Р Е Ш Е Н И Е

258/14.6.2018г.,        гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, първи състав

На петнадесети май две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 532 по описа за 2018г.

За да се произнесе съобрази следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-001162/14.06.2017год. на Началник група към ОДМВР Шумен сектор Пътна полиция Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и на осн. чл.183 ал.3 т.2 от ЗДП на жалбоподателя е  наложено административно наказание “глоба” в размер на 30/тридесет/ лева   Жалбоподателят М.Г.М. в жалбата си,  моли за отмяна на обжалваното НП, като необосновано и незаконосъобразно, постановено при непълнота на доказателствата. Излага обстоятелства относно фактическата обстановка, поради които смята, че не е извършил нарушение на ЗДвП.  В съдебно заседание процесуалния представител на жалбоподателя поддържа жалбата на същите основания и моли за отмяна на обжалваното НП като незаконосъобразно и постановено при съществено нарушение на процесуалните и материалните разпоредби излагайки подробно съображенията си.

Процесуалният представител на въззиваемата страна, моли съда да постанови решение, с което да потвърди наказателното постановление, като правилно и законосъобразно.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от активно легитимирано за целта лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, вр.с чл. 319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С Наказателно постановление № 17-0869-001162/14.06.2017год. на Началник група към ОДМВР Шумен сектор Пътна полиция Шумен , на жалбоподателя на осн. чл.183 ал.3 т.2 от ЗДП е наложено административно наказание  „глоба“ в размер на 30 лева  за това, че ” паркира на тротоара пред вход на гараж и затруднява достъпа до него”, като по този начин виновно нарушил чл.98 ал.2 т.2 от ЗДП . В обстоятелствената част на процесното наказателно постановление е посочено, че  жалбоподателя на 15.01.2017г., около 16.45 часа в Шумен на ул.“Цар Иван Александър“ до дом №99 е управлявал и паркирал собственият си лек автомобил „Шкода Фабия“ с рег.№ Н3732АР пред вход за гараж, с което затруднява достъпа до него. Както по горе бе отбелязано, в диспозитивната част на атакуваното наказателно постановление се сочи, че на жалбоподателя се налага административно наказание на осн. чл.183 ал.3 т.2  от ЗДП. Само, че цитираната разпоредба е отменена още през 2015г/ДВ бр.37/, което категорично означава, че не е действала и към датата на издаване на процесното наказателно постановление-14.06.2017г. Недопустимо е едно лице да бъде ангажирано с административннаказателна отговорност въз основа на санкционна разпоредба, която е вече отменена. Допуснатото от страна на административнонаказващия орган процесуално нарушение е от категорията на абсолютните и категорично представлява самостоятелно основание за отмяна на атакуваното наказателно постановление, без спорът въобще да се разглежда по същество. 

     Предвид изложеното, съдът намира атакуваното НП за неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление №17-0869-001162/14.06.2017год. на Началник група към ОДМВР Шумен сектор Пътна полиция Шумен  .

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: