Р       Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

546/5.6.2018г. , гр. Шумен

 

Шуменски  районен  съд,  в  публичното  заседание на трети май през две хиляди и  осемнадесета   година,  в  състав  

                                                                                   СЪДИЯ: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П.  като разгледа докладваното  от районният съдия  гр.д.  № 1021  по  описа   за  2018 г.,  за  да  се произнесе   взе предвид следното:  

Производство по чл. 30 ал.1  от Закона за закрила на детето. 

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“ гр. Шумен, представлявана от Г. А. М. , за прекратяване на настаняването на детето Н. О. Е.  в семейството на баба му по бащина линия С.М.А..

Със Заповед № 108/23.08.2005г. на директора на ДСП-Шумен и с Решение  № 1128/08.12.2005г. на ШРС, детето било настанено по реда на чл. 26 от ЗЗДет.  в семейство на С.М.А., ЕГН: ********** /баба на детето по бащина линия/ със срок до настъпване на предвидените в закона основания за изменяване или прекратяване на настаняването.

След извършено проучване, социалните работници от ОЗД при ДСП - Шумен са констатирали следното: От настаняването на детето до настоящия момент, основните му битови потребности се задоволявали от бабата по бащина линия. Майката на детето – П. И. А. трайно не полагала грижи по отглеждането и възпитанието му. Живеела и работела извън рамките на Република България. Бащата на детето  О. Е. А. от дълги години живеел в Германия.  При посещение на адреса на 21.02.2018г.. се установило, че  детето Н. и бабата на детето били на гости при баща му в Германия и детето е решило да остане в Германия. Семейството не е уведомило ОЗД/ДСП - Шумен.

На осн. чл. 30 ал. 2 във връзка с чл. 29, т.6 от  ЗЗДетето моли да бъде прекратено настаняването на детето в семейството на баба му по бащина линия - С.М.А..***, редовно призовани,  не изпращат  представител.

Заинт. страна С.М.А. – баба на детето по бащина линия, редовно призована не се явява, не изпраща представител.  

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно Удостоверение за раждане от ***г. , издадено въз основа на Акт за раждане № *** на Община Столична, район „Надежда“ гр. София е, че детето Н. О. Е., ЕГН: **********  има родители както следва: майка – П. И. А., ЕГН: **********  и баща – О. Е. А., ЕГН: **********.

Със Заповед № 108/23.08.2005г. на директора на ДСП-Шумен и с Решение  № 1128/08.12.2005г. на ШРС, детето било настанено по реда на чл. 26 от ЗЗДет.  в семейство на С.М.А., ЕГН: ********** /баба на детето по бащина линия/ със срок до настъпване на предвидените в закона основания за изменяване или прекратяване на настаняването.

След извършено проучване, социалните работници от ОЗД при ДСП -- Шумен са констатирали следното: От настаняването на детето до настоящия момент, основните му битови потребности се задоволявали от бабата по бащина линия. Майката на детето – П. И.А. трайно не полагала грижи по отглеждането и възпитанието му. Живеела и работела извън рамките на Република България. Бащата на детето  О. Е. А. от дълги години живеел в Германия.  При посещение на адреса на 21.02.2018г.. се установило, че  детето Н. и бабата на детето били на гости при баща му в Германия и детето е решило да остане в Германия. Семейството не е уведомило ОЗД/ДСП - Шумен.

Предвид изложената фактическа обстановка съдът намира за установено, че в негов интерес на детето е  да бъде прекратено настаняването му в дома на баба му по бащина линия С.М.А. с цел реинтеграцията му в семейна среда, следователно са налице предпоставките по чл.29 т.6 от Закона за закрила на детето.

Водим от горното и на основание чл.30 ал.1   във вр. с чл.26 т.6 от ЗЗДетето  

Р          Е          Ш          И  :

        

           ПРЕКРАТЯВА настаняването на Н. О. Е., ЕГН: **********  в дома на баба му по бащина линия С.М.А. ЕГН: **********,  поради отпадане на причините за това.  

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

         Обжалването не спира изпълнението.

СЪДИЯ :