Р     Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

566/7.6.2018г., Гр. Шумен,

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

             Шуменски  районен   съд  в  публичното  заседание   на  тридесет и първи май през две хиляди  и  осемнадесета година  в  състав:

                                                                                                                            Съдия: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№890 по описа за 2018г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното: 

Гр.д.№890/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен иск, с правно основание чл.123 ал.2 и чл.127а от СК от непълнолетната Б.Д.Й., действаща със знанието и съгласието на Д.Й.Д. ***, неин баща и законен представител срещу В.Д.Д. ***. В исковата молба се излагат факти относно липсата на разбирателство между страните по отношение пътуването на детето в чужбина. В молбата се посочва, че по силата на съдебното решение упражняването на родителските права, спрямо детето е предоставено на бащата. В петитума, ищецът иска да бъде заместено необходимото по закон съгласие на майката за издаване на международен паспорт и пътуване на детето извън границите на страната до навършване на пълнолетието му.

             Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, като твърди, че искът е основателен и го признава изцяло. Твърди, че никой не я е информирал за предстоящо пътуване на детето във връзка с участие в ансамбъл за народни танци и че следва да подпише Декларация за съгласие. С отговора не се представя необходимата Декларация за съгласие за пътуване на детето, което обуславя правния интерес на ищеца от предявения иск. В открито съдебно заседание майката В.Д. се явява лично и признава изцяло искът, като отново не представя Декларация. Процесуалния представител на ищеца моли на основание чл.237, ал.1 от ГПК да бъде постановено решение при признание на иска.

             В срока за решаване на делото, ответника депозира нотариално заверена Декларация за съгласието си дъщеря й да пътува в чужбина, но същата не съдържа съгласието й за издаване на необходимия документ за пътуване- паспорт, поради което и с оглед приближаващата дата на пътуване на детето, делото не следва да бъде връщано в открито съдебно заседание за приемане на документа.

След като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

От удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № ***/13.09.2000г.  на  длъжностното  лице  по гражданско състояние при Община– Шумен се доказва по безспорен начин, че ответницата В.Д.Д. е майка на детето Б.Д.Й., родена на ***г. Упражняването на родителските права по отношение на детето е предоставено по силата на съдебен акт на бащата. Съдът намира, с оглед на направеното признание на иска от страна на ответника и искането на ищеца за постановяване на решение въз основа на това обстоятелство, че са налице предпоставките на чл.237 ал.1 и ал.2 от ГПК. Настоящото решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на признание на иска.

При извършване на преценката, дали следва да се разреши на детето да пътува извън граница следва да се съобрази преди всичко интересът на детето. Съдът намира, с оглед на така установената фактическа обстановка и признанието на иска от ответника в интерес на детето е да му бъде предоставена възможност да пътува извън страната, за представяне на ансамбъла, в който участва. Предвид факта, че детето ще навърши пълнолетна възраст след няколко месеца и настоящото разрешение касае еднократно пътуване в чужбина във връзка с участие на Б. в ансамбъл за народни песни и танци „Мадара“, настоящия съдебен акт не следва да бъде ограничаван със срок.         

След преценка на събраните в хода на настоящото производство доказателства съдът стигна до извод, че следва да бъде дадено разрешение на детето Б.Д.Й. да пътува извън границите на Република България до държавите в Европейския съюз, Сърбия и Черна гора за периода посочен в исковата молба от 01.07.2018г. до 31.07.2018г., както и да й бъде издаден международен паспорт.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК на ищеца следва да се присъдят деловодни разноски /адвокатски хонорар и платена държавна такса/ в общ размер 325.00лв. 

Водим от горното, съдът 

Р    Е   Ш   И   :

 

            РАЗРЕШАВА издаване и получаване на документ за самоличност– паспорт на непълнолетното дете Б.Д.Й., ЕГН: ********** с родители, както следва: майка В.Д.Д. с ЕГН: ********** и Д.Й.Д. с ЕГН: **********- баща. 

РАЗРЕШАВА на Б.Д.Й., ЕГН ********** да напуска пределите на Република България и да пътува до държавите от Европейския съюз, Сърбия и Черна гора за период от 01.07.2018г. до 31.07.2018г. 

Постановеното разрешение замества волята и съгласието на майката В.Д.Д. с ЕГН: **********,***, за  пътуването на детето Б.Д.Й., ЕГН **********  извън пределите на Република България и издаването на документ за самоличност-паспорт.

Допуска предварително изпълнение на настоящото решение на осн.чл.127а ал.4 от СК. 

ОСЪЖДА В.Д.Д. с ЕГН: ********** да заплати на Б.Д.Й., ЕГН **********, действаща  със знанието и съгласието на баща си Д.Й.Д. направените по делото разноски в размер на 325лв./ триста двадесет и пет лева /. 

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                                                                                                                     

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: