Р Е Ш Е Н И Е

      № 217/11.5.2018г.,       гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, първи състав

На седемнадесети април две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Ем.Ангелов                                               

Секретар: В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 936 по описа за 2018г. , за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № И-3175/13.02.2018год. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.49 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен на М.Т.М.  е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50лв. /петдесет лева/. В жалбата си до съда жалбоподателят моли съда да отмени  наказателното постановление, като незаконосъобразно и неоснователно. За датата на  съдебно заседание, жалбоподателят,  редовно призован  не се явява и не изпраща процесуален представител, но депозира писмено становище, с което по същество поддържа депозираната жалба.

Въззиваемата страна редовно призована,  изпраща представител  в съдебно заседание в лицето на юриск. К., който оспорва изцяло депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С наказателно постановление № И-3175/13.02.2018год      на Кмета на Община Шумен, на жалбоподателят Р. на осн. чл.49 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лева за това, че ”е паркирал управляваният от него  автомобил „Фиат“ с рег.№ Н 8062 ВА с предно и задно десни колела върху тротоар, находящ се на ул.“Цар Освободител“ №22 в Шумен“, като е посочено, че по този начин  е нарушил чл.6 ал.4 от Наредба №1 на ОбС Шумен . Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН № 010216/12.12.2017г., в който е посочено, че на 12.12.2017г., в 13.30 часа, М.М., след като е управлявал е паркирал автомобил „Фиат“  с предно и задно дясно колела на тротоар, южно от блок, находящ се на ул. .“Цар Освободител“ №22 в Шумен.

АУАН е съставен в присъствието на жалбоподателя М., който го е подписал без каквито и да било възражения, като такива не са депозирани и в изискуемия в чл.44 ал.1 от ЗАНН срок.  В  съдебно заседание актосъставителя Г., свид.К. и Р.  посочиха, че при извършена рутинна проверка   са установили, че управляваният от жалбоподателя М.  автомобил „тип вишка“ е бил паркиран с предно и задно десни колела на тротоар, находящ се на ул.“Цар Освободител“ в близост до №22, като по време на проверката, им било обяснено от намиращия се на предна дясна седалка пътник, че водачът на автомобила се намира в близък магазин, като действително малко по късно от намиращ се в съседство магазин се появил и жалбоподателя М.,  след което са му съставили акт за установяване на административно нарушение.  

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съгласно разпоредбата на чл.6 ал.4 от Наредба №1 на ОбС Шумен се забранява паркирането на  превозни средства на тротоари, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони на територията на Община Шумен.  В конкретния случай, по безспорен начин е установено, че жалбоподателя М. е паркирал, управляваният от него автомобил  с двете си десни колела на тротоар , находящ се в централната част на Шумен,  поради което и  съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна  и субективна страна състава на цитираната по горе разпоредба  Административнонаказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.49 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен   от ЗДП  при определяне на наказанието , като се е съобразил, че се касае за инцидентен случай , поради което и е  наложил административно наказание в размер идентичен със законовия минимум.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :  

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № И-3175/13.02.2018год . на Кмета на Община – Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                               Районен  съдия: