П Р И С Ъ Д А  

                                                                         28/18.4.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На осемнадесети април две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр.Кръстев

                                                                        Съдебни заседатели: 1. П. Л.                                                                                                                                    2. П. П.  

Секретар Ф. А.

Прокурор Е. Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 847 по описа за 2018г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Ж.А. с ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, разведен, осъждан  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 30.10.2017г. в гр. Шумен и в района на път гр. Шумен – с. Новосел, при условията на продължавано престъпление, извършил полово сношение /анален полов контакт/ и действия на полово удовлетворение /орален полов контакт и целуване по устните/ с лице от същия пол ненавършило 14 годишна възраст – В.Б.С., /род. на *** г., като употребил за това сила и заплашване, поради което и на основание чл.157 ал.3 от НК вр. чл. 157 ал.1 от НК вр. чл. 26 ал1 от НК във връзка с  чл. 58а от НК,  ГО ОСЪЖДА на 4 /четири/ години “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”

На осн. чл. 57 ал.1 т.3 от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален ОБЩ режим на изтърпяване на така наложеното наказание. 

На основание чл. 59 ал.1 и ал.2 от НК, зачита времето през което подсъдимия С.Ж.А. е бил задържан по ЗМВР, времето от 72 часа с разпореждане на ШРП и времето през което е бил с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

ОСЪЖДА подсъдимия С.Ж.А. с ЕГН **********, да заплати на гражданския ищец В.Б.С., действащ със съгласието на своите родители и законни представители П.В.С. ЕГН ********** и Б.В.С. ЕГН ********** сумата от 7000лв., като уважен изцяло граждански иск за претърпени неимуществени вреди от пострадалия, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 30.10.2017г до окончателното и изплащане.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимия С.Ж.А. ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на  280.00 /двеста и осемдесет лева/.  

На основание чл.189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия С.Ж.А. да заплати в полза на ОД на МВР гр. Шумен направените  разноски в досъдебното производство в размер на 559.53 лв. и 5 лева при издаване на изпълнителен лист, като и сумата от 74.06 лева в полза на държавата по сметка на РП гр. Шумен и 5 лв. при издаване на изпълнителен лист – разходи в досъдебното производство.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия С.Ж.А. да заплати в полза на гражданския ищец В.Б.С., действащ със съгласието на своите родители и законни представители П.В.С. ЕГН ********** и Б.В.С. ЕГН ********** сумата от 800лв., представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение.

На основание чл.301, ал.1, т.9 от НПК, във вр. чл.53 от НК отнема в полза на държавата веществените доказателства по делото – 1 брой угарка от цигара с обща дължина 3.5 см. с надпис „Winston“ и 2 броя натривки от подсъдимия и пострадалия, като същите следва да бъдат унищожени.

На основание чл.301, ал.1, т.11 от НПК, във вр. чл.111 от НПК  веществените доказателства – мобилен телефон „Самсунг J7“ с ИМЕЍ № 357658085706038 ведно с прилежаща батерия и СИМ карта на „М-тел“ с № 0885 514 449  следва да бъдат върнати на собственика – подсъдимия С.Ж.А..  

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                                                  

                                                                                            Районен  съдия:

 

                                                                                                 Съдебни заседатели   1.

2.