О П Р Е Д Е Л И: 71/6.3.2018г.

 

            ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимата А.К.М. ***, в качеството на длъжностно лице в кръга на службата си – старши специалист „Административно обслужване“ в кметство с. Борци, общ. Венец, на когото било възложено със заповед да съставя и подписва актове за гражданското състояние, в съучастие като извършител с Н. О. Х. /подбудител и помагач/ съставила официален документ с невярно съдържание – удостоверение за наследници № 051 от 17.08.2017 г., в което удостоверила неверни обстоятелства, а именно, че кръгът от наследници на лицето Б. Й. Х., починал на 14.02.1985 г., включва само лицата Ф. Х. Ш., Б. Б. Ш. и Ф. Б. Ю., въпреки че действителния кръг от наследници включва освен посочените лица и лицето Н. Б. О., Н. Б. Ю. и З. Б. Ю., като документът е бил изготвен с цел да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства. Деянието е извършено виновно с пряк умисъл, поради което и на основание чл. 311, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и т. 2 от НК, ѝ налага наказание „пробация“ със следните пробационни мерки:

-          Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ месеца, с периодичност ДВА пъти седмично;

-          Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ОСЕМ месеца.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК, не се налага предвиденото в закона по-леко наказание, а именно „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.

 

С деянието не са причинени щети.

 

ОСЪЖДА А.К.М. да заплати в полза на държавата сумата от 115.02 /сто и петнадесет лева и две стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 180/2017 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 633/2018 г. по описа на ШРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.