Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

547/5.6.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на десети май  през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

Съдия: З.Иванова   

при секретаря А.П. , като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 1050 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:    

Производство по чл. 16 „б“ и  сл. от Закона за социалното подпомагане.         

Постъпила е молба от Агенция за социално подпомагане, Дирекция „Социално подпомагане”, гр. Шумен, чрез Г. А. М. , с която молба се обективира искане, пълнолетният Т. П.Я., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, поставен под пълно запрещение, да бъде настанен по реда на чл. 16 „б“ и  сл. от Закона за социалното подпомагане, в специализирана институция за предоставяне на социални услуги, а именно: Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Лозево, обл. Шумен, за срок от три години.

Молителят счита, че настаняването на пълнолетното лице в специализираната институция е изцяло в негов интерес, излагайки аргументи.

Молителят, редовно призован, изпраща надлежно упълномощен представител в съдебно заседание, а именно: Г. М., в качеството му на законен представител и заявява, че поддържа молбата си за настаняване на лицето в посочената институция. Явява се и г-жа Ц.Я., в качеството си на настойник на лицето, чието настаняване е поискано, която също заявява, че желае лицето да бъде настанено в посочената институция. Молбата е основателна.

    От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:  Т.П.Я. е на 49год., неженен, лице с трайно увреждане. Съгласно ЕР на ТЕЛК - Варна № 0257/ 029 / 20.02.1990г. с диагноза „ ДЦП . Много тежка дясностранна хемипареза. Имбецилност средна степен", - първа група, с чужда помощ , срок пожизнен.

От раждането си е живял с родителите си. След тяхната смърт  живял при брат си в гр.Нови пазар. С напредване на възрастта му грижите се увеличавали и брат му изпаднал в невъзможност да се грижи за него. Той подава молба на 22.04.1997г. РЦСГ гр.Шумен за настаняването му в ДВХУИ с.Лозево , общ. Шумен. С писмо изх.№ 1881/08.07.1982г. го насочват за настаняване в ДПЛУИ с.Лозево , общ. Шумен. Настанен е на 17.07.1998г. Чувствително изостава в НПР и физическото си развитие. Вербален контакт не може да се установи , липсва експресивна реч. Няма ориентация за време, място и собствена личност. Ежедневните дейности извършва с помощ. Не притежава нужните умения и навици за извеждане от институция. Престоя му в институцията и навика , че трябва друг да задоволява основните му жизнени потребности са изградили несамостоятелност, което налага потребност от 24 часови постоянни грижи.

            Ц.Я. като негов настойник заявява, че настаняването на Т.П.Я.,*** е мястото, където е получавал и ще получи специализирани грижи. Предвид социалната оценка на потребностите и индивидуален план за подкрепа се определя единствената подходяща социална мярка - да продължи да ползва услугите на ДПЛУИ с. Лозево, общ. Шумен. Има брат М. П.Я., който няма възможност да се грижи за него. С Решение от 21.12.2090Г. на Шуменски окръжен съд по гр.дело № 414/1990г. , лицето е поставено под пълно запрещение. Със заповед № НД 11Г/ 2003 от 07.12.2015 г. На Община Шумен за негов настойник е назначена Ц.К.Я., ЕГН: **********.

              Ползва услугите на дома - 19г., 9 м. и към момента.

Настойникът счита, че предвид ограничените възможности на лицето за самостоятелно справяне с основни жизнени потребности и липсата на подкрепяща семейна среда, ползването на социални услуги ДП/1УИ с.Лозево, общ.Шумен е адекватна мярка за оказване на социална подкрепа .Целият му живот е преминал в институции , лицето трудно би се приспособило към външният свят и в непозната среда. Продължаването на ползването на услугите на ДПЛУИ ще гарантира непрекъснатост на оказваната помощ.

При така установената фактическа обстановка и с оглед реално обусловените нужди на поставеното под пълно запрещение лице Т. П.Я., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, по реда на чл. 16 „б“ и  сл. от Закона за социалното подпомагане, в специализирана институция за предоставяне на социални услуги, а именно: Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Лозево, обл. Шумен, за срок от три години.

 Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                Р  Е  Ш  И:

                          

Предприема мярка за закрила по отношение на поставеното под пълно запрещение лице Т. П.Я., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, като го НАСТАНЯВА, в  специализирана институция за предоставяне на социални услуги, а именно: Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Лозево, обл. Шумен, за срок от три години.

  На основание чл.28, ал.4 от ЗЗД решението подлежи на незабавно изпълнение

 

                                                                                                                                 СЪДИЯ: