П Р О Т О К О Л

 

90/29.3.2018г.

2018 год.

 

 

гр. Шумен

Районен съд - Шумен

 

 

Дванадесети състав

На двадесет и девети март

две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

И. Димова

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

 

 

 

 

Секретар: М. М.

Прокурор: Д. Петрова

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

НОХ дело № 881 по описа за 2018 год.

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:  

………

            Съдът снема самоличността на обвиняемата, както следва:

            С.Р.А. – р. на *** ***, със средно обр., неомъжена, безработна, неосъждана, жив. в гр. Ш*, ЕГН **********  

………  

Съдът, след като изслуша страните по така постигнатото споразумение и се увери, че същото не противоречи на морала и закона, счита, че следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл. 382 от НПК, във вр. с чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 881/2018 г. по описа на ШРС, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемата С.Р.А. *** е държала акцизни стоки без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон /чл. 28, ал. 1 от ЗТТИ – Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, чл. 64, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ - Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване и чл. 2, т. 2 от ЗАДС – На облагане с акциз подлежат: тютюневите изделия, чл. 12, ал. 1 от ЗАДС – „Тютюн за пушене /за лула и цигари/“ е тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка, чл. 100, ал. 1 от ЗАДС – Бутилираните алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol и тютюневите изделия, предназначени за местния пазар се предлагат и продават само облепени с бандерол/ - 16.841 кг насипен тютюн за пушене на стойност 5231.80 лв., като случаят е немаловажен – престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено виновно, при пряк умисъл.

За гореописаното деяние на основание чл. 234, ал. 1 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се налага наказание “лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ месеца.

На осн. чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налагат предвидените по-леки наказания, а именно, „глоба“ и „лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК“.

 

С деянието не са причинени щети.

 

На чл. 53, ал. 1, б. „б“ от НК, вр. чл. 234, ал. 3 от НК отнема в полза на държавата вещественото доказателство по делото, а именно, 16.841 кг тютюн за пушене, намиращ се на съхранение в МБ – Шумен към ТМУ – Варна, който подлежи на унищожаване.

 

ОСЪЖДА С.Р.А. да заплати в полза на държавата сумата от 122.00 лв. /сто двадесет и два лева/, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 3/2018 г. по описа на ТМУ - Варна, която следва да бъде внесена по сметка на Митница Варна, както и такса в размер на 5.00 лв. /пет лева/ при издаване на изпълнителен лист по сметка на Районен съд – Шумен.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 881/2018 г. по описа на ШРС и ДП № 3/2018 г. по описа на ТМУ - Варна.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Заседанието приключи в 10.15 часа.

Протоколът е написан в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: