Р Е Ш Е Н И Е

627/26.6.2018г.

Гр.Шумен,

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

  Районен съд Шумен, в открито заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря  Т. Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1058 по описа за 2018г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

 

                Гр.д.№1058/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от С. Х. СА. от с.Браничево, обл.Шумен срещу Д.М.А. от с.Браничево, обл.Шумен. Ищецът иска съдът да прекрати съществуващия брак между страните, поради непоправимото разстройство на брака без произнасяне по вината; да предостави упражняването на родителските права на майката по отношение на непълнолетното дете М., да бъде определен посочения режим на лични контакти; да бъде осъден съпругът да заплаща издръжка в размер на 120.00лв. от депозиране на исковата молба в съда, както и да бъде възстановено предбрачното фамилно име на ищцата. Ответникът е представил отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който не оспорва исковете.

 От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак, страните са законни съпрузи, сключили брак с Акт за граждански брак №2 от 17.09.2014г. на Кметство село Браничево, Община Каолиново, област Шумен. От съвместното им съжителство имат две деца Н. Д.М. с ЕГН: **********, който към момента е пълнолетен и М. Д.М., според приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 0643 от 31.05.2001г., към момента е непълнолетна. Страните живеели във фактическо съжителство от началото на 1998г., през което време се родили техните деца. След сключването на гражданския брак, отношенията между съпрузите първоначално протичА. при взаимно разбирателство и обич. В последствие се появили проблеми, породени от несходство в характерите. В края на 2015г. семейството заминало за Република Германия, където ищцата заживяла с децата, а ответникът отишъл да работи и живее в друг град. Видно от разпита на св.С, ответникът установил семейни отношения с друга жена. От 2015г. датира фактическата раздяла на страните. Опитът да бъдат преодолени противоречията не дА. резултат. По-голямото дете на семейството било отглеждано в България до момента на завършване на средното си образование, като към момента също живее в Германия. Детето М. живее при майка си, учи в Германия и бащата помага за нейната издръжка.

По делото се установи липсата на разбирателство, търпимост, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. НА.це е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес нито на детето, нито на съпрузите.

По отношение на упражняването на родителските права спрямо детето, не са налице различия в становищата на страните и съдът смята, че изцяло в негова полза е упражняването на родителските права да бъде предоставено на майката. На ответника следва да бъде определен режим на лични контакти, а именно, всяка първа и предпоследна събота от месеца от 10,00ч. до 19.00ч., както и един месец през лятната ваканция, който не съвпада с годишния отпуск на майката. Така определения режим ще даде възможност на страните да осигурят пълноценни отношения между родители и дете, като съхрани емоционалната връзка между баща и дъщеря.

Досежно издръжката на детето: И двете страни не са ангажирали доказателства за реализираните от тях месечни доходи, но по делото няма съществен спор между страните за размера на издръжката. Още повече, че ищцата твърди, че ответника участва в издръжката на детето, като го подпомага финансово. В открито съдебно заседание беше направеното изменение на размера на издръжката, който беше заявен в размер под минималния за страната. Съдът, като съобрази потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, намира, че на детето М., следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 250.00 лева, от които 127.50 лева следва да заплаща бащата, а останалите 122,50лв. да се заплащат от майката, върху която лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният размер на издръжката се дължи, считано от депозиране на исковата молба в съда- 13.04.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му не се предявяват. Установи се, че същото е собственост на родителите на ответника и е било напуснато от ищцата.

Жената следва да възстанови предбрачното си фамилно име– С., съобразно искането в исковата молба.

По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които следва да бъдат заплатени от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25 лв. при завеждането на делото. Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху определеният размер на издръжката за детето в размер на 183,60лв. върху тригодишните платежи. На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак №2 от 17.09.2014г. на Кметство село Браничево, Община Каолиново, област Шумен между С.Х.С., ЕГН:**********, с постоянен адрес: село Браничево, Община Каолиново, област Шумен, ул.„***" №16 и Д.М.А., с ЕГН:**********, постоянен адрес: село Браничево, Община Каолиново, област Шумен, ул.„***" №16 като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М. Д.М., ЕГН: **********, до навършването на пълнолетна възраст, на майката С.Х.С., ЕГН**********, като определя детето да живее при нея.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на детето М. Д.М., ЕГН:********** с бащата Д.М.А., с ЕГН:**********, както следва: всяка първа и предпоследна събота от месеца от 10.00ч. до 19.00ч. , както и един месец през лятната ваканция, който не съвпада с годишния отпуск на майката.

            ОСЪЖДА Д.М.Али, с ЕГН********** да заплаща на детето си М. Д.М., ЕГН:********** чрез нейната майка и законен представител С.Х.С., ЕГН:**********, месечна издръжка в размер на 127,50 лева /сто двадесет и седем лева и петдесет стотинки/, считано от 13.04.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.                     

            ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на жената-  С..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв.

ОСЪЖДА Д.М.А., с ЕГН:**********  да заплати държавна такса в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/, както и държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 183,60лв. /сто осемдесет и три лева и шестдесет стотинки/ по сметка на Шуменски районен съд и полза на бюджета на съдебната власт.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.                                         

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: