Р Е Ш Е Н И Е

 

109/13.3.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шести март  две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №427 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №5933/20.06.2017г. на Р.Д. - зам. министър на културата, с което на основание чл.83 ал.1 от ЗАНН на ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева, за нарушение на чл.97 ал.1 т.5 пр.2  алтернатива първа от ЗАПСП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно. Излагат се подробни доводи, че е санкционирано дружество по ЗЗД, което не може да бъде субект на административно – наказателна отговорност.Също така считат, че се касае за маловажен случай. В съдебно заседание не се явява процесуален представител.

За административно – наказващият орган, редовно призован, представител не се явява.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: На 28.09.2016г. Ч.И.П. - главен инспектор в дирекция "Авторско право и сродните му права" при Министерство на културата, извършил проверка по спазване на Закона за авторското право и сродните му права в клуб „Ретро“, находящ се в гр.Шумен, Градска градина, стопанисван от ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен.Проверката била извършена в присъствието на Р.П. – служител в ОДМВР – Шумен и В.Т. – сервитьор.  Към момента на проверката заведението било отворено за посетители и се озвучавало от колони с усилвател включен към компютър с плейлиста на екрана на телевизионен приемник – програма „You Tube“. Констатирано е публично изпълнение на произведенията:"Ма Сеrti" в изпълнение на L.B., "Desert", в изпълнение на D., How deep is your love, в изпълнение на C.H.  & D.. До приключване на проверката не били представени документи за отстъпени  авторските и сродните права за публично изпълнение на музикалните произведения. За извършената проверка бил съставен Констативен протокол №5933/28.09.2016г., копие от който бил предоставен на  присъствалата на проверката – В.Т.. Със същия протокол представляващият ДЗЗД „ЗАЗА 67“, гр.Шумен – З.Д. бил поканен да се яви на 10.10.2016г. в Министерство на културата  и да представи договори, с които са отстъпени  авторските и сродните права за публично изпълнение на музикални произведения. Също така бил уведомен, че при констатиране на нарушение ще бъде съставен АУАН, вкл. и в негово отсъствие. След извършената проверка от Министерство на културата е изпратено писмо до сдружение „Музикаутор" - Дружество на композитори, автори на литературни произведения и музикални издатели, регистрирано с издадено удостоверение № 62-00-0152 / 27.10.2011 г и № У-62/05.09.2014 г. в регистъра, воден в Министерството на културата, с което е отправено запитване относно авторите на описаните в Констативния протокол музикални произведения и управлява ли дружеството техните права при публично изпълнение, има ли договори за взаимно представителство със съответните чуждестранни авторски дружества и има ли договор между сдружение „Музикаутор" и стопанисващия обекта на проверката. В резултат на запитването е получен  отговор, в който произведенията, записани в констативния протокол са идентифицирани с авторите си и е посочено, че те са членове на чуждестранни авторски дружества, чийто репертоар се представлява у нас от сдружение „Музикаутор", както и, че между сдружението и търговеца, стопанисващ обекта на проверката няма договор, с който да са отстъпени права за публично изпълнение на музикални произведения.

На посочената в констативния протокол дата представител на ДЗЗД „ЗАЗА 67“ не се явил, поради което Ч.П. на 22.12.2016г. съставил срещу  ДЗЗД „ЗАЗА 67“, гр.Шумен АУАН №593382016Г.,  в отсъствие на негов представител, за нарушение на чл.97 ал.1 т.5 пр.2  алтернатива първа от ЗАПСП тъй като такъв не се явил на посочената дата. На 28.03.2017г. акта е връчен на представляващия З.Е.Д.. При връчване на акта Д.е отразил, че има възражения без да ги конкретизира. Депозирани са писмени такива в законоустановения срок, в които се оспорва констатираното нарушение по същество. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.83 ал.1 от ЗАНН на ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева, за нарушение на чл.97 ал.1 т.5 пр.2  алтернатива първа от ЗАПСП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства.

При така установеното от фактическа страна настоящият състав намира, че на 28.09.2016 г. в клуб „Ретро“, стопанисван от ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен е организирано публично изпълнение чрез запис на произведенията - "Ма Сеrti" в изпълнение на L.B., "Desert" в изпълнение на D., How deep is your love“ в изпълнение на C.H.  & D., в нарушение на разпоредбите на ЗАПСП - без необходимото, съгласно чл. 18, ал. 1 и ал. 2 т. 3 и ал. 3, във вр. с чл. 35 и чл. 58 от ЗАПСП, съгласие на организацията за колективно управление на авторските права „Музикаутор", която представлява авторите на произведенията, което съставлява нарушение на чл.97 ал.1 т.5 пр.2  алтернатива първа от ЗАПСП.

За това нарушение на основание чл.83 от ЗАНН неправилно  наказващият орган е ангажирал административно – наказателната отговорност на ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен, което стопанисва обекта.Не се спори  между страните, че към датата на проверката, търговския обект –  клуб “Ретро”, находящ се в градската градина на гр.Шумен,  е  стопанисван от ДЗЗД „ЗАЗА 67“, гр.Шумен. С оглед разпоредбата на чл. 26 то ЗАНН административно наказание може да бъде налагано единствено на физическо лице и то от категорията на тези визирани в чл. 13 от ЗАНН. Изключение от общото правило е разпоредбата на чл. 83 от ЗАНН, която предоставя възможност за налагане на имуществена санкция на ЕТ и ЮЛ. В конкретния случай е санкционирано ДЗЗД, което е недопустимо и само по себе си е основание за отмяна на НП. Съгласно действащото ни законодателство ДЗЗД не е персонифицирано лице и спрямо него не може да бъде реализирана отговорност. Същото не може да бъде субект на административнонаказателна отговорност. Тези дружества се приравняват на ЮЛ само в производствата, предвидени в ДОПК. Правата и задълженията на дружеството не са права и задължения на отделен правен субект, различен от съдружниците, а са такива на самите съдружници. Гражданско сдружение по ЗЗД не е носител на публични  права и задължения. Отделните лица в това ДЗЗД могат да бъдат субект на административно нарушение и съответно при неизпълнение на задължения  да носят отговорност. С оглед гореизложеното настоящият съдебен състав приема, че спрямо ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен не може да бъде реализирана отговорността, а такава може да бъде реализирана спрямо съдружниците или управителя на гражданското дружество.

   По изложените съображения настоящият състав намира издаденото наказателно постановление  за незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. трето от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление  №5933/20.06.2017г. на Р.Д. - зам. министър на културата, с което на основание чл.83 ал.1 от ЗАНН на ДЗЗД „ЗАЗА 67“, БУЛСТАТ 176155869, гр.Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева, за нарушение на чл.97 ал.1 т.5 пр.2  алтернатива първа от ЗАПСП като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: