Р Е Ш Е Н И Е

 

511/31.5.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На шестнадесети май през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил. Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1104 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.         

Депозирана е молба от Р.С.Д., ЕГН********** и В.К.К., с ЕГН**********, и двамата с постоянен адрес: ***, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителката Р.С.Д. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.Е.Х. от ШАК, като поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            Молителят В.К.К. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител - адв.Е.Х. от ШАК, като също поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите  Р.С.Д. и В.К.К. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 12.01.2003 год. в гр.Шумен, за което бил издаден Акт за граждански брак №8/12.01.2003 год. От брака си имали родено едно дете – К. В.К., с ЕГН**********, родено на *** год. Двамата живеели в семейно жилище, придобито по време на брака в режим на СИО, намиращо се в гр.Шумен, ул.“***“ №14, вх.4, ет.4, ап.66. Последното било напуснато от молителя и за в бъдеще ще се ползва от молителката и непълнолетното дете. В молбата си заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. По отношение на придобития по време на брака имот, представляващ – апартамент – жилище №66 /шестдесет и шест/, находящо се на IV – четвърти етаж в жилищна сграда * * *, построена върху държавен поземлен имот, парцел III – трети в квартал 351 – триста петдесет и едно в урбанизираната територия на гр.Шумен, ул.“***“ №14 – четиринадесет, вход 4 – четири, състоящо се от две стаи, кухня и сервизни помещения със застроена площ от 64.57 кв. метра /шестдесет и четири квадратни метра и петдесет и седем квадратни дециметра/, с принадлежащите му избено помещение №19-деветнадесет със застроена площ от 5.03 кв.метра /пет квадратни метра и три квадратни дециметра/ и 1653/100000-хиляда шестстотин петдесет и три стохилядни идеални части от общите части на сградата за жилището и 1653/100000 – хиляда шестстотин петдесет и три стохилядни идеални части от правото на строеж върху мястото от 3427 кв.метра /три хиляди четиристотин двадесет и седем квадратни метра/, при съседи: от изток, север и юг – улици, от запад-парцел II, на жилището: от изток-двор на ап.№65, от запад-двор, от север-апартамент №65, общо стълбище, от юг-апартамент №45, отгоре-V етаж, отдолу- III етаж; на избеното помещение: изток-общ коридор, запад-двор, север-изба №18, юг-изба №20, отгоре-I етаж, отдолу-земя, който имот представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор 83510.668.126.8.66, намиращ се в сграда №8, разположена в ПИ с идентификатор 83510.668.126, подробно описан в Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №113, том III, рег.№2136, дело №186/2003 год. и Схема №15-204674-03.04.2018 год., заявяват, че желаят същия да остане в дял на молителката, като за уравнение на дяловете последната се задължава в едномесечен срок, считано от датата на влизане в сила на съдебното решение за прекратяване на брака да заплати на молителя сумата от 20000 лева /двадесет хиляди лева/. Двамата нямат претенции един спрямо друг за изплащане на издръжка. Молителката при сключване на брака не е променяла фамилното си име.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за раждане от *** год., Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №113, том III, рег.№2136, дело №186/2003 год., Схема №15-204674-03.04.2018 год., Удостоверение №1609/3/06.01.2015 год., Удостоверение за данъчна оценка от 16.04.2018 год.,  Удостоверение за сключен граждански брак от 12.01.2003 год., Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно, Вносна бележка за заплатена държавна такса от 18.04.2018 год.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Р.С.Д. и В.К.К. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съобразявайки материалите по делото, липсата на представени по делото доказателства досежно доходите на съпрузите, тяхната възраст и факта, че двамата са в трудоспособна възраст и са в състояние да реализират доходи, поне в размер на минималната работна заплата, установена за страната, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 лева. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е заплатила държавна такса в размер на 25 лева, поради което следва молителят да бъде осъден да доплати разликата до пълния определен размер.

Молителят В.К.К. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на дето К.в размер на 144 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. Всеки от молителите дължи държавна такса и върху стойността на полученото в дял имущество. При определяне размера на дължимата държавна такса върху всеки от дяловете съдът съобрази константната съдебна практика по този въпрос и по-конкретно Определение №686 от 05.10.2012 год. на ВКС по ч.гр.дело №579/2012 год., IV г.о., ГК, Определение №270 от 04.05.2011 год. на ВКС по ч.гр.дело №214/2011 год., IV г.о., ГК и др..

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Р.С.Д., ЕГН********** и В.К.К., с ЕГН**********, и двамата с постоянен адрес: ***, сключен с Акт за граждански брак №8/12.01.2003 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.С.Д. и В.К.К. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – К. В.К., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката - Р.С.Д., ЕГН********** на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете -  К. В.К., с ЕГН********** се предоставят на майката Р.С.Д., ЕГН**********, като бащата В.К.К., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09.00 часа в събота до 19.00 часа в неделя, с прeспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и по всяко друго време, когато детето пожелае това, за което бащата ще бъде уведомяван от майката по телефона.

ІІІ. Бащата В.К.К., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на непълнолетното си дете К. В.К., с ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител Р.С.Д., ЕГН********** в размер на 200 /двеста/ лева месечно, платими на 10-то число на текущия месец, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Семейното жилище, находящо се на адрес: гр.Шумен, ул.“***“ №14, вх.4, ет.4, ап.66, придобито по време на брака в режим на СИО се предоставя за ползване на молителката Р.С.Д. и детето, като съдът констатира, че същото е напуснато от молителя.

V. В дяла на Р.С.Д., ЕГН********** се предоставя и същата става изключителен собственик на следния недвижим имот: апартамент – жилище №66 /шестдесет и шест/, находящо се на IV – четвърти етаж в жилищна сграда ***, построена върху държавен поземлен имот, парцел III – трети в квартал 351 – триста петдесет и едно в урбанизираната територия на гр.Шумен, ул.“***“ №14 – четиринадесет, вход 4 – четири, състоящо се от две стаи, кухня и сервизни помещения със застроена площ от 64.57 кв. метра /шестдесет и четири квадратни метра и петдесет и седем квадратни дециметра/, с принадлежащите му избено помещение №19-деветнадесет със застроена площ от 5.03 кв.метра /пет квадратни метра и три квадратни дециметра/ и 1653/100000-хиляда шестстотин петдесет и три стохилядни идеални части от общите части на сградата за жилището и 1653/100000 – хиляда шестстотин петдесет и три стохилядни идеални части от правото на строеж върху мястото от 3427 кв.метра /три хиляди четиристотин двадесет и седем квадратни метра/, при съседи: от изток, север и юг – улици, от запад-парцел II, на жилището: от изток-двор на ап.№65, от запад-двор, от север-апартамент №65, общо стълбище, от юг-апартамент №45, отгоре-V етаж, отдолу- III етаж,; на избеното помещение: изток-общ коридор, запад-двор, север-изба №18, юг-изба №20, отгоре-I етаж, отдолу-земя, който имот представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор 83510.668.126.8.66, намиращ се в сграда №8, разположена в ПИ с идентификатор 83510.668.126, подробно описан в Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №113, том III, рег.№2136, дело №186/2003 год. и Схема №15-204674-03.04.2018 год..

Данъчната оценка на имота е 28609.40 лева /двадесет и осем хиляди шестстотин и девет лева и четиридесет стотинки/.

За уравнение на дяловете молителката Р.С.Д., ЕГН********** се задължава в едномесечен срок, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака да заплати на молителя В.К.К., с ЕГН********** сумата от 20000 лева /двадесет хиляди  лева/.

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА В.К.К., с ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 559 лева /петстотин петдесет и девет лева/, включваща доплащане на държавна такса по делото, държавна такса върху присъдения размер на издръжката и държавна такса върху стойността на полученото в дял имущество, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА Р.С.Д., ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 572.19 /петстотин седемдесет и два лева и деветнадесет стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на полученото в дял имущество, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: