О П Р Е Д Е Л Е Н И Е               631/7.3.2018г. 

Шуменският районен съд                                                                               десети състав

На седми март                                                               две хиляди и осемнадесета година

В закрито заседание                                                          Председател: Жанет Марчева     

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

Гр.д. № 429  по описа за 2018 год.

За да се произнесе взе предвид следното: 

Производство по чл.119 и сл. от ГПК.

Делото е образувано въз основа на депозирана искова молба от „Агро Дис Комерс“ ООД с ЕИК 127520624 със седалище и адрес на управление гр.Шумен, ул.“Цар Освободител“ № 64, вх.А, ап.18, представлявано от Д. Б. Б., със съдебен адрес гр.Шумен, ул.“Д.Войников“ № 9-13, офис15, адв. Б. от ШАК срещу „Раломекс“ АД с ЕИК 116003561 със седалище и адрес на управление гр.Завет, обл. Русе, ул.“Освобождение“ № 3, представлявано от М. У..

В законоустановения едномесечен срок от получаването на преписа на исковата молба и приложенията към нея, ответникът е подал писмен отговор и насрещна искова молба. В  отговора пред съда е направено изрично и възражение на основание чл.108, ал.1 от ГПК. С него се моли изпращането на делото в РС – Кубрат, тъй като седалището и адреса на управление на ответника е в гр.Завет, който попада в обхвата и компетентността на Районен съд – Кубрат.

Съдът намира, че възражението е допустимо, подадено е в срок и е основателно, поради следното: Доколкото настоящото производство е исково, то следва да намерят приложение правилата на чл. 108, ал.1 от ГПК, който сочи, че искове срещу юридически лица се предявяват пред съда, в чийто район се намира тяхното управление или седалище. Разпоредбата на чл.119 от ГПК сочи, че извън случаите на родовата подсъдност на делото и  това по местонахождението на недвижимия имот, за които съдът следи и служебно, възражението за подсъдността се прави само от ответника и то се преклудира, ако не е направено до срока за отговор на исковата молба.  В конкретния случай ответникът, чието седалище и управление е в гр.Завет е депозирал своето възражение, ведно с отговора по исковата молба. Поради гореизложеното производството пред ШРС следва да бъде прекратено, а делото да бъде изпратено във Районен съд-Кубрат по подсъдност.

Поради изложеното и на основание на основание чл. 119, ал.3 от ГПК във връзка с чл.108, ал.1 от ГПК,  съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по гр.д. № 429/2018г. по описа на Шуменския районен съд и ИЗПРАЩА делото на Районен съд – гр.Кубрат по подсъдност. 

На основание чл.121 от ГПК определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от съобщаване на страните.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: