Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

545/5.6.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на десети май  през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

Съдия: З.Иванова

при секретаря А.П. , като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 990 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:        

Производство по чл. 16 „б“ и  сл. от Закона за социалното подпомагане.         

Постъпила е молба от Агенция за социално подпомагане, Дирекция „Социално подпомагане”, гр. Шумен, чрез Г. А. М. - директор на Д“СП“, с която молба се обективира искане, пълнолетният Р.М.Р., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, поставен под пълно запрещение, да бъде настанен по реда на чл. 16 „б“ и  сл. от Закона за социалното подпомагане, в специализирана институция за предоставяне на социални услуги, а именно: Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Лозево, обл. Шумен, за срок от три години.

Молителят счита, че настаняването на пълнолетното лице в специализираната институция е изцяло в негов интерес, излагайки аргументи.

Молителят, редовно призован, изпраща надлежно упълномощен представител в съдебно заседание, а именно: Г. М., в качеството му на законен представител и заявява, че поддържа молбата си за настаняване на лицето в посочената институция. Явява се и г-жа Ц.Я., в качеството си на настойник на лицето, чието настаняване е поискано, която също заявява, че желае лицето да бъде настанено в посочената институция. Молбата е основателна.

    От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:  Р.М.Р. с ЕГН ********** , е неженен, лице с трайно увреждане. Съгласно ЕР на ТЕЛК - МБАЛ Варна № 0686/085/30.05.1984г. с диагноза „Друга уточнена олигофрения", - първа група, със срок пожизнен. Р.М.Р. е на 53 год., живял с родителите си. След тяхната смърт сестра му Б. М. предприема мерки за настаняване в специализирана институция. Подала е молба за настаняване в ДВУИ с.Лозево, общ.Шумен. Със заповед 712/07.08.1996г. на ОССП Шумен е настанен в ДПЛУИ с. Лозево, общ.Шумен на 14.08.1996г. Като новородено дете е боледувал от тежка жълтеница, което довело до кръвопреливане. Лекуван бил  МБАЛ Варна , но изоставал във физическото си развитие, по- късно проговорил, но отделни думи със затруднение. Изключително зависим от грижи за задоволяване на основните жизнени потребности. Той е спокоен , тих, мълчалив, трудна контактува с околните .Има придобити елементарни навици и умения. Престоят му в дома и навика , че трябва друг да задоволява основните му жизнени потребности са изградили несамостоятелност, което налага потребност от 24 часови постоянни грижи. Ц.Я. като негов настойник заявява, че настаняването на Р.М.Р. *** е мястото където е получавал и ще получи специализирани грижи . Предвид социалната оценка на потребностите и индивидуален план за подкрепа се определя единствената подходяща социална мярка - да продължи да ползва услугите на ДПЛУИ с. Лозево, общ. Шумен.

С Решение от 15.01.1993г. на Шуменски окръжен съд , гр. дело №1214/1993г. лицето е поставено под пълно запрещение. Със заповед № НД 3 А/ 2007 от 07.12.2015 г. на Община Шумен за негов настойник е назначена Ц.К.Я., ЕГН **********. Ползва услугите на дома - 22г. и към момента.

Настойникът счита, че предвид ограничените възможности на лицето за самостоятелно справяне с основни жизнени потребности и липсата на подкрепяща семейна среда, ползването на социални услуги ДП/1УИ с.Лозево, общ.Шумен е адекватна мярка за оказване на социална подкрепа .Целият му живот е преминал в институции , лицето трудно би се приспособило към външният свят и в непозната среда. Продължаването на ползването на услугите на ДПЛУИ ще гарантира непрекъснатост на оказваната помощ.

При така установената фактическа обстановка и с оглед реално обусловените нужди на поставеното под пълно запрещение лице Р.М.Р., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, по реда на чл. 16 „б“ и  сл. от Закона за социалното подпомагане, в специализирана институция за предоставяне на социални услуги, а именно: Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Лозево, обл. Шумен, за срок от три години.

 Предвид гореизложеното, съдът  

                                                Р  Е  Ш  И:                             

Предприема мярка за закрила по отношение на поставеното под пълно запрещение лице Р.М.Р., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, като го НАСТАНЯВА, в  специализирана институция за предоставяне на социални услуги, а именно: Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Лозево, обл. Шумен, за срок от три години.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗД решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                                                 СЪДИЯ: