О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен

Районен съд – Шумен, XVI-ти състав,  в закрито заседание  в състав:

Районен съдия: Мирослав Марков  

като разгледа докладваното от съдията-докладчик,

гражданско дело № 749 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното: 

Производството по реда на чл.129, ал.3 от ГПК, във вр. с  чл. 129, ал.4, вр. с ал.1, във вр. с чл.341, ал.1 от ГПК.

Производството е образувано по искова молба за делба от З.Е.А. срещу общо 11 на брой ответници. Сочи се, че всички са съсобственици на недвижими имоти в землището на с. Ясенково, обл.Шумен.

Съдът на основание чл.131 от ГПК е определил на всеки един от ответниците по делото да бъдат връчени преписи от исковата молба, както и от приложенията към нея с указание за възможността да се депозира писмен отговор на исковата молба. В хода изпълнение на тази процедура е разпоредено по реда на чл.47, ал.3 от ГПК, служебно да се установи адресната регистрация на един от посочените като ответници, а именно С.Н.Р., роден на ***г. Длъжностното лице в РС-Шумен, което извършва справки по реда на Наредба №14/18.11.2009г. в Национална база данни население е представило докладна записка, че няма записи на човек с посочените данни. Въпреки направените усилия не са установени записи за лице с посочените имена и дата на раждане. 

Съдът е оставил исковата молба без движение, като е указано на ищеца в едноседмичен срок да представи допълнителни доказателства по отношение на всички съсобственици и в частност по отношение на посочения под №5 в исковата молба -  С.Н.Р., роден на ***г.

Самостоятелно е запознал ищеца, че поправената искова молба, на основание чл. 129, ал. 5 от ГПК, се смята за редовна от деня на подаването й, както и, че при неотстраняване на нередовностите в законния срок, исковата молба заедно с приложенията,  ще бъде върната с обжалваемо определение.

Определението на съда е връчено лично на адв.С. Т. – пълномощник на ищеца на 21.06.2018г. по реда на чл.39, ал.1 от ГПК. Във връзка с постъпила молба, срокът за изпълнение на указанията е удължен с две седмици, считано от 29.06.2018г.

При така установената фактическа обстановка съдът достигна до следните правни изводи:

В производството по делба е задължително установяването и участието на всички съсобственици. Поради това е указано на ищеца да представи допълнителни доказателства по отношение на всички съсобственици и в частност по отношение на посочения под №5 в исковата молба -  С.Н.Р., роден на ***г.

Определението на съда е връчено лично на представител на ищеца на 21.06.2018г. допълнително е определен двуседмичен срок, считано от 29.06.2018г. В определеният от съда двуседмичен срок и до 31.07.2018г., ищецът не е изпълнил указанията на съда.

         От изложеното съдът намира, че е налице хипотезата на чл.129 ал.3 от ГПК при която, когато ищецът не отстрани в срок нередовностите, исковата молба, заедно с приложенията се връща на същия, като производството по делото следва да бъде прекратено.

Настоящият съдебен състав намира, че с неотстраняването на нередовностите, се препятства възможността за преценка, относно допустимостта на предявения иск,  за наличието, на която съдът, следи служебно. Не може да се прецени, какво искане се прави от страна на ищеца, относно броя на ответниците - съсобственици на имотите, за които се търси съдебна делба.

Водим от горното и на основание чл. 129, ал.3 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ВРЪЩА на З.Е.А. с ЕГН **********, искова молба,  вх.№ 4344/14.03.2018г. по описа на РС-Шумен и приложенията към нея, по която се води гр. дело №749/2018г. по описа на РС-Шумен.

Прекратява производството по гр. дело №749/2018г. по описа на РС-Шумен.

         Определението може да се обжалва с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на ищеца пред Окръжен съд - Шумен.

         След влизане в сила на настоящото определение, препис от същото да се изпрати на Службата по вписванията при РС-Шумен, предвид наличието на вписана искова молба.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: