Р Е Ш Е Н И Е

 

125/21.3.2018г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и първи март през две хиляди и осемнадесета година                                                                                        

  Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: Ж.Стоянова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №654 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на А.С.А., с ЕГН********** - обвиняем по ДП №827/2017 год. по описа на РУ- Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от петстотин до хиляда лева, извършителят не е осъждан и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, не се явява лично и не изпраща представител.

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“ в размер на минималния, предвиден в закона размер.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №827/2017 год. по описа на РУ-Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Свидетелката З. А. А. притежавала лек автомобил, марка „Нисан“, модел „Примера“ с рег. №Н0844 ВА, с номер на рама №SJNBAAP11U0073924. На 16.02.2017 год. регистрацията на същия била служебно прекратена на основание разпоредбата на чл.143, ал.10 от ЗДвП, след получено уведомление от Гаранционния фонд, че по отношение на автомобила няма сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

Обвиняемият А.С.А., който бил внук на свидетелката А.,  на 31.05.2017 год. придобил свидетелство за управление на МПС. В тази връзка на  07.06.2017 год. решил да управлява посочения по-горе автомобил, собственост на неговата баба.

Движейки се в гр.Шумен, по бул.“Велики Преслав“ бил забелязан от свидетелите П.С.П. и И.Х.И.. Свидетелят П. подал сигнал за спиране към обвиняемия, но последният, виждайки полицейските служители продължил движението си и не спрял на подадения му сигнал. Това наложило полицейските служители да го последват, при което успели да го настигнат и да спрат автомобила. Била установена самоличността на водача, собствеността на автомобила и факта, че последният е със служебно прекратена регистрация.  На водача бил съставен Акт за установяване на административно нарушение серия Д, №243711/07.06.2017 год., който бил връчен на обвиняемия и подписан от него без да изложи възражения.   

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си А.С.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.345, ал.2 от НК, във вр. с чл.345, ал.1 от НК, а именно: на 07.06.2017 год. в гр.Шумен, по бул.“Велики Преслав“ управлявал МПС – лек автомобил, марка „Нисан“, модел „Примера“ с рег. №Н0844 ВА, с номер на рама №SJNBAAP11U0073924, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.  

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. В тази връзка от материалите по делото се установява по безспорен начин, че А. е бил наясно с факта, че управляваното от него МПС е с прекратена регистрация и че няма право да го управлява, но въпреки това е извършил посоченото деяние. В подкрепа на този факт са не само дадените от обвиняемия обяснения в хода на съдебното производство, в които по категоричен начин заявява, че е знаел, че автомобилът на баба му е с прекратена регистрация, но и цялостното поведение на А. преди и по време на извършената му проверка. В тази връзка съдът съобрази и обстоятелството, че при опита на полицейските служители да спрат управлявания от А. автомобила, обвиняемият е продължил движението си, без да спре, като  е направил опит да избяга и да се укрие, именно съзнавайки факта, че управлява МПС, което не е регистрирано и което няма право да се движи по улиците. 

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 500 до 1000 лева,

-обвиняемият не е осъждан за престъплениe от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС е от категория М и като такова съгласно разпоредбата на чл.149, ал.1, т.1 от ЗДвП е подлежало на регистрация, която е следвало да бъде извършена съгласно  разпоредбите на Закона за движение  по пътищата и НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, както и че същото е било с прекратена регистрация, поради липса на сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и получено уведомление в този смисъл от Гаранционния фонд, поради което и не е имал право да го управлява. 

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на нерегистрирано, респективно непроверено по установения ред МПС и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същият е с чисто съдебно минало, по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства и каквито и да е противообществени прояви. Съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства направените от обвиняемото лице самопризнания в хода на досъдебното производство, в които признава факта, че е бил наясно, че управляваното от него МПС е с прекратена регистрация, но въпреки това е поел управлението. Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема ниската младежка възраст на лицето – 19 години към датата на извършване на деянието. В тази връзка съдът отчете и мотивите, които са провокирали лицето да извърши деянието и по-конкретно факта, че  преди няколко дни е придобил свидетелство за управление на МПС.

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същото да бъде наложено наказание в размер на минимума на предвидената в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК глоба, а именно 1000 лева. С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото. Същото е съобразено с обществената опасност на деянието и на дееца, както и с обстоятелството, че по делото липсват данни за неговото имуществено състояние.

            Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА А.С.А., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан за виновен в това, че на 07.06.2017 год. в гр.Шумен, по бул.“Велики Преслав“ управлявал МПС – лек автомобил, марка „Нисан“, модел „Примера“ с рег. №Н0844 ВА, с номер на рама №SJNBAAP11U0073924, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи, като е било със служебно прекратена регистрация - престъпление по чл.345, ал.2 от НК, във вр. с чл.345, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

             Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: