Р Е Ш Е Н И Е

249/6.6.2018г.,                             гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на осми май две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

                                                                                                Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД №960 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

         Подадена е жалба срещу Наказателно постановление №319427-F371971/19.02.2018г. на  директора на ТД на НАП- гр.Варна, с което на “Шумен-99” ООД- Булстат 200849913 със седалище гр.Шумен ул.“Стилиян Чилингиров“ №2 вх.1, ет.4, ап.13, било наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 1000,00 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.185, ал.1 от ЗДДС. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление. За датата на съдебно заседание, редовно призован, не изпраща процесуален представител, но депозира становище, с което поддържа депозираната жалба.

 Представител на въззиваемата страна, също депозира писмено становище, с което моли за потвърждаване на издаденото наказателно постановление..

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима.

ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

 Санкционираното лице стопанисва търговски обект –специализиран малък обект за дестилиране , находящ се в на бул.“Преслав“ №93 в Шумен .   На 26.01.2018г. . инспектори по приходите при ТД на НАП- гр. Варна, ИРМ Шумен,  извършили проверка за спазване на данъчното законодателство в обекта. При проверката било установено, че в обекта е извършена продажба на напитки/1 л.ракия/, на стойност 7/седем/ лева, платени в брой, за която продажба не е издаден фискален касов бон  от намиращият се в обекта и в изправност касов апарат модел Дейзи перфект SLKL, или от ръчен кочан,като бил съставен протокол за извършена проверка  от 26.01.2018г.

 Въз основа тези констатации на 06.02.2018г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение на санкционираното лице за това, че  не е изпълнило задължението си да регистрира и отчита извършените продажби на стоки, чрез издаване на фискални касови бележки от намиращото се в обекта и в изправност  по време на проверката фискално касово устройство или от кочан с ръчни касови бележки при получаване на плащане в брой .

 Актът бил съставен в присъствието на представител на дружеството ,бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива не били депозирани в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на съставения акт на 19.02.2018. било издадено и атакуваното наказателно постановление №319427-F371971/19.02.2018г. на  директора на ТД на НАП- гр.Варна, с което на “Шумен-99” ООД- Булстат 200849913 със седалище гр.Шумен ул.“Стилиян Чилингиров“ №2 вх.1, ет.4, ап.13, било наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 1000,00 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.185, ал.1 от ЗДДС.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства- показанията на актосъставителя Д.  Д. и свид.Х.А. , както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

 Съгласно  разпоредбата на чл.3, ал.1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство. Нормата  на чл.25, ал.1 от Наредбата от своя страна предвижда, независимо от документирането с първичен счетоводен документ задължително се издава фискална касова бележка за всяка продажба на лицата: по чл. 3, ал. 1 – за всяко плащане, а в чл.25 ал.3 от цитираната наредба е упоменато, че фискалната касова бележка в случаите по ал. 1 се издава при извършване на плащането.  От свидетелските показания на Д.Д. и Х.А. по безспорен начин се установява, че действително в стопанисвания от жалбоподателя търговски обект, първият от тях си е закупил 1 литър гроздова ракия, за което веднага не му е била издадена фискална касова бележка.. Съобразявайки се с изложеното, съдът приема, че  действително е налице неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя, тъй като чл.25, ал.1 от Наредба от  № Н-18 от 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства  задължава лицата по чл.3 независимо от документирането с първичен счетоводен документ задължително да издават фискална касова бележка. По изложените съображения съдът приема, че правилно е констатирано неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя, тъй като същият не е изпълнил задължението си по чл.25 ал.1 от Наредба №Н-18 .

 При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Вярно е, че в диспозитивната му част е посочено, че Шумен-99” ООД, се представлява от физическо лице/Б. М./, различанащо се от действителния му представляващ- М. М., което фигурира, както в акта за установяване на административно нарушение, така и в обстоятелствената част на наказателното постановление, но все пак в процесния случай с административнонаказетлна отговорност е ангажирано юридическо лице, което много ясно и точно е дефинирано с име, адрес и булстат .

 Наказващият орган правилно е издирил приложимия закон,  като е наложил наказание по реда на чл.185,. ал.1 от ЗДДС .

 Съдът приема, че в процесниата хипотеза, не са налице  основания да се счете, че случаят е маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като независимо от стойността на покупката, подобен род деяния пряко ощетяват бюджета, засягайки важни обществени отношения, поради което и не следва да бъдат толерирани.

Предвид гореизложеното съдът намира , че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които биха обосновали становището на съда  за различни  правни изводи от тези на административно наказващия орган, поради което  обжалваното наказателно постановление следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

 Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №319427-F371971/19.02.2018г. на  директора на ТД на НАП- гр.Варна,  

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: