Р Е Ш Е Н И Е

 

479/22.5.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание, на деветнадесети март, две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 1045/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от Д.Е.П. и И.Р.П. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родено едно ненавършило пълнолетие дете – И. И. П., роден на *** г., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на детето с другия родител и издръжката му, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Същите са родители на детето И. И. П., роден на *** г.

Като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на децата, съдът намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на искова молба за развод се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че при завеждане на делото от молителката е внесена сумата 25 лв., при което молителя следва да плати сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата. Молителят И.Р.П. следва да плати такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 144.00 лв., на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между Д.Е.П., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и И.Р.П., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***, сключен на 05.07.2008 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № ***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето И. И. П., с ЕГН **********, роден на *** г. на майката Д.Е.П., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея.

Определя режим на лични отношения на бащата И.Р.П., ЕГН **********, с детето И. И. П., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя. Един месец през лятото по време, което не съвпада с годишният платен отпуск на майката, по пет дни през време на Коледна и Великденска ваканции, както и във всички останали случаи по споразумение на родителите.

Осъжда И.Р.П., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***, да плаща месечна издръжка за детето И. И. П., ЕГН **********, роден на *** г., чрез неговата майка и законен представител Д.Е.П., с ЕГН **********, в размер на 200 /двеста/ лева, по банкова сметка ***, BIC ***, с титуляр Д.Е.П., платима до 20-то на текущия месец, за който се дължи, считано от датата на влизане в сила на решението, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, Община Шумен, обл. Шумен ***, се предоставя за ползване на майката Д.Е.П. и детето И. И. П., като молителя И.Р.П., с ЕГН **********, го е напуснал и няма претенции за ползването му.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимите вещи придобити в режим на СИО са поделили доброволно и извънсъдебно; съпрузите няма да имат след прекратяването на брака, никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената ще възстанови предбрачното си фамилно име “П.”.

Осъжда И.Р.П., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен: сумата 144.00 (сто четиридесет и четири) лева представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и сумата 25.00 (двадесет и пет) лева държавна такса на основание чл. 6, т. 1 и т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: