш Е Н И Е

 

388/26.4.2018г. ,  Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№849 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на Ц.Н.М., ЕГН **********, лична карта №***, издадена на 23.02.2011 г. от МВР – Шумен, постоянен адрес:*** и А.К.М., ЕГН **********, лична карта №***, издадена на 23.09.2008 г. от МВР– Шумен, постоянен адрес:***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се представя споразумение по смисъла на чл.51 от СК. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт № *** от 08.08.2008г. на гр.Шумен, Община Шумен. От брака си страните нямат родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от молителката. Таксата следва да бъде довнесена от молителя.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт № *** от 08.08.2008г. на гр.Шумен, Община Шумен между Ц.Н.М., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и А.К.М., ЕГН **********, постоянен адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

ОДОБРЯВА постигнатото между Ц.Н.М., ЕГН ********** и А.К.М., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :  

1.      Имайки предвид, че съпругата А.К.М. е сключила Договор за финансов лизинг №*** от 09.05.2013 г. с „Порше Лизинг БГ“ ЕООД с предмет: лек автомобил с идентификационни белези: марка: Фолксваген, модел: Бийтъл, рама: ***, двигател №*** и за същата съгласно чл.26.1.2. от Общите условия на договора ще се породи правото да придобие собствеността върху автомобила след заплащане на последната вноска по договора за лизинг към 15.05.2018 г. и предвид, че съпругата е изплащала лизинговите вноски със собствени средства, без участието на съпруга си, съпругът Ц.Н.М. декларира, че е съгласен съпругата му А.К.М. да придобие собствеността върху лек автомобил марка: Фолксваген, модел: Бийтъл, рама: ***, двигател №*** лично или да посочи трето лице, което да придобие собствеността върху автомобила и съпругът Ц.Н.М. няма да има по-нататъшни претенции към придобиването на собствеността върху автомобила и след прекратяването на брака.

2.      Всички придобити от молителите по време на брака движими вещи са поделени доброволно между тях и те нямат взаимни претенции от имуществен характер.

3.      Нямат взаимни претенции към притежаваните от тях банкови сметки, а всеки от съпрузите се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити.

4.      Нямат претенции към притежаваните от другия съпруг акции и дялове в търговски дружества.

5.      След прекратяване на брака съпругата А.К.М. ще възстанови фамилното си име преди сключване на брака, а именно: А..

6.      След прекратяване на брака молителите не си дължат издръжка един на друг.

7.      Разноските по настоящото дело се поемат от всеки така, както ги е направил.  

 

Определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда Ц.Н.М., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лв./петдесет лева/.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: