Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

935/26.10.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и втори октомври 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 974/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен иск с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК, насрещен такъв със същото основание и молба с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК.  

Искова молба от пълномощник на Р.Г.В., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу В.Г.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 59, ал. 9 СК. Излага, че с решение по ГД № 2100/2007г. на ШРС, бил прекратен бракът му с ответницата, като родителските права над роденото им дете Ж., му били предоставени, а на нея бил определен режим на лични контакти. С решение по ГД № 126/2009г. на ШРС били изменени постановените мерки, като родителските права се предоставили на майката. Считайки, че е настъпила съществена промяна в обстоятелствата – живеене на детето при него от месец септември 2017г., и пребиваване на ответницата извън страната, иска изменение на режима на упражняване на родителските права и лични контакти, постановени с решение № 364/12.06.2009г., по ГД № 126/2009г., по описа на ШРС, а именно : Предоставяне упражняване родителските права на него; определяне на режим на лични отношения между детето и майката всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 07,00ч., до 19,00ч, с приспиване и присъждане издръжка от 130 лева месечно.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор и предявява насрещен иск за изменение режима на лични контакти и местоживеене на детето, постановени с решение № 364/12.06.2009г., по ГД № 126/2009г., по описа на ШРС и разрешаване на въпросите свързани с пътуване на детето в чужбина. Оспорва фактите на които искът се основава. Твърди, че бащата, никога лично, не е полагал грижи за детето Ж. и му липсва родителски капацитет. Живее във Франция заедно със съжителя си, с когото отглежда двете си по малки деца. Иска отхвърляне на първоначалния иск и уважаване насрещните и, като се определи местоживеене на детето във Франция, при майката и да се измени режима на лични контакти на детето с бащата, а именно от 01.07 до 31.08 всяка година, както и да се разреши пътуване на детето до страните от ЕС до навършване на пълнолетие, като се постанови предварително изпълнение на решението в тази му част. Евентуално при отхвърляне на насрещния иск и уважаване на първоначалния, иска разрешаване пътуване на детето до страните от ЕС, през периода 15.07 – 15.09 всяка година, до навършване на пълнолетие. 

В срока за отговор на насрещния иск, първоначалният ищец, ответник по него, подава такъв, като иска отхвърлянето му и изразява съгласие само с евентуалните искания.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, чрез представители, ищецът и лично, поддържат заявеното в исковите молби и отговори.  

Така предявените искове са допустими, разгледан по същество са първоначалния основателен, а насрещния неоснователен, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:

Не се спори от страните, а и представените писмени доказателства установяват, че с Решение от 07.01.2008г. по ГД № 2100/2007г., по описа на ШРС, бракът между страните е прекратен, като родителските права над малолетното дете Ж., са предоставени на бащата, определен е режим на лични контакти на майката с детето и е осъдена да му заплаща издръжка от 50 лева, съобразно постигнато споразумение по чл. 99, ал. 3 от СК/отм./. С решение № 364/12.06.2009г. по ГД № 126/2009г. по описа на ШРС били изменени постановените мерки по отношение родителските права, като били предоставени на майката, на бащата бил определен режим на лични контакти и осъден да заплаща издръжка от 50 лева, увеличена на 130 лева, с Решение № 872/14.11.2013г. по ГД № 2572/2013г.

От анализа на свидетелските показания, преценени съобразно чл. 172 от ГПК, предвид явната им заинтересованост в полза на съответната страна, с която са в роднинска връзка и между груповата им противоречивост се установи, че независимо кой от двамата родители е титуляр на родителската отговорност, според изброените съдебни актове, детето Ж. преимуществено пребивава в с. Радко Димитриево, като непосредствени грижи за него полага баба му по бащина линия – св. Ж. В., от най-ранната му възраст. Силно впечатление прави твърдението на свидетелите и детето, че винаги когато е в недобро здраве, майката го изпраща в дома на бабата и баща му, дори и когато пребивава в България. Тя, няколко пъти, за различни периоди, заедно със съжителя си пребивавали във Франция, където той работел, а при единия от престойте им и тя. За около шест месеца детето Ж. придружавала майка си, с новото и семейство извън страната. От последното и заминаване през септември 2017г., малолетната живеела при баща си. Поддържала редовно и без ограничения контакти по телефон с майка си, при завръщането и в страната през настоящата година и лично, както и с нейните родители.

Освен заинтересованите показания на св. С. С., няма никакви доказателства за условията в обитаваното от майката жилище във Франция или за финансовите и възможности. Съвпаденията между показанията и твърденията се свеждат до това, че се обитава от нея, съжителя и, и двете им малолетни деца – Н. на 1 г. и А. на 6 г., но не и дали съществуват условия за отглеждане на още едно непълнолетно дете в специфична възраст и те подходящи ли са. Няма данни за изградена емоционална връзка между двете деца и детето Ж., като тя дори отрича такава, а за отбелязване, в тази връзка, е изтъкнатата с пра баба и.      

Приетия социален доклад сочи, че в жилището обитавано от детето са налице подходящи за него условия, като бащата подпомаган от майка си, има желание, условия и възможности да полага грижи за него. Независимо, че работи далеч от дома, успява, макар и по често, чрез трети лица, адекватно да задоволява потребностите и в подходяща среда.  

При изслушването му детето изразява категорично и осъзнато желание да живее заедно и при баща си, като вижда майка си когато е в България, а сестрите си за по 2-3 часа. Не желае да живее със семейството на майка си във Франция, но е съгласна за месец през летните, без август, да пътува до там, за да я посети.

 Присъдената издръжка не е заплащана от ищеца за различни периоди, за което е и признат за виновен, но не му е наложено наказание  на основание чл. 183, ал. 3 от НК.

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

С оглед разпоредбата на чл. 59, ал. 9 от СК, настоящият състав счита, че е налице изменение на обстоятелствата след определяне режима на лични контакти на ищеца с малолетното дете и предоставяне упражняването на родителските права над него на майката, което налага изменянето му. Смяната на местоживеене на родителя упражняващ родителските права извън страната, в конкретният случай, с оглед всички обстоятелства, може да се прецени, като обстоятелство налагащо промяна на постановените мерки. Първо, смяната не е продиктувана от неправомерно поведение на ищеца, а е избор на ответницата, при който даденото от нея преимущество на интересите на новото и семейство, пред тези на детето Ж., но не само, е довело до положение в което малолетната не се възприема като част от него. Исканата, в първоначалната молба промяна, е в интерес на детето по отношение промяна титуляря на родителска отговорност, но не в частта за искания ограничен режим на лични контакти с майката. Няма доказателства за родителско отчуждение, преодоляването на което да обоснове промяна в средата на малолетната, особено във варианта искан по насрещната молба – местоживеене извън страната. То, и искания изключително стеснен режим на лични контакти с бащата, обаче могат да се възприемат като опит за такова. Тук е място отново да се посочи липсата на данни за подходящи условия и възможности за отглеждане детето в посочената чужда държава и липсата на емоционална връзка както със съжителя на майката така и с малолетните им деца. Само изтъкваната с майката, която трудно би се определила за силна, с оглед данните при изслушване на детето, трудно би компенсирала негативните му преживявания от престой в описаната домашна среда, без дори да се отчитат тези от непознатата и нехарактерна външна. Не намира опора в доказателствата ответното твърдение за липса на родителски капацитет на ищеца, поради това, че не плащал издръжка. Изплащането на присъдена такава, не е основния елемент на родителската отговорност, нито определя капацитет за родителстване, особено при данните в случая, че детето преимуществено живее в дома на дължащия издръжката родител.  

Поради това първоначалната молба следва да се уважи, като упражняването родителските права се предостави на бащата и се определи местоживеене при него, а на майката определи режим на лични контакти, но по широк от искания, съответно всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота до 17,00ч. в неделя, месец и половина през лятото, когато бащата не е в отпуск и половината от всяка ученическа ваканция, когато е по-дълга от три дни. Майката следва да заплаща издръжка в размер от 130 лева месечно за малолетна Ж., с падеж 15 число на месеца за който се дължи, от предявяване на иска, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска. Посочения размер е значително под нужните средства дължими от единия родител, за детето, дори и само предвид възрастта му, но е ограничен от заявеното искане.

Така описаната фактическа обстановка, посочва обективна невъзможност за получаване на изискуемото от разпоредбите на ЗБЛД нотариално заверено съгласие на родител за пътуване в чужбина, в случая такова от бащата. От друга страна, осъществяването на пътувания, заедно с майката, предвид възрастта в която се намира, даже и само заради възможността от стимулиране на когнитивните му потребности, са в безспорен негов интерес. Поради това молбата за разрешаване въпросите свързани с пътуване на дете и нужните документи за самоличност, следва да се уважи, като на детето се издадат документи за самоличност и му се разреши да пътува до страните членки на ЕС и обратно до Република България, придружавани от майка си, до навършване на пълнолетие, за периоди както следва :  от 15.06. до 30.07., през съответната година. Така посочения е съобразен с желанието на детето да прекарва месец август на Българското Черноморие, където баща му работи в летния сезон.   

На основание чл. 78, ал. 1 и 3 от ГПК, страните следва да си  заплатят по 525 лева разноски в производството, съобразно отхвърлените и уважени молби.  

На основание чл. 78, ал. 6 от ГПК първоначалната ответница следва да заплати сумата от 187,20 лева държавна такса по определения размер на издръжката.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от В.Г.Д., ЕГН : **********, с адрес *** срещу Р.Г.В., ЕГН : **********, с адрес ***, иск с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК/предявен като насрещен/, за изменение на постановените с решение № 364/12.06.2009г. по ГД № 126/2009г. по описа на ШРС, мерки за родителските права и лични отношения с детето Ж. Р. В., ЕГН : **********, поради изменение в обстоятелствата, като неоснователен. 

ИЗМЕНЯ постановените с решение № 364/12.06.2009г. по ГД № 126/2009г. по описа на ШРС, мерки за родителските права след развода, по отношение детето Ж. Р. В., ЕГН : **********, като постановява :  

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над детето Ж. Р. В., ЕГН : ********** на бащата Р.Г.В., ЕГН : **********.  

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на детето Ж. Р. В., ЕГН : **********, при бащата Р.Г.В., ЕГН : **********, на адрес ***.  

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката В.Г.Д., ЕГН : **********, с детето Ж. Р. В., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота, до 17,00ч. в неделя, с преспиване и един месец и половина през лятото, когато бащата, не е в отпуск, както и половината от всяка ученическа ваканция на детето, когато е по-дълга от три дни.  

ОСЪЖДА В.Г.Д., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на малолетното си дете Ж. Р. В., ЕГН : **********, в размер на 130 (сто и тридесет) лева, считано от 04.04.2018г., с падеж петнадесето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.  

РАЗРЕШАВА на Ж. Р. В., ЕГН : **********, действаща, чрез своята майка и законен представител В.Г.Д., ЕГН : **********, да бъде издаден документ за самоличност по чл. 38, ал. 1, т. 3 от ЗБЛД – паспорт, както и Ж. Р. В., ЕГН : **********, придружавана от В.Г.Д., ЕГН : **********, да пътуват до страните членки на ЕС и обратно до Република България, до навършване на пълнолетие, за периоди както следва :  от 15.06. до 30.07., през съответната година.  

ОСЪЖДА В.Г.Д., ЕГН : **********, да заплати на Р.Г.В., ЕГН : **********, сумата от 525 лева разноски в производството.  

ОСЪЖДА Р.Г.В., ЕГН : **********, да заплати на В.Г.Д., ЕГН : **********, сумата от 525 лева разноски в производството.  

ОСЪЖДА В.Г.Д., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 187,20 лева държавна такса.  

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: