Р Е Ш Е Н И Е

 

626/26.6.2018г.

Гр.Шумен,

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

  Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и осемнадесета година в състав:

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря  Т. Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 896 по описа за 2018 г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

 

              Гр.д.№896/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от А.И. *** срещу М.Е.Х. ***.

Ищецът иска съдът да прекрати съществуващия брак между страните, поради непоправимото разстройство на брака без произнасяне по вината; да предостави упражняването на родителските права на майката по отношение на малолетното дете М., а на бащата по отношение на непълнолетното дете Е., да бъде определен посочения режим на лични контакти; да бъдат осъдени страните да заплащат издръжка на децата в размер на по 140.00лв. от депозиране на исковата молба в съда, както и да бъде възстановено предбрачното фамилно име на ищцата.

Ответникът не е представил отговор и доказателства в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Съобщението е връчено на негов роднина. В открито съдебно заседание не се явява.

          От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак, страните са законни съпрузи, сключили брак с Акт за граждански брак № 3 от 22.03.2013г. на Кметство село Друмево, Община Шумен. От съвместното си съжителстване имат две родени деца- Е. М. Е., според приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 0335 от 01.04.2004г., което е непълнолетно и М. М. Е., според приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 1166 от 11.09.2008г., което е малолетно. От разпита на свидетеля- Г.И. се установи, че първоначално бракът между страните протичал при взаимно разбирателство и обич. Семейството живяло приблизително десет години във фактическо съжителство, през което време се родили и двете им деца. През целият им съвместен живот, до фактическата раздяла - 07.02.2017 г., семейството е живяло в дома на родителите на ответника. Малко след сключването на брака отношенията между страните се влошили. Ответникът започнал да ревнува ищцата, започнали ежедневни скандали, които ставали в присъствието на децата им. Имали и финансови проблеми, поради взети кредити, чието връщане било затруднено. Съпрузите охладнели един към друг и в началото на миналата година, съпругата заедно с по-малкото дете напуснала семейното жилище и се установила при своя брат. По-голямото дете останало при своя баща, като предвид фактът, че страните продължили да живеят в същото населено място, но в съседни къщи, двамата братя общували редовно помежду си и със своите родители.

            По делото се установи липсата на разбирателство, търпимост, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес нито на децата, нито на съпрузите.  

           По отношение на упражняването на родителските права спрямо децата, не са налице различия в становищата на страните и съдът смята, че изцяло в тяхна полза да бъдат уважени исковете в тази част. Упражняването на родителските права върху малолетното дете М. М. Е. следва да бъдат предоставени на майката, като бъде определено местоживеенето му при нея. На ответника следва да бъде определен режим на лични контакти, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца- сутрин от 9.00 ч. на съботния ден, с преспиване в дома на ответника до 16.00 ч. на следващия ден- неделя, като бащата взема и връща детето от и до дома на майката, както и по три дни - през зимната и пролетната ваканция, и 30 дни през лятото, когато бащата/ответника е в платен годишен отпуск.

            Упражняването на родителските права върху непълнолетното дете Е. М. Е., следва да бъдат предоставени на бащата, като бъде определено местоживеенето му при него. На ищцата следва да бъде определен режим на лични контакти, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца - сутрин от 9.00 ч. на съботния ден с преспиване в дома на майката до 16.00 ч. на следващия ден - неделя, както и по три дни - през зимната и пролетната ваканция, и по 30 дни през лятото, когато майката е в платен годишен отпуск. Така определеният режим на лични контакти съдът намира, че е подходящ и ще допринесе за запазване на емоционалната връзка между родители и деца.

Досежно издръжката на децата: Ищцата представя доказателства за реализирани месечни доходи, които не са постоянни. Ответника не е ангажирал доказателства за доходи, но по делото няма спор между страните за размера на издръжката. Съдът, като съобрази потребностите на децата, обусловени от тяхната възраст, намира, че следва да бъде определена обща месечна издръжка за всяко дете в размер на 250 лв., като родителя, който не полага непосредствени грижи за детето следва да заплаща 140 лв., а останалите 110 лв. да се заплащат от родителя, полагащ непосредствени грижи по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният размер на издръжката се дължи, считано от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            Относно ползването на семейното жилище,  собственост на родителите на ответника: претенции за ползването му не се предявяват. Установи се, че ищцата го е напуснала.

Жената следва да възстанови предбрачното си фамилно име– С., съобразно искането в исковата молба.

По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъдат заплатени от двете страни, като се приспаднат внесените от ищцата 25 лв. при завеждането на делото. Страните следва да бъдат осъдени да заплатят и държавна такса върху определеният размер на издръжката за децата в общ размер на 428.20лв. върху тригодишните платежи.

          Относно присъдените издръжки следва да се постанови предварително изпълнение на решението, на основание 242, ал. 1 ГПК.

На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

Водим от горното, съдът

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак № 3 от 22.03.2013г. на Кметство село Друмево, Община Шумен между А.И. Х., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и М.Е.Х., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете М. М. Е., ЕГН- **********, до навършването на пълнолетна възраст на майката А.И. Х., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на детето М. М. Е., ЕГН- ********** с бащата М.Е.Х., с ЕГН**********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца- сутрин от 9.00 ч. на съботния ден, с преспиване в дома на ответника в с. Друмево, ул. "***" № 6 до 16.00ч. на следващия ден- неделя, като бащата взема и връща детето от и до дома на майката- с. Друмево, ул." ***" № 18, както и по три дни - през зимната и пролетната ваканция, и 30 дни през лятото, когато бащата/ответника е в платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА М.Е.Х., с ЕГН ********** да заплаща на детето си М. М. Е., ЕГН:********** чрез неговата майка и законен представител А.И. Х., с ЕГН:**********, месечна издръжка в размер на 140 лева /сто и четиридесет лева/, считано от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата по банкова сметка ***.                        

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Е. М. Е., с ЕГН:**********, до навършването на пълнолетна възраст, на бащата М.Е.Х., с ЕГН:**********, като определя местоживеенето му при него.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на детето Е. М. Е., с ЕГН:**********, с майката А.И. Х., с ЕГН- **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца- сутрин от 9.00 ч. на съботния ден, с преспиване в дома на майката - в с. Друмево, Общ. Шумен, ул.” ***"№ 18 - до 16.00 ч. на следващия ден - неделя, както и по три дни - през зимната и пролетната ваканция, и по 30 дни през лятото, когато майката е в платен годишен отпуск;.

            ОСЪЖДА А.И. Х., с ЕГН ********** да заплаща на детето си Е. М. Е., с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител М.Е.Х., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 140 лева /сто и четиридесет лева/, считано от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата по банкова сметка ***.                        

ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на жената- С..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв.

ОСЪЖДА М.Е.Х., с ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 25 лв./ петнадесет лева/, както и държавна такса върху определеният размер на издръжката за бъдещо време в размер на 201.60 лв. /двеста и един лева и шестдесет стотинки/ по сметка на Шуменски районен съд и полза на бюджета на съдебната власт.

ОСЪЖДА А.И. Х., с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката за бъдещо време в размер на 201.60 лв. /двеста и един лева и шестдесет стотинки/ по сметка на Шуменски районен съд и полза на бюджета на съдебната власт.

Постановява предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки, на основание чл. 242, ал. 1 ГПК.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.               

           

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: