П Р И С Ъ Д А 

                                   31/31.5.2018г.                              гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, осми състав

На тридесет и първи май     две хиляди и осемнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                        Председател: Валентина Тонева

                                                                Съдебни заседатели:1 .Ж.Ж.                                                                                                                                2. Р.П.

Секретар: Й. К.

Прокурор Ж.Стоянова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер №924 по описа за 2018г.

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Й.А.А. ,ЕГН**********, роден на ***г***  , български гражданин, с настоящ  адрес ***, ученик, с основно образование , неженен, осъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,  че в периода от 21.12.2016г. до 23.12.2016г. в гр. Шумен, при условията на  продължавано престъпление, като съизвършител с П.  С.Е.  ЕГН **********, чрез разрушаване на прегради, здраво  направени за защита  на имот, опитал да отнеме  чужди движими вещи – пари на стойност 40 лв.  находящи се във вендинг-автомат, марка „Некта Брио 3“ от владението   и собственост  на С.С.  С. ; пари на стойност  10 лв.  находящи се  във вендинг- автомат „Венеция“ от владението   на С.А.С.  и собственост  на ЕТ „И.М. *** ; и пари на стойността  20 лв.  находящи се във вендинг- автомат , марка „Зануси“ от владението  на В.С.И. и собственост на „Светът е  В.„ ЕООД гр. Шумен,  всичко на обща стойност 70 лв. без съгласието на  лицата, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието останало недовършено  по независещи от          дееца  причини и по време на извършването  е бил непълнолетен, но е могъл да  разбира свойството и значението на извършеното  и да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 195, ал.1, т. 3, от НК, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК, във вр. чл. 18, ал.1 от НК вр.с чл. 20, ал. 2 от НК вр. чл. 26, ал.1 от НК  и вр. чл. 63, ал.1, т.3 от НК,    поради което и на основание  чл.55, ал.1,т.2,б.“Б“ от НК,  ГО ОСЪЖДА на “обществено порицание“ което да се изпълни чрез поставяне на обявление на подходящо място в сградата на  училището в което учи подсъдимия -Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен .  

ПРИЗНАВА подсъдимият Й.А.А.,ЕГН**********, роден на ***г***  , български гражданин, с настоящ  адрес ***, ученик, с основно образование , неженен, осъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,  че в периода от 21.12.2016г. до 23.12.2016г. в гр. Шумен, при условията на  продължавано престъпление, като съизвършител с П.  С.Е. с ЕГН ********** повредил  противозаконно  чужди движими  вещи – вендинг-автомат, марка „Некта Брио 3“ собственост  на С.С.  С. като нанасените щети  са на стойност 64лв; вендинг- автомат „Венеция“ собственост  на ЕТ „И.М. ***, като нанасените щети са 67лв. и вендинг- автомат , марка „Зануси“ собственост на „Светът е  В.„ ЕООД гр. Шумен, като  нанасените щети са на стойност 83 лв., като по време на извършване бил непълнолетен, но е могъл да  разбира свойството и значението на извършеното  и да ръководи постъпките си- престъпление по чл.216, ал.1  от НК вр. чл. 20, ал.2 от НК  вр. чл. 26, ал.1 от НК  вр. чл. 63, ал.1 , т. 3 от НК, поради което и на основание  чл.55, ал.1,т.2,б.“Б“ от НК,  ГО ОСЪЖДА на        “обществено порицание“ което да се изпълни чрез поставяне на обявление на подходящо място в сградата на  училището в което учи подсъдимия -Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен .

На основание чл. 23 ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание от така наложените на подсъдимия Й.А.А.,ЕГН**********, а именно “обществено порицание“ което да се изпълни чрез поставяне на обявление на подходящо място в сградата на  училището в което учи подсъдимия -Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен .  

ПРИЗНАВА подсъдимият П.  С.Е.  ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с настоящ  адрес ***, ученик, с основно образование , неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,  че в периода от 21.12.2016г. до 23.12.2016г. в гр. Шумен, при условията на  продължавано престъпление, като съизвършител с Й.А.А.     с ЕГН**********, чрез разрушаване на прегради , здраво  направени за защита  на имот, опитал да отнеме  чужди движими вещи – пари на стойност 40 лв.  находящи се във вендинг-автомат, марка „Некта Брио 3“ от владението   и собственост  на С.С.  С. ; пари на стойност  10 лв.  находящи се  във вендинг- автомат „Венеция“ от владението   на С.А.С.  и собственост  на ЕТ „И.М. *** ; и пари на стойност  20 лв.  находящи се във вендинг- автомат ,марка „Зануси“ от владението  на В.С.И. и собственост на „Светът е  В.„ ЕООД гр. Шумен,  всичко на обща стойност 70 лв. без съгласието на  лицата, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието останало недовършено  по независещи от         дееца  причини и по време на извършването  е бил непълнолетен, но е могъл да  разбира свойството и значението на извършеното  и да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 195, ал.1, т. 3, от НК, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК, във вр. чл. 18, ал.1 от НК вр.с чл. 20, ал. 2 от НК вр. чл. 26, ал.1 от НК  и вр. чл. 63, ал.1, т.3 от НК, поради което и на осн. чл.55, ал.1, т.2,б.“Б“ от НК,  ГО ОСЪЖДА на        “обществено порицание“ което да се изпълни чрез поставяне на обявление на подходящо място в сградата на  училището в което учи подсъдимия -Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен .  

ПРИЗНАВА подсъдимият П.  С.Е.  ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с настоящ  адрес ***, ученик, с основно образование, неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,  че в периода от 21.12.2016г. до 23.12.2016г. в гр. Шумен, при условията на  продължавано престъпление, като съизвършител с Й.А.А.  с ЕГН********** повредил  противозаконно  чужди движими  вещи –  вендинг-автомат, марка „Некта Брио 3“ собственост  на С.С.  С. като нанасените щети  са на стойност 64лв; вендинг- автомат „Венеция“ собственост  на ЕТ „И.М.„***, като нанасените щети са 67лв. и вендинг- автомат, марка „Зануси“ собственост на „Светът е  В.„ ЕООД гр. Шумен, като  нанесените щети са на стойност 83 лв.,като по време на извършване бил непълнолетен, но е могъл да  разбира свойството и значението на извършеното  и да ръководи постъпките си- престъпление по чл.216, ал.1  от НК вр. чл. 20, ал.2 от НК  вр. чл. 26, ал.1 от НК  вр. чл. 63, ал.1 , т. 3 от НК, поради което и на основание чл.55, ал.1,т.2,б.“Б“ от НК,  ГО ОСЪЖДА на    “обществено порицание“, което да се изпълни чрез поставяне на обявление на подходящо място в сградата на  училището в което учи подсъдимия  Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен .

На основание чл. 23 ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание от така наложените на подсъдимият П.  С.Е., а именно -  “обществено порицание“, което да се изпълни чрез поставяне на обявление на подходящо място в сградата на  училището в което учи подсъдимия - Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен .

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимите П.  С.Е.  и Й.А.А.    да заплатят  в полза на държавата по сметка на ОД на МВР Шумен направените деловодни разноски в размер на 581,30лв.

Веществените доказателства -3 бр. дактилоскопни следи остават приложени по делото .

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                                                      Районен  съдия:

 

        Съдебни заседатели:

                                            1.  

          2.