РЕШЕНИЕ

 

№ 348/27.7.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На шестнадесети юли 2018 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                             Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:  

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 807/18г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от Д.К.М. *** срещу Наказателно постановление № 17-0869-003703/12.02.2018г. на ВПД началник сектор към ОДМВР-Шумен, сектор „Пътна полиция”-Шумен, с което на лицето било наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева, на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.179, ал.2, вр. с ал.1, т.5 от ЗДвП. Жалбоподателят оспорва констатациите в акта, като привежда и доводи за наличие на съществени нарушения на материалния закон и процесуалните правила, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, се явява лично и с процесуален представител, който поддържа жалбата. Представител на въззиваемата страна изразява становище, че жалбата е неоснователна и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: На 25.12.2017г. около 12,30ч. жалбоподателят управлявал  лек автомобил марка “Ауди А4 Авант” с рег.№ Н 5887 ВС по ул.”Климент Охридски” в гр.Шумен, в посока бул.”Симеон Велики”, с цел пресичане на кръстовището между двете улици и продължаване на движението по ул.“Цар Освободител“. При пристигането си в района на кръстовището М. навлязъл в него на разрешаващ зелен сигнал на светофарната уредба, в края на светлинния цикъл. Същевременно св.Р.Р. управлявал лек автомобил марка „Хюндай“ с рег.№ Н 2258 ВН по бул.“Симеон Велики“, в посока към кооперативния пазар. При приближаването на свидетеля към кръстовището на посочения булевард и ул.“Климент Охридски“ светофарната уредба светела с червен сигнал. В лявата и средна лента за движение в района на кръстовището имало спрели автомобили, които изчаквали разрешителния сигнал на светофара, но въпреки това свидетелят навлязъл в кръстовището. В този момент същият забелязал приближаването на управлявания от жалбоподателя автомобил и задействал спирачките, но не успял да предотврати настъпването на удар между двете превозни средства, като ударил с предната част на автомобила си пресичащия пред него лек автомобил марка „Ауди“. Пристигналите на мястото на инцидента полицейски служители, след извършена проверка, счели, че посоченото ПТП е резултат от виновното поведение на жалбоподателя. Поради това на същата дата бил съставен акт за установяване на административно нарушение на последния за това, че е навлязъл в кръстовището при забранен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което е блъснат от другия участник в произшествието, за когото е счетено, че е навлязъл при разрешаващ сигнал на светофарната уредба, но не се е убедил, че кръстовището е свободно, в резултат на което е причинено ПТП по съвина. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, бил предявен и подписан с възражения. Писмени такива били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН, но били счетени за неоснователни от наказващия орган. Въз основа на съставения акт на 12.02.2018г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на Д.М. било  наложено административно наказание глоба в размер на 200 лева за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства: от разпита на свидетелите И.П.С., П.Г.М., Й.И.Б., Д. И.С., М.Р.С.- М., И.Х.Д. и Р. М.Р., от заключението на назначената съдебно-автотехническа експертиза, както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства. С особено съществено значение са показанията на свидетелите С. и Б.. Двамата са възприели настъпването на произшествието от непосредствена близост, като същевременно не са свързани по никакъв начин с участниците в инцидента и са напълно безпристрастни и непредубедени свидетели. Показанията им са отчетени и при изготвянето на съдебно-автотехническата експертиза, която е от решаващо значение за фактическите изводи на съда. Свидетелите С., М. и Д. също са непредубедени и незаинтересувани от изхода на спора, но тримата не са очевидци на произшествието и предоставят информация само за предприетите в последствие действия, която не допринася съществено за изясняването на делото. Показанията на св.С. - М.следва да бъдат счетени за достоверни, въпреки че като съпруга на жалбоподателя същата не е безпристрастен свидетел, тъй като твърденията ѝ кореспондират на показанията на свидетелите С. и Б., за които, както беше посочено по-горе, липсват основания да не бъдат кредитирани. Показанията на св.Р. са в противоположна насока, но като участник в настъпилото ПТП същият се явява в значителна степен заинтересуван и показанията му следва да бъдат кредитирани само в частите, които се подкрепят от останалите доказателства по делото. Твърденията на свидетеля, че е преминал на разрешаващ сигнал на светофарната уредба се опровергават и от заключението на съдебната автотехническа експертиза, прието от съда и неоспорено от страните. След компетентно извършените изследвания вещото лице е стигнало до категоричния извод, че лекият автомобил „Хюндай“ е навлязъл при забраняващ сигнал на светофарната уредба, което е и причината за настъпване на процесното ПТП. Заключението е обосновано, мотивирано и задълбочено, като за съда не съществува съмнение в неговата правилност.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Безспорно е, че на процесната дата е настъпило ПТП с участието на посочените два автомобила. По изложените съображения обаче съдът приема, че жалбоподателят не е извършил вмененото му нарушение, а произшествието е резултат от виновното поведение на св.Р.Р.. Свидетелят е навлязъл в кръстовището на червен светлинен сигнал на светофарната уредба, като не е изпълнил задължението си по чл.6, т.1 от ЗДвП, а именно да съобразява поведението си със светлинните сигнали. По този начин Р. е станал причина за настъпилото ПТП, което не е било обусловено от поведението на жалбоподателя. При това положение съдът намира за недоказано твърдението в наказателното постановление, че жалбоподателят е станал причина за ПТП поради несъобразяване със светлинните сигнали, тъй като, както беше посочено, причина за настъпилото ПТП е виновното поведение на св.Р.. Поради това жалбата следва да бъде уважена, а наказателното постановление, с което е санкциониран жалбоподателя, следва да бъде отменено изцяло като необосновано и недоказано. Предвид липсата на осъществено от жалбоподателя нарушение не следва да се обсъждат останалите изложени в жалбата доводи за нарушения на материалния и процесуалния закон.

По отношение направените в съдебно заседание разноски за назначената съдебно-графична експертиза и за пътни разноски на свидетел, съдът отчете задължителните указания, дадени с Тълкувателно решение №3/1985г. на ОСНК, според което при отменяване на наказателното постановление разноските остават за сметка на държавата, защото жалбоподателят не е извършил нарушението и не е станал причина да се направят разноски.

Водим от горното  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                            Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-0869-003703/12.02.2018г. на ВПД началник сектор към ОДМВР-Шумен, сектор „Пътна полиция”-Шумен, с което на Д.К.М., с ЕГН:**********, на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.179, ал.2, вр. с ал.1, т.5 от ЗДвП, е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200,00 лева, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: