Р Е Ш Е Н И Е

 

83/21.2.2018г.,               гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и първи януари през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Т.Д.

Прокурор: Жулиета Стоянова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 466 по описа на ШРС за 2018 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на А.Д.А., ЕГН ********** - обвиняем по досъдебно производство № 174/2017 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 1 /една/ година или „глоба“ от 500 лв. до 1 000 лв., извършителят е осъждан за престъпление от общ характер, но реабилитиран, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия А.наказание “глоба” в минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият А.А., редовно призован, не се явява лично, като изпраща упълномощен защитник. Защитникът на обвиняемия счита, че от материалите по делото се доказва по безспорен начин, че А. е извършил деянието, в което е обвинен и че са налице условията да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание на основание разпоредбата на чл. 78а от НК. С оглед на обстоятелството, че обвиняемият е съдействал на разследващите органи моли съда да му наложи наказание „глоба“ в минимален размер.

От приложените по делото писмени доказателства /досъдебно производство № 174/2017 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият А.Д.А. бил правоспособен водач на МПС от 19.01.2015 г. Обвиняемият А. притежавал МПС – лек автомобил, марка „БМВ 530Д“ с рег. № 918Н782. Посоченият автомобил не бил регистриран в Република България от някое от звената на „Пътна полиция“ при МВР съобразно изискванията на разпоредбата на чл. 140, ал. 1 ат ЗДвП и чл. 12а от Наредба № I – 45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС. Поради това превозното средство нямало регистрационен номер, поставен на определените за това места. Въпреки, че превозното средство нямало регистрация съобразно § 2, т. 4 от ДР на Наредба № I – 45 от 24.03.2000 г., според който регистрацията е административно разрешение на превозното средство да участва в пътното движение, включващо идентификация на превозното средство и издаването на регистрационен номер, обвиняемият предприел управление на лекия автомобил, марка „БМВ 530Д“ с рег. № 918Н782.

На 23.12.2016 г. около 5.20 часа обвиняемия управлявал лек автомобил, марка „БМВ 530Д“ с рег. № 918Н782 и без надлежен регистрационен номер по улиците на гр. Шумен, като целта му била да придвижи автомобила до сградата на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр. Шумен, за да бъде регистриран. Управлявайки нерегистрирания по надлежния ред автомобил по ул. „Университетска“, обвиняемия А. бил забелязан от служители на РУ - Шумен - свидетелите П.С.П. и И.Ц.К.. Установявайки, че превозното средство е без регистрационни табели, те го последвали. Обвиняемия А. се придвижил до сградата на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр. Шумен и се наредил след чакащите за регистрация автомобили. Тогава полицейските служители отишли до обвиняемия и осъществили проверка, както на водача, така и на автомобила, в резултат на които било установено, че разрешението за временно управление на автомобила, издадено на 18.08.2016 г. е с валидност до 16.09.2016 г. Впоследствие, на обвиняемия А. бил съставен акт за установяване на административно нарушение серия Г, бланков № 046067/23.12.2016 г., който обвиняемия подписал без възражения. Освен това, с протокол за доброволно предаване от същата дата обвиняемият предал доброволно на служителите на МВР 2 бр. регистрационни табели с номер 918Н782.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си А.Д.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 345,  ал. 2  от  НК,  във  вр.  чл. 345, ал. 1 от НК, а именно: същият на 23.12.2016 г. в гр. Шумен, управлявал МПС – лек автомобил, марка „БМВ 530Д“ с рег. № 918Н782, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно на чл. 140, ал. 2 от ЗДвП и чл. 12а от Наредба № I – 45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС, издадена от Министъра на вътрешните работи.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред, но въпреки това е управлявал МПС. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 500 лв. до 1 000 лв.;

- обвиняемият е осъждан за престъпление от общ характер, но видно от  свидетелството му за съдимост същият към датата на извършване на деянието е бил реабилитиран за първото деяние. По отношение на първото му осъждане със споразумение № 780/27.05.2009 г. по НОХД № 685/2009 г. по описа на РС – Шумен, влязло в сила на 27.05.2009 г., съдът съобрази, че по отношение на него лицето е било реабилитирано на основание разпоредбата на чл. 86, ал. 1, т. 1 от НК, като реабилитацията е настъпила на 10.12.2012 г., поради изтичане на три години от изпълнение на наказанието. В същото време А. е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание разпоредбата на чл. 78а от НК с Решение № 441 от      02.11.2009 г. по АНХД № 463/2009 г. по описа на НПРС, но от постановяване на решението е изминал срок повече от една година, поради което същото не е пречка за приложение на разпоредбата на чл. 78а от НК по отношение на настоящото деяние. В тази връзка съдът съобрази константната съдебна практика и по-конкретно Постановление № 7 от 04.11.1985 г. по н.д. № 4/1985 г. на Пленума на ВС;

 - от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието на А.Д.А. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като висока, с оглед на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта - касае се за управление на МПС без съответна регистрация по надлежния ред, обуславящо висока степен на обществена опасност. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява като невисока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е осъждан за друго престъпление от общ характер, но реабилитиран, а по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подробни обяснения, като същевременно изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и оказаното съдействие на разследващите органи в хода на досъдебното производство. Като отегчаващо вината обстоятелство съдът възприема наличието на предходни нарушения на ЗДвП. Видно от приложената Справка за нарушител от региона - стр. 14 от досъдебното производство обвиняемия има предходни нарушения на правилата за движение,  което го определя като недисциплиниран водач на МПС. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемия, което се доказва от неговите обяснения, от които става ясно, че към настоящият момент работи в РФранция в собствена фирма „Дени Боа“ /„DENI BOIS“/, като управител и реализира трудови доходи.

 Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, посочени в чл. 36 от НК.

Също така съдът счита, че на основание чл. 112, ал. 1 от НПК, във вр. чл. 53, ал. 1, б. ”а” от НК следва да  отнемане в полза на държавата иззетите като веществени доказателства по делото – 2 бр. регистрационни табели с номер 918Н782.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА А.Д.А., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, работещ, неженен, осъждан /реабилитиран/ за виновен в това, че на 23.12.2016 г. в гр. Шумен, управлявал МПС – лек автомобил, марка „БМВ 530Д“ с рег. № 918Н782, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в ЗДвП и Наредба № I – 45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС, издадена от Министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

На основание чл. 112, ал. 1 от НПК, във вр. чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК отнема в полза на държавата веществените доказателства – 2 бр. регистрационни табели с номер 918Н782.  

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :