Р Е Ш Е Н И Е

 

244/4.6.2018г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На шестнадесети май през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №796 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №17-1729-000823 от 04.12.2017 год. на Началника на РУ към ОД на МВР – гр.Шумен, с което на В.В.Й., с ЕГН**********,*** са наложени административни наказания “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /един/ месец на основание чл.175, ал.1, т.1, предл. първо от ЗДвП за нарушение по чл.140 , ал.1 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, тъй като твърди, че нито той, нито собственик на автомобила са били уведомени за служебно прекратената регистрация на автомобила. В първото съдебно заседание същият се явява лично, като поддържа жалбата на изложените в нея съображения.

            Процесуалният представител на ОД на МВР – гр.Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в първото съдебно заседание оспорва жалбата.   В последното съдебно заседание по делото не се явява и не изразява становище по съществото на спора.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, макар и не изцяло на изложените в нея съображения, поради следното:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят  В.В.Й. на 24.11.2017 год. управлявал лек автомобил марка „Фолксваген Фаетон“ с рег. №Н1207ВР, собственост на Фондация „Бъдеще за теб и мен“, с ЕИК 177134422, като се движел в с.Радко Димитриево, по ул.“Бургаско шосе“, в посока гр.Смядово. Около 15.20 часа на същия ден в района на с.Радко Димитриево, на посочената улица бил спрян за извършване на проверка от служители на Ру към ОД на МВР – гр.Шумен. Било констатирано, че управляваното от жалбоподателя моторно превозно средство е със прекратена регистрация, считано от 16.11.2017 год.  По този повод на жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение №823 от 30.11.2017 год., като актосъставителят е посочил, че с описаното деяние са нарушени разпоредбите на чл.140, ал.1 от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя, като същият е изложил като възражения, че не е знаел, че управлявания от него автомобил е със прекратена регистрация. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.  Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №17-1729-000823 от 04.12.2017 год. на Началника на РУ към ОД на МВР – гр.Шумен, с което на В.В.Й., с ЕГН**********,*** са наложени административни наказания “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /един/ месец на основание чл.175, ал.1, т.1, предл. първо от ЗДвП за нарушение по чл.140 , ал.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Й.В.К., на свидетеля – М.С.М. - свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

Съгласно разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

От събраните по делото доказателства се установява по безспорен начин, че жалбоподателят е управлявал посочения в акта и в наказателното постановление лек автомобил, който е бил със служебно прекратена регистрация, поради обстоятелството, че по отношение на същия не е имало валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Това обстоятелство не се оспорва и от страна на самия жалбоподател,  поради което се налага извода, че управлявайки автомобил с прекратена регистрация, последният е осъществил от обективна страна състава на нарушението, визирано в разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП.

В същото време обаче от материалите по делото не се установява собственикът на автомобила, респективно неговия представляващ или пък жалбоподателя да са били уведомени по някакъв начин за обстоятелството, че регистрацията на посочения автомобил е прекратена служебно. От разпита в съдебно заседание на свидетелите Й.В.К. и М.С.М. се установява, че при извършената проверка на жалбоподателя е било установено, че същият не е знаел, че управлявания от него автомобил е с прекратена регистрация. Това обстоятелство не е било известно и на актосъставителя по време на проверката на 24.11.2017 год., а е било установено няколко дни по-късно при извършване на нова служебна проверка в базата данни. Именно това обстоятелство е станало причина акта на жалбоподателя да бъде  съставен не в деня на извършване на проверката, а няколко дни по-късно. В подкрепа на този извод са и събраните в хода на съдебното производство писмени доказателства – Писмо рег.№869000-5546/18.04.2018 год. на ОД на МВР, сектор Пътна полиция и писмо изх.№10-00-192/25.04.2018 год. на Гаранционен фонд, София, от които се установява, че собственикът на лек автомобил марка „Фолксваген Фаетон“ с рег. №Н1207ВР - Фондация „Бъдеще за теб и мен“, с ЕИК 177134422 или неговия представляващ не са били уведомени, че регистрацията на автомобила е служебно прекратена и на коя дата е станало това. При преценка на това обстоятелство съдът съобрази и разпоредбата на чл.143, ал.10 от ЗДвП, която предвижда, че служебно се прекратява регистрацията на пътни превозни средства, за които е получено уведомление от Гаранционния фонд по чл. 574, ал. 11 от Кодекса за застраховането, като за това обстоятелство задължително се уведомява собственикът на пътното превозно средство. В настоящия случай по делото липсват каквито и да е доказателства собственикът на автомобила да е бил уведомен по някакъв начин за това обстоятелство. 

Следователно не може да се направи извод, че към датата на извършване на проверката водачът е знаел, че управлявания от него автомобил е със служебно прекратена регистрация, респективно жалбоподателят не е осъществил от субективна страна състава на посоченото в разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП административно нарушение.  С оглед на изложеното обжалваното наказателно постановление се явява необосновано и недоказано и само на това основание подлежи на отмяна.

В същото време при преценка на обжалваното наказателно постановление съдът установи, че в същото е допуснато съществено процесуално нарушение, изразяващо се в неточно издирване и посочване на нарушената санкционна норма. Въпреки, че текстово е изписано, че нарушението се изразява в управление на МПС с прекратена регистрация, на жалбоподателя е наложено наказание на основание нормата на чл.175, ал.1, т.1, предл. първо от ЗДвП. Посочената норма, освен, че има само едно предложение, предвижда наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв. за водач, който управлява моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. Следователно посочената санкция е неприложима към деянието, за което е ангажирана административно-наказателната отговорност на жалбоподателя.

За посоченото нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП е приложима санкционната норма на чл.175, ал.3 от ЗДвП, която обаче предвижда значително по-висок размер на санкцията в сравнение с наложената на жалбоподателя, поради което не може да бъде служебно приложена от настоящия съдебен състав.

С оглед на изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява недоказано, неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено изцяло.  

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ Наказателно постановление №17-1729-000823 от 04.12.2017 год. на Началника на РУ към ОД на МВР – гр.Шумен, с което на В.В.Й., с ЕГН**********,*** са наложени административни наказания “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /един/ месец на основание чл.175, ал.1, т.1, предл. първо от ЗДвП за нарушение по чл.140 , ал.1 от ЗДвП.           Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: