Р Е Ш Е Н И Е

 

395/19.9.2018г. ,                    гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На пети септември през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                                          Председател: Надежда Кирилова  

Секретар: Т.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 865 по описа на ШРС за 2018 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.  59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 9/09.03.2018 г. на Директора на Регионална инспекция по околна среда и води гр. Шумен, с което на основание чл. 136,     ал. 2, т. 9 от Закона за управление на отпадъците на „Фикосота“ ООД гр. Шумен, ЕИК 837055835, със седалище и  адрес на управление: гр. Шумен, бул. „Мадара“ № 48, представлявано от К.А.К. е наложена „имуществена санкция“ в размер на 7 000 /седем хиляди/ лв., за нарушение по чл. 8, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/. Дружеството - жалбоподател моли съда да постанови решение, с което да отмени атакуваното постановление като неправилно и незаконосъобразно, поради нарушение на материалния и процесуалния закон.

В съдебно заседание дружеството – жалбоподател, редовно призовано, не се явява представляващия дружеството лично, като изпраща упълномощен процесуален представител, който поддържа жалбата на изложените в нея съображения, а в пледоарията си излага и допълнителни мотиви в тази насока.

Процесуалният представител на Регионална инспекция по околна среда и води             гр. Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл. 61, ал. 1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата, като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В представеното писмено становище излага подробно допълнителни мотиви за законосъобразност и отговарящо на обективната действителност наказателно постановление, като моли съда да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл. 84 от ЗАНН, във вр. чл. 320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Дружеството – жалбоподателят „Фикосота“ ООД гр. Шумен, ЕИК837055835 е със седалище и  адрес на управление: гр. Шумен, бул. „Мадара“ № 48 и се представлява от управителя К.А.К..

На 20.07.2017 г. във връзка с изискано съдействие от ОД на МВР - Шумен била извършена проверка на площадка за дейности с отпадъци, стопанисвана от „Метарекс“ ООД, находяща се в местност „Кариерите“ на кв. Мътница в гр. Шумен, от длъжностни лица към Регионална инспекция по околна среда и води гр. Шумен /РИОСВ – гр. Шумен/, по повод постъпило разпореждане на Районна прокуратура – Шумен с цел установяване спазването на екологичното законодателство. За посочената площадка „Метарекс“ ООД притежава издаден от РИОСВ – гр. Шумен документ по чл. 67  от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ за дейности с отпадъци № 15 – ДО – 252 – 14 от 09.06.2017 г. Съобразно посочения разрешителен  документ обаче „Метарекс“ ООД няма право да приема, съхранява и/или третира на площадката  отпадък с код 07 01 12 – утайки от пречистване на отпадъчни води на мястото на образуване, различни от упоменатите в 07 01 11.

В хода на проверката било установено, че на посочената площадка на открито са съхранявани 100 бр. IВS контейнери с вместимост 1 куб. м., пълни с утайки с отпадъчни води от пречиствателното съоръжение на „Фикосота“ ООД. Също така било констатирано, че контейнерите били предадени за съхранение и отговорно пазене на стопанисваната от „Метарекс“ ООД площадката съгласно Договор за възлагане на услуга от 03.02.2017 г., със срок на валидност 6 /шест/ месеца, като за приетите количества били изготвени 5 бр. приемно-предавателни протоколи с дата 10.02.2017 г., 13.02.2017 г. и 15.02.2017 г., но същите не били записани в отчетната книга като приет отпадък. Освен това, било установено, че за утайката от пречиствателното съоръжение дружеството Фикосота“ ООД гр. Шумен е подало за утвърждаване в РИОСВ – гр. Шумен работен лист за класификация на отпадъка по реда на Наредба № 2 от 23.07.2014 г. за класификация на отпадъка, като след приключване на процедурата по класифициране, РИОСВ – гр. Шумен издало работен лист от 01.06.2017 г. за класификация на отпадък с код 07 01 12 – утайки от пречистване на отпадъчни води на мястото на образуване, различни от упоменатите в 07 01 11. Резултатите от проверката били обективирани в Констативен протокол № ПП - 50/20.07.2017 г., във връзка с което е дадено задължително за изпълнение предписание да се предостави в РИОСВ – Шумен информация относно съдържанието на наличните на площадката контейнери - 100 бр., тип IВS, със срок за изпълнение 21.07.2018 г. На 20.09.2018 г. била изпратена покана до управителя на дружеството – жалбоподател „Фикосота“ ООД гр. Шумен, получена на 21.09.2017 г., за явяване на   09.10.2017 г., с оглед съставяне на акт за установяване на административно нарушение. 

ВпослеНа 09.10.2017 г. в присъствието на упълномощено от дружеството – жалбоподател лице бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № ПП-04, като актосъставителят е описал тези свои констатации и квалифицирал нарушението като такова по чл. 8, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, а именно, че дружество „Фикосота“ ООД                 гр. Шумен е извършило нарушение, като предало отпадъци на лице, което не притежава издадено от компетентен орган разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка за отпадъци със съответния код съгласно наредбата по чл. 3 от ЗУО за класификация на отпадъците. Впоследствие актът бил предявен на упълномощеното от дружеството – жалбоподател лице и подписан от негова страна без възражения. Писмени такива не били депозирани и в срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено Наказателно постановление № 9/09.03.2018 г. на Директора на Регионална инспекция по околна среда и води гр. Шумен, с което на основание чл. 136, ал. 2, т. 9 от Закона за управление на отпадъците на „Фикосота“ ООД гр. Шумен, ЕИК837055835, със седалище и  адрес на управление: гр. Шумен, бул. „Мадара“ № 48, представлявано от К.А.К. е наложена „имуществена санкция“ в размер на 7 000 /седем хиляди/ лв., за нарушение по чл. 8, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя П.Д.П., на свидетелят З.П.В. - свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта и на свидетеля С.Р.С. -  свидетел при съставяне на акта, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК писмени доказателства. Показанията на свидетелите П.Д.П., З.П.В., и С.Р.С. следва да се кредитират като последователни, безпротиворечиви и логични, а и се потвърждават от останалите събрани доказателства. Доколкото посочените свидетели не са се намирали в никакви особени отношения с представляващия дружеството - нарушител, които дори не са познавали и не извличат ползи от твърденията си, същите не може да се считат за заинтересувани или предубедени, при което за съда не съществуват основания да не кредитира дадените показания и приема същите за достоверни и правдиви.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

Производството е от административно - наказателен характер, при което е необходимо да се установи налице ли е деяние, което представлява административно нарушение по смисъла на чл. 6 от ЗАНН, същото извършено ли е от посоченото в акта лице и извършено ли е виновно - предпоставките са абсолютни, като тежестта на доказване лежи върху административно наказващия орган. Според разпоредбата на чл. 6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.

По отношение на субективната страна, доколкото е ангажирана отговорността на юридическо лице, в тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че предвидената в чл. 83 от ЗАНН имуществена отговорност на юридическо лице за неизпълнение на задължение към държавата или общините е обективна, безвиновна. Наказващият орган, при преценка дали е извършено нарушение не следва да взема предвид наличието или липсата на вина у нарушителя, нито да определя нейната форма. За налагане на имуществената санкция е необходимо само да се установи задължението на юридическото лице или едноличния търговец, което не е изпълнено, като не се търси виновно поведение на конкретно физическо лице.

Разпоредбата на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ дефинира понятието „отпадък“ - всяко вещество или предмет, от който притежателят се освобождава или възнамерява да се освободи, или е длъжен да се освободи. А нормата на чл. 29, ал. 2 от Закона за управление на отпадъците установява забрана за изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците. При тълкуване на цитираната правна норма става ясно, че хипотезите на забранителната норма, като форма на неконтролирано управление са най - малко три, а именно – “изоставянето”, “нерегламентираното изхвърляне” и “изгарянето”. Последния състав “или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците”, дава широта на съставите до безкрайност, стига да е осъществена, каквато и да форма на “неконтролирано управление на отпадъците”. Понятието „управление на отпадъците“ е дефинирано в § 1, т. 46 от ДР на ЗУО, а именно - това са събирането, транспортирането, обезвреждането и оползотворяването на отпадъците, включително осъществяваният контрол върху тези дейности, следексплоатационните грижи за депата, както и действията, предприети в качеството на търговец или брокер. От своя страна разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от ЗУО посочва, че предаването и приемането на производствените, строителните и опасните отпадъци се извършват само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 за съответната дейност и площадка за отпадъци със съответния код съгласно наредбата по чл. 3 за класификация на отпадъците.

Действително, видно от показанията на актосъставителя П.Д.П. и на свидетелят З.П.В., след извършване на служебна проверка по документи било констатирано, че дружеството „Метарекс“ ООД, с ЕИК 040427202, с което дружеството - жалбоподател „Фикосота“ ООД  гр. Шумен, ЕИК837055835 е сключило Договор за възлагане на услуга от 03.02.2017 г. /л. 5/, не притежавало разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за извършване на съответната дейност и площадка за отпадъци със съответния код - 07 01 12 /утайки от пречистване на отпадъчни води на мястото на образуване, различни от упоменатите в 07 01 11/, съгласно наредбата по чл. 3 от ЗУО за класификация на отпадъците.

От представените по делото обаче 5 бр. приемно-предавателни протоколи с дата 10.02.2017 г., 13.02.2017 г. и 15.02.2017 г., съставени между „Фикосота“ ООД и „Метарекс“ ООД /л. 29 – л. 31 вкл./, се установява, че Фикосота“ ООД е предало на „Метарекс“ ООД 100 бр. IВS контейнери с вместимост 1 куб. м., пълни с водна суспензия, образувана от експериментална експлоатация на пречиствателното съоръжение, т. е. продукт, класифициран едва четири месеца по-късно – на 01.06.2017 г., като отпадък с код 07 01 12 - утайки от пречистване на отпадъчни води на мястото на образуване, различни от упоменатите в 07 01 11, с утвърден от директора на РИОСВ – Шумен работен лист за класификация на отпадъка. Т. е. към момента на предаването на контейнерите липсва класифициране на продукта като отпадък от страна на РИОСВ – Шумен.

От друга страна, от съдържанието на чл. 21 на сключения между „Фикосота“ ООД и   „Метарекс“ ООД  Договор за възлагане на услуга от 03.02.2017 г. става ясно, че контейнерите са предадени не за обезвреждане или оползотворяване, а само за отговорно пазене и временно съхранение за срок от шест месеца.

Същевременно при тълкуване на разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от ЗУО става ясно, че формата на изпълнителното деяние „предаване“ е еднократен акт, осъществен към момента на фактическото даване от Фикосота“ ООД на „Метарекс“ ООД на 100 бр. IВS контейнери с вместимост 1 куб. м. за транспортиране, временно съхранение и пазене. Следователно нарушението, за което е санкционирано дружеството – жалбоподател би следвало да е осъществено на 10.02.2017 г., 13.02.2017 г. и 15.02.2017 г.,  видно от приложените по делото 5 бр. приемно-предавателни протоколи, съставени между „Фикосота“ ООД и „Метарекс“ ООД   /л. 29 – л. 31 вкл./, към който момент обаче липсва класифициране на продукта като отпадък от страна на РИОСВ – Шумен. От изложеното се налага извода, че неправилно е квалифицирано извършено от страна „Фикосота“ ООД като нарушение, както и неправилно е посочена и датата на неговото извършване. В тази насока съдът кредитира и твърдението процесуалния представител на дружеството - жалбоподател, че в настоящия случай, както в акта за установяване на административно нарушение, така и в наказателното постановление не е посочена правилно датата на извършване на нарушението съобразно разпоредбата на чл. 42,     ал. 1, т. 3 от ЗАНН, респ. чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН. По този начин е било накърнено правото на защита на дружеството жалбоподател, който има право да узнае за какво точно неизпълнение е санкциониран, кога и къде. Нарушаването на правото на защита във всички случаи води до порочност на издаденото наказателно постановление, тъй като представлява съществено процесуално нарушение

При така установеното съдът приема, че дружеството - жалбоподателят не е нарушило разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от ЗУО, за което неправилно и незаконосъобразно е санкциониран с обжалваното наказателно постановление.

От друга страна, дори и да приемем, че е налице извършено нарушение по чл. 8, ал. 1 от ЗУО от страна на дружеството - жалбоподател, настоящият съдебен състав счита, че са налице основания също така случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл. 28 от ЗАНН. Доколкото в ЗАНН липсва легална дефиниция на понятието „маловажен случай“ следва да бъдат приложени критериите, визирани в чл. 93, т. 9 от НК, съгласно които “маловажен случай” е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид. Съгласно константната съдебна практика при преценката дали случаят е маловажен или не значение имат способа и начина, по който е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководел при извършване на престъплението и др., т.е. следва да бъдат преценени всички обстоятелства, които характеризират деянието и дееца.

В настоящия случай съдът прецени цялостната дейност на дружеството - нарушител, обстоятелството, че извършеното се отличава с по-малка тежест от обичайните нарушения от този вид - касае се за предаване за транспортиране, съхранение и пазене с определен срок на IВS затворени контейнери на площадка за отпадъци в кв. Мътница, стопанисвана от дружество „Метарекс“ ООД, извършващо дейности с отпадъци по реда и начина регулиран със закон, а не на обществено място, улица или тротоар, с което да е застрашен живота и здравето на гражданите, еднакви по вид отпадъци, като има данни, че същите са получени в следствие на проведени промишлени проби на една от секциите на изграждащото се пречиствателно съоръжение за отпадни води и са били предназначени за последваща обработка и обезводняване, като в резултат на деянието не са накърнени по никакъв начин интересите на гражданите и държавата, тъй като процесните контейнери са били затворени и няма замърсяване на околната среда, както и предвид факта, че деянието е извършено за първи път. Още повече, в унисон с указанията на проверяващите длъжностни лица към Регионална инспекция по околна среда и води, непосредствено след проверката и преди съставянето на акта за установяване на административно нарушение документа по чл. 67 от ЗУО - Разрешение за дейности с отпадъци № 15-ДО-252-14 на дружеството „Метарекс“ ООД, на което санкционираното дружество е предало процесните контейнери, е изменен от 09.08.2017., в който е включен отпадък с код 07 01 12, като е представил на наказващия орган и писмени доказателства за това /копия от които са приложени по делото/. Поради това, че санкционираната деятелност съставлява “маловажен случай” по смисъла, вложен в разпоредбата на чл. 28, б.”а” от ЗАНН, респективно административно-наказващият орган е следвало, вместо да сакционира дружеството жалбоподател със средния размер на предвидената в чл. 136, ал. 2,  т. 9 от ЗУО санкция, да му отправи предупреждение, че при повторно нарушение от същия вид ще бъде наложено визираната в санкционната разпоредба санкция.

Налице са били всички предпоставки за прилагането на тази разпоредба и като не я е приложил, административно-наказващият орган е нарушил материалния закон и е издал незаконосъобразно наказателно постановление

Поради изложените съображения, съдът намира, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено, а жалбата като основателна следва да бъде уважена.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 9/09.03.2018 г. на Директора на Регионална инспекция по околна среда и води гр. Шумен, с което на основание чл. 136,     ал. 2, т. 9 от Закона за управление на отпадъците на „Фикосота“ ООД гр. Шумен, ЕИК 837055835, със седалище и  адрес на управление: гр. Шумен, бул. „Мадара“ № 48, представлявано от К.А.К. е наложена „имуществена санкция“ в размер на 7 000 /седем хиляди/ лв., за нарушение по чл. 8, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, като неправилно и незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: