Р Е Ш Е Н И Е

 

478/22.5.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на четиринадесети май, две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров 

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 1106/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от И.А.Д. и И.Д.Д., за постановяване на решение за прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № *** г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Общински народен съвет Шумен, по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си имат роден две навършили пълнолетие деца – С. И. А., родена на *** г., с ЕГН ********** и Д. И. А., роден на *** г., с ЕГН **********. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично като поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения между тях граждански брак на 05.09.1992 г., за което обстоятелство от длъжностното лице по гражданско състояние при Общински народен съвет Шумен е съставен Акт за граждански брак № *** г.. Същите са родители на децата С. И. А. и Д. И. А., които са пълнолетни.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, и прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, намира че същото следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските: При завеждане на делото е внесена такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че от молителя е внесена сумата 25 лв.. Молителката И.Д.Д. следва да плати такса по споразумението в размер на 25 лв. На основание чл. 7 от същата Тарифа всеки от молителите следва да заплати държавна такса по споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получените в дял недвижими имоти и МПС.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между И.А.Д., с ЕГН ********** *** и И.Д.Д., с ЕГН ********** ***, сключен на 05.09.1992 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Общински народен съвет Шумен, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

1. Поставя в дял и изключителна собственост на И.А.Д., с ЕГН **********, следният придобит по време на брака недвижим имот: АПАРТАМЕНТ 47 - /четиридесет и седем/ на 8 - /осем/ етаж, във вход 2 - /втори/, изграден в жилищна сграда построена върху урегулиран поземлен имот 1 - /първи/ в квартал 365 - /триста шестдесет и пети/ с Акт за общинска собственост № ***г., по плана на гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, с административен адрес: *** - /седемнадесет/, със застроена площ от 40.71 кв. м. /четиридесет квадратни метра седемдесет и един квадратни дециметра/, ведно с прилежащото ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 47 - /четиридесет и седем/ със застроена площ от 4.00 кв.м. - /четири квадрати метра/, при граници за избата: от изток - коридор; от запад - двор; от север – изба № 48; от юг - изба № 46, както и 0.00560 ид.ч. - /нула цяло петстотин и шестдесет стохилядни идеални части/ от общите части на сградата и правото на строеж върху общинска земя. Съгласно кадастрална схема на самостоятелен обект в сграда № 15 - 183906/26.03.2018 г. изд. от Служба по геодезия, картография и кадастър - гр. Шумен, гореописаният имот представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор № 83510.668.162.22.47 - /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и осем точка сто шестдесет и две точка двадесет и две точка четиридесет и седем/ с площ от 40.71 кв.м. /четиридесет квадратни метра и седемдесет и един квадратни дециметра/, намиращ се в сграда № 1 - /едно/, разположена в поземлен имот е идентификатор № 83510.668.162 - /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и осем точка сто шестдесет и две/, съгласно кадастралната карта на гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, одобрена със Заповед РД- 18 - 52/25.11.2005г. на изп. директор на АГКК. с предназначение на самостоятелния обект - жилите, апартамент и брой нива на обекта - 1 - /едно/, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж - имот с идентификатор № 83510.668.162.22.46 и имот с идентификатор № 83510.668.162.22.48; под обекта - имот с идентификатор № 83510.668.162.22.44 и над обекта - няма.

Данъчната оценка па гореописания имот е 15 979.90 лв. - /петнадесет хиляди деветстотин седемдесет и девет лева и деветдесет стотинки/.

И.Д.Д., с ЕГН ********** заявява, че няма имуществени претенции за уравнение на дела по отношение на описания недвижим имот.

2. Изплащането на тегления кредит за покупка на гореописания недвижим имот, съгласно Договор за ипотечен банков кредит за покупка на недвижим имот с реф. № *** г., анексиран С Анекс № 1/18.11.2008 г.; Анекс № 2806.01.2014 г. и Анекс No 3827.12.2016 г. с ТБ „ЦКБ” АД, във връзка с направено възлагане имота на молителя, ще бъде поет изцяло от И.А.Д., с ЕГН **********.

3. Поставя в дял и изключителна собственост на И.А.Д., с ЕГН ********** придобития по време на брака лек автомобил марка и модел: "Опел АСТРА" с peг. № Н *** АР, двигател № ***, рама № ***, цвят синьозелен металик, описано по свидетелство за регистрация на МПС № *** изд. на 06.11.2007 г. от МВР сектор ПП - Шумен.

Застрахователната оценка на МПС от 21.03.2018г. е в размер на 1200 (хиляда и двеста) лева.

И.Д.Д., с ЕГН ********** заявява, че няма имуществени претенции за уравнение на дела по отношение на описания автомобил.

4. Поставя в дял и изключителна собственост на И.Д.Д., с ЕГН **********, следният придобит по време на брака недвижим имот: ДВОРНО МЯСТО с площ от 1780 кв.м. - /хиляда седемстотин и осемдесет квадратни метра/, заедно с построената в него жилищна сграда на един етаж с площ от 34 кв.м. - /тридесет и четири квадратни метра, съставляващо урегулиран поземлен имот/ УПИ III - 18 - /трети за осемнадесети/ в квартал 47 - 8четиридесст и седми/ по регулационния план на село Р., община Х., област Шумен, при граници за поземления имот: УПИ IV - 18 - /четвърти за осемнадесети/; УПИ V 19 - /пети за деветнадесети/; УПИ II - 18 - /втори за осемнадесети/ и УПИ 1-18 - /първи за осемнадесети/.

Данъчната оценка на гореописания имот е 3 809.70 лв. - /три хиляди осемстотин и девет лева и седемдесет стотинки/.

И.А.Д., с ЕГН ********** заявява, че няма имуществени претенции за уравнение на дела по отношение на описания недвижим имот.

Страните се споразумяват, разноските по делото да се присъдят по равно на двамата.

Страните не дължат издръжка един на друг.

Придобитите по време на брака движими вещи, са поделени между страните извънсъдебно и никой от нас няма претенции спрямо другия.

Страните нямат неуредени помежду си облигационни взаимоотношения, както и неуредени облигационни взаимоотношения като съпрузи към трети лица.

Постановява след прекратяването на брака жената да възстанови пред брачното фамилно име - “И.”.

Осъжда И.Д.Д., с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса в размер на 38.10 лева (тридесет и осем лева и десет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и сумата 25.00 лева (двадесет и пет лева), представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 6, т. 1 и т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда И.А.Д., с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса в размер на 171.80 лева (сто седемдесет и един лева и осемдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: