Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

1109/17.12.2018г.

гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на седемнадесети декември , през две хиляди и осемнадесета    година , в състав :

 

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

 

при секретаря  А. Пушевска , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №897 по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

 

Производство по  чл.50  от СК

Делото е образувано въз основа на искова молба депозирана от С.Ш.Р., ЕГН: ********** с адрес ***    срещу Ф.  М.  Р.,  ЕГН ********** с адрес ***    , с която моли бракът им да бъде прекратен  по исков ред . Впоследствие страните заявяват  , че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им по взаимно съгласие . Представят изготвеното споразумение по чл.51 от СК и молят да бъде одобрено от съда . Във връзка с горното молят съда , по реда на чл.214 ал.1 от ГПК  да допусне промяна в правното основание на иска, като същият се счита заведен по реда на чл.50 СК.

С оглед  становището на страните, съдът с протоколно определение от 15.11.2018г. , на основание чл.214 от ГПК е допуснал изменение на основанието на първоначално предявения иск от чл.49 от СК на чл.50 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: от Удостоверение за сключен граждански брак  , издадено въз основа на Акт  №***. на Община Шумен    е видно , че страните са съпрузи от 26.09.1985 г.  

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите . Те твърдят , че от брака нямат родени деца и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема горното обстоятелство за доказано . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала ,   поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената  , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева   е дължим от мъжа , съгласно предвиденото в Споразумението по чл.51 от СК.

 

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 09.09.2007 г.  , с  Акт  №*** г. на Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между С.Ш.Р., ЕГН: ********** с адрес ***     и Ф.  М.  Р.,  ЕГН ********** с адрес ***    ,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между С.Ш.Р., ЕГН: ********** и Ф.  М.  Р.,  ЕГН **********  , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата С.Ш.Р., ЕГН: **********  ВЪЗСТАНОВЯВА    предбрачното си фамилно име  М.

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  придобито през време на брака, находящо се  в обл. Шумен, общ. Шумен, на административен адрес в гр. Шумен, ул. *** представляващо АПАРТАМЕНТ № 33, находящо се в ЕЖБ-***, вх. 2, ет. 1-ви. построен върху държавна земя, парцел първи в кв. 569, комплекс Б. Б., състоящ се от една стая, кухня и сервизни помещение с площ от 40.08. кв.м., заедно с избено помещение № 1, за който имот съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен е отреден самостоятелен обект в сграда с идентификатор № ***, попадащ в сграда № ***, в поземлен имот№ ***, ще се ползва от Ф.  М.  Р.,  ЕГН ********** с адрес ***    Към момента на подписване па настоящото споразумение, страните приемат за установено, че С.Ш.Р., ЕГН: ********** е напуснала семейното жилище от 20.12.2017г.

ОСЪЖДА  Ф.  М.  Р.,  ЕГН ********** с адрес ***        да заплати в полза на  бюджета на СВ  , по сметка на ШРС , сумата 15 (петнадесет) лева , представляваща остатъка от определената държавна такса .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: