Р Е Ш Е Н И Е

98/6.3.2018г.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Шуменският районен съд, на шести март, през две хиляди и осемнадесета година, в открито съдебно заседание, в следния състав:  

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Валентина Тонева

при секретаря Й.К.и в присъствието на прокурор при ШРП- Янчева, като разгледа докладваното от районния съдия наказателно от административен характер дело № 457 по описа за 2018 година,     

                                                              Р  Е  Ш  И :

ПРИЗНАВА Й.В.Й., ЕГН**********, родена на ***г***, местожителство *** , българска гражданка, средно   образование,  омъжена, безработна, неосъждана за ВИНОВНА  в това, че на 01.06.2017г.  в с.Радко Димитриево по път II-73 /Шумен-Карнобат / при управление на МПС  джип  „Чероки „ с рег № Н 8079 ВР, нарушила  правилата  за движение, чл. 20  ал.2 изр. последно от ЗДВП  -задължаващ водачите на ППС  да намалят  скоростта  и в случай на необходимост  да спрат, когато възникне опасност  за движението  и чл. 21 ал.1  от ЗДВП  -задължаващ  водачите на ППС  при избиране на  скоростта на движение  на водача  на пътното  превозно средство  е забранено  да превишава / за категорията „В“/ в населено място -50 км/ч.и по непредпазливост  причинила средна телесна повреда на Е.Д.Т.   от с.Радко Димитриево,обл.Шумен  изразяваща се в трайно затруднение в движението  на левия долен крайник , за срок – по-голям от 1 месец- средно за 9-12месеца  и разстройство на здравето, временно опасно за живота ,обусловено от  остра външна кръвозагуба  и следкръвоизливна анемия – престъпление по чл. 343 ,ал.1 б.Б пр. второ от НК  вр. чл. 342 ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 78 а от НК, я  ОСВОБОЖДАВА  от наказателна отговорност и му  НАЛАГА административно наказание “Глоба” в размер на 1 500лв. /хиляда и петстотин лева / .       

На основание чл. 343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, лишава Й.В.  Й., ЕГН**********от право да управлява МПС за срок от  9/девет / месеца.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда Й.В.  Й., ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски,  а именно 743,84лв. която сума  следва  да се внесе по сметка на ОД на МВР Шумен.

Решението подлежи на жалба и протест  в 15 дневен срок от днес  пред ШОС.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :  

 

М О Т И В И

към решение по АНД 457/2018г. по описа на ШРС,

VIII състав

  Производството е по реда на глава ХХVІІІ от НПК.

С постановление от 08.02.2018г. РП-Шумен е направила предложение на основание чл.78а от НК, обвиняемата Й.В.Й., ЕГН **********, да бъде освободена от наказателна отговорност, с налагане на административно наказание “глоба”, за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал.1, б.Б, пр. второ от НК, вр. чл. 342, ал.1 от НК, а именно на 01.06.2017г. в с.Радко Димитриево, по път II-73 /Шумен-Карнобат /, при управление на МПС джип „Чероки„, с рег № Н 8079 ВР, нарушила правилата за движение, чл. 20, ал.2, изр. последно от ЗДВП, задължаващ водачите на ППС да намалят скоростта и в случай на необходимост, да спрат, когато възникне опасност за движението и чл. 21, ал.1 от ЗДВП, задължаващ водачите на ППС, при избиране на скоростта на движение на водача, на пътното превозно средство е забранено да превишава / за категорията „В“/ в населено място -50 км/ч. и по непредпазливост причинила средна телесна повреда на Е.Д.Т. от с.Радко Димитриево, обл.Шумен, изразяваща се в трайно затруднение в движението на левия долен крайник, за срок  по-голям от 1 месец- средно за 9-12месеца и разстройство на здравето, временно опасно за живота,обусловено от остра външна кръвозагуба и следкръвоизливна анемия.

В съдебно заседание обвиняемата – редовно призована, се явява лично с процесуален представител- адв. В. Д. при ШАК.

ШРП изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда, след като освободи обвиняемия от наказателна отговорност, да му наложи към минималния, предвиден размер на административното наказание.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №637/2017 г. по описа на РУ –Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

На 01.06.2017г. пострадалият Е.Д.Т. и съпругата му- свидетелката Д.В.Т., пътували с л.а. „Фолксфаген Кади“, с рег. № 6924ВВ по главен път II – 73, в посока от гр. Шумен към с. Радко Димитриево. Пострадалият управлявал автомобила, а съпругата му седяла на предната дясна седалка. Двамата били с поставени обезопасителни колани. Около 13.30ч., МПС, управлявано от пострадалия, навлязло в с. Радко Димитриево. В този участък на главен път II - 73, пътното платно било двупосочно, разделено на две пътни ленти. МПС, управлявано от пострадалия, се движело в дясната пътна лента.

Времето било ясно, видимостта – добра, а пътната настилка –суха, без неравности, с ясна хоризонтална маркировка. Когато л.а. „Фолксфаген Кади“, с рег. № 6924ВВ достигнал до кръстовището, образувано при пресичането на гл. път II - 73 с ул. „Провадийско шосе“, пострадалият подал ляв мигач, т. к. имал намерение да завие наляво и да навлезе в ул. „Провадийско шосе“. За извършването на тази маневра, л.а. „Фолксфаген Кади“ трябвало да пресече насрещната пътна лента на гл. път II – 73, а тя в същия момент била заета от преминаваща колана от товарни автомобили, превозващи военна техника, придвижващи се в поска от гр. Карнобат към гр. Шумен. Пострадалият спрял л.а. „Фолксфаген Кади“ с рег. № 6924ВВ в своето платно за движение, за да изчака освобождаването на насрещното платно от движещите се по него превозни средства. Положението на л.а. „Фолксфаген Кади“ в дясната пътна лента за движение на главен път II - 73 / Шумен – Карнобат/ и подаденият от водача му сигнал за завиване на ляво били възприети от свидетеля Т.М., който управлявал т.а. „Мерцедес Актрос“ – влекач с рег. № В 422 HOL, с прикачено към него полуремарке, с рег. № В 705 HOL, натоварено с военна верижна машина. Управляваното от свидетеля Т.М. превозно средство се движело в колоната от товарни автомобил, превозващи военна техника в посока от гр. Карнобат към гр. Шумен и се приближавало към мястото, където бил спрял л.а. „Фолксфаген Кади“.

Докато лекият автомобил на пострадалия изчаквал в състояние на покой преминаването на военната колона, по гл. път II- 73, от гр. Шумен към гр. Карнобат се движел джип „Чероки“ с рег. № Н8079 ВР, управляван от обвиняемата Й.В.Й.. В джипа пътувала и В.Д.С. – баба на обвиняемата. След като навлязъл в с. Радко Димитриево, джипът се движел със скорост 94,75 км. /ч. При приближаването на кръстовището, образувано при пресичането на главен път II - 73 и ул. „Провадийско шосе“, обвиняемата не възприела своевременно спрелия л.а. „Фолксфаген Кади“, който заемал платното, в което се движел джипът. Т.к. не възприела лекия автомобил своевременно, обвиняемата не предприела намаляване на скоростта и спиране на управляваното от нея превозно средство. Джипът „Чероки“ ударил с предната си лява част задната дясна част на л.а. „Фолксфаген Кади“. При удара лекият автомобил бил отхвърлен в посока напред и наляво. Той навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил с предната си лява част в лявата страна на платформата на полуремаркето и във веригата на военната машина, натоварена върху платформата. След удара джип „Чероки“ се завъртял със задната си част в посока, обратна на часовниковата стрелка и се установил в покой косо в пътния банкет. След удара в полуремаркето, предната част на л.а. „Фолксфаген Кади“, с рег. № Н 6924 ВВ, се деформирала силно и влязла под рамата на полуремаркето. Лявата предна врата на лекия автомобил се откъснала и паднала на пътното платно, а задната част на автомобила се завъртяла в посока, обратна на часовниковата стрелка и превозното средство се установило в покой в дясната лента, напречно на пътя. Настъпването на пътно – транспортното произшествие било възприето от свидетеля Т.М..

След изваждането му от деформирания автомобил, водачът на л.а. „Фолксфаген Кади“ бил транспортиран в МБАЛ – Шумен. При прегледа било установено, че вследствие от транспортното произшествие, той е получил открита спираловидна фрактура в долната диафиза на лявата бедрена кост, многофрагментна фрактура на долната метафиза на лявата бедрена кост; интеркондилна фрактура на лявата бедрена кост; разместване на фрагментите, травматичен шок, остра следкръвоизливна анемия. 

При настъпилото ПТП били причинени следните имуществени щети: на л.а. „Фолксфаген Кади“ – щети на стойност 4200 лв., на джип „Чероки“ - щети на стойност 1480лв., на полуремарке с рег. № В705 HOL – щета на стойност 500лв.

От заключението на назначената съдебно – медицинска експертиза се установява, че на 01.06.2017г., пострадалият Емил Томов е получил следните травматични увреждания, имащи характера на средна телесна повреда – трайно затруднение в движението на левия долен крайник за срок по – голям от 1 месец , а именно за срок от 9 - 12 месеца, при благоприятно протичане на оздравителния процес; както и отделно от това, разстройство на здравето, временно опасно за живота, обусловено от остра външна кръвозагуба и следкръвоизливна анемия.

От заключението на назначената в хода на разследването автотехническа експертиза се установява, че  настъпването на обсъжданото ПТП е в пряка причинно– следствена връзка с нарушаването на правилата за движение от обвиняемата, която в качеството си на водач на ППС от категория „В“, в населено място превишила максимално разрешената скорост от 50 км. /ч., като избрала да се движи със скорост от 94.75 км. /ч. и едновременно с това не предприела своевременно мерки за спиране на управлявания от нея автомобил при появата на опасност за движението , каквато е представлявал спрелият в същата лента за движение л.а. „Фолксфаген Кади“. Според експертизата, по посоката на движение на джип „Чероки“ видимостта е била много добра /над 300 м./ и това е позволявало на обвиняемата да забележи лекия автомобил от достатъчно разстояние и да предотврати удара чрез аварийно спиране /каквото задължение има тя като водач на автомобил според чл. 20, ал. 2, изр. последно от ЗДП/. Експертът изчислява, че опасната зона за спиране на джип „Чероки“ при скоростта му на движение с 94.75 км/ч. е била 87.26 м. Освен горното, експертът посочва, че ако обвиняемата беше управлявала автомобила с максимално допустимата скорост от 50 км. /ч, опасната зона за спиране на превозното средство би била 33.48м. Тази стойност на опасната зона би позволила на обвиняемата да спре преди мястото на удара дори при по – късно възприемане на лекия автомобил като опасност за движението и респективно по – късно предприемане на дължимите действия по аварийно спиране. 

От субективна страна е налице непредпазливост под формата на самонадеяност при осъществяване на деянието. В хода на съдебното производство, от страна обвиняемата, не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемата е осъществила състава на престъплението по чл. 343, ал.1, б.Б, пр. второ от НК, вр. чл. 342, ал.1 от НК, тъй като на 01.06.2017г. в с.Радко Димитриево, по път II-73 /Шумен-Карнобат/, при управление на МПС джип „Чероки„, с рег № Н 8079 ВР, нарушила правилата за движение, чл. 20, ал.2, изр. последно от ЗДВП, задължаващ водачите на ППС да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението и чл. 21, ал.1 от ЗДВП, задължаващ водачите на ППС, при избиране на скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава/ за категорията „В“/ в населено място -50 км/ч.и по непредпазливост причинила средна телесна повреда на Е.Д.Т. от с.Радко Димитриево, обл.Шумен, изразяваща се в трайно затруднение в движението на левия долен крайник, за срок – по-голям от 1 месец- средно за 9-12месеца и разстройство на здравето, временно опасно за живота, обусловено от остра външна кръвозагуба и следкръвоизливна анемия. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:за престъплението, към датата на деянието, е предвидено наказание “лишаване от свобода” до две години или пробация; деецът не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК и не е осъждан за престъпление от общ характер; с деянието  са били причинени  имуществени вреди, за които по делото няма данни да са възстановени, но това обстоятелство не е пречка за приложение на чл. 78 а от НК, тъй като съобразно Тълкувателно решение № 2 от 2016г. на ВКС, т. 3, за да се приложат диференцираните процедури по Глава двадесет и осма и Глава двадесет и девета от НПК, следва да бъдат възстановени или обезпечени само съставомерните имуществени вреди от престъплението по чл. 343 от НК, а причинените с настоящото деяние имуществени вреди са несъставомерни .

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемата, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за висока.

Степента на обществена опасност на дееца, изводима от данните за обвиняемата-неосъждана, неомъжена, със средно образование, безработна, преценява като невисока.

За да определи конкретния размер на наказанието, съдът отчете обстоятелството, че с поведението си обвиняемата, при управление на МПС, като нарушила правилата за движение - чл. 20, ал.2, изр. последно от ЗДВП и чл. 21, ал.1 от ЗДВП, причинила на пострадалия Е.Д.Т. от с.Радко Димитриево повече от едно увреждане, имащи характер на средна телесна повреда- трайно затруднение в движението на левия долен крайник, за срок – по-голям от 1 месец- средно за 9-12месеца и разстройство на здравето, временно опасно за живота, обусловено от остра външна кръвозагуба и следкръвоизливна анемия. Съдът, при преценката си, съобрази представената по делото справка за нарушител /стр. 35/, от която е видно, че обвиняемата има и друго нарушение на ЗДВП за краткия период, в който е водач на МПС- от 2 години. Същевременно, съобразявайки поведението на обвиняемата в хода на досъдебното производство, изразеното съжаление в съдебно заседание, представените доказателства, съдът приема, че наказание над минималния размер от 1500 лева е адекватно и съответно в настоящия казус ще повлияе възпитателно и превантивно както на обвиняемата, така и на останалите членове на обществото. С цел превъзпитателен ефект и доколкото в конкретния казус следва да бъде приложена нормата на чл. 343г от НК, на основание чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, съдът лиши обвиняемата от право да управлява МПС за срок от 9 месеца.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда Й.В.Й., ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски, а именно 743,84лв., която сума следва да се внесе по сметка на ОД на МВР- Шумен.

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.  

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: