Р Е Ш Е Н И Е

 

944/30.10.2018г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на единадесети октомври през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря  М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1119 по описа за 2018г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

            Гр.д.№1119/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл127 ал.2, 143 и чл.127а ал.2 от СК от К. Е.Ш. ***, в качеството й на майка на малолетните деца Е. и К. срещу А. З. А. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на децата на нея, да бъде определен посочения режим на лични контакти с бащата и да бъде осъден ответника да заплаща месечна издръжка в размер на 170 лв. за всяко дете, считано от депозирането на исковата молба. В исковата молба се излагат факти относно липсата на разбирателство между страните по отношение пътуването на детето в чужбина. Ищецът иска да бъде заместено необходимото по закон съгласие на бащата за издаване на международен паспорт и пътуване на децата извън границите на страната до посочени дестинации и за определен срок.

            Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, представляван от особен представител. В него посочва, че не оспорва исковите претенции по отношение на тяхната допустимост. Искът за издръжка следвало да бъде уважен за минималния размер.

             От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Страните са родители на децата Е. З. и К. З., малолетни към момента, видно от представените Удостоверения за раждане, издадени въз основа на Акт за раждане №*** от 27.12.2007г. и №*** от 30.07.2012г. От месец юни 2017г. и към настоящия момент, същите не живеят заедно, като децата живеят при майка си в гр.Шумен и се отглеждат от нея. По отношение на бащата има издадена Заповед №*** за защита от домашно насилие от 10.09.2018г., като временно е било определено местоживеенето на децата при майката. Видно от събраните свидетелски показания, бащата злоупотребява с алкохол, като е лекуван в ДПБ-с.Царев брод. От страна на бащата липсва изразено съгласие децата да напускат границите на страната, въпреки, че самият той полагал труд в Белгия. Видно от изготвения социален доклад, майката има необходимия родителски капацитет и е създала подходящи условия за отглеждането на децата, като помощ й се оказва от тяхната баба по майчина линия. Децата не са прекъсвали контакти с другите възходящи роднини по бащина линия, които живеят в Белгия. Децата са в добро здравословно състояние и К. посещава пети клас в СУ „Панайот Волов“ в гр.Шумен, а сина- Е. е в предучилищна група в детска градина „Светулка“ в гр.Шумен.

          Трайната фактическа раздяла между страните, налага разрешаването на въпроса досежно концентрацията на родителските функции у единия родител и личните отношения на детето с другия родител. Изхождайки от събраните по делото доказателства, интереса на децата, съдът намира, че те следва да живеят при своята майка, която да упражнява родителските права по отношение на тях. Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на децата с другия родител. Следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти на ответника с К. и Е., както следва: всяка сряда от 17.00ч. до20.00ч.; всяка трета събота от месеца от 10:00 часа до 17:00 часа; по един ден на мюсюлманските празници от 10.00ч. до 17.00ч. и по един ден на новогодишните празници от 10.00ч. до 17.00ч., като бащата ги взима и връща в дома на майката в гр.Шумен. Предвид наличните по делото данни, че бащата злоупотребява алкохол в присъствието на децата, не следва да се разрешава режим на контакти за дълъг период от време през лятото, с преспиване, за да не се постави тяхното здраве в риск. При промяна на обстоятелствата и с оглед по-голяма възраст на децата, бащата би могъл да поиска изменение и разширение на режима на лични контакти.

          По делото предявения иск за издръжка, съгласно чл.127 ал.2, във връзка с чл.59 ал.2 и чл.143 от СК, такава се дължи от родителите. Предвид представените доказателства за доход на майката и липсата на такива за трудовите доходи на бащата, издръжката дължима от бащата, следва да бъде определена на 170лв. месечно за всяко дете при определена обща месечна издръжка в размер на 280лв. Така определеният размер на издръжката, се дължи от подаване на исковата молба- 20.04.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

       По предявения иск с правно основание чл.127а от СК и 76 т.9 от ЗБЛД, съдът намира следното: При извършване на преценката, дали следва да се разреши на децата да пътуват извън граница, следва да се съобрази преди всичко техният интерес. Съдът намира, с оглед на така установената фактическа обстановка, липсват обективни причини, които да обосновават отказа на ответника да даде съгласието си детето да пътува в чужбина. В интерес на децата е да им бъде предоставена възможност да пътуват извън страната и да общуват със своите роднини. Съгласно ТР№1 от 2016г. на ВКС т.1, изискването за съществуването на конкретно защитен интерес на детето при пътуването му извън страната налага разрешението за това да бъде дадено за определен период от време, в определена държава или за неограничен брой пътувания, през определен период от време, но също до определени държави. След преценка на събраните в хода на настоящото производство доказателства, съдът стигна до извод, че следва да бъде дадено разрешение на детето К. и детето Е. да пътуват извън границите на Република България до Република Германия, придружавано от майка си или упълномощено от нея трето лице неограничен брой пътувания до навършване на пълнолетната им възраст през периода от 24 декември на текущата година до 10 януари на следващата година и от 05-ти април до 10 април и от 15-ти юни до 15-ти септември ежегодно, считано от влизане на настоящето решение в сила за срок от пет години, както и да им бъде издаден международен паспорт.

            Ответникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката за три годишните й платежи в общ размер 489,60лв., както и в полза на ищцата направените разноски в размер на 380лв. адвокатско възнаграждение, 60.00лв. държавни такси и депозит за особен представител 400.00лв. или общо 840лв.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата К. А. З.а с ЕГН:********** и Е. А. З. с ЕГН: ********** на К. Е.Ш. с ЕГН: ********** ***, в качеството й на майка, като ОПРЕДЕЛЯ децата да живеят при нея на адрес:  гр.Шумен, ул.“***“ №7, вх.1, ап.3.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата А. З. А. с ЕГН: ********** *** с детето К. А. З.а с ЕГН:********** и Е. А. З. с ЕГН: **********, всяка сряда от 17.00ч. до 20.00ч.; всяка трета събота от месеца от 10:00 часа до 17:00 часа; по един ден на мюсюлманските празници от 10.00ч. до 17.00ч. и по един ден на новогодишните празници от 10.00ч. до 17.00ч., като бащата ги взима и връща в дома на майката в гр.Шумен..

             ОСЪЖДА А. З. А. с ЕГН: ********** да заплаща на децата си К. А. З.а с ЕГН:********** и Е. А. З. с ЕГН: **********, чрез тяхната майка и законна представителка К. Е.Ш. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на по 170лв./сто и седемемдесет лева/, за всяко дете, считано от 20.04.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.  

             РАЗРЕШАВА издаване и получаване на документ за самоличност– паспорт на малолетните  К. А. З.а с ЕГН:********** и Е. А. З. с ЕГН: ********** с  родители, както следва: майка К. Е.Ш. с ЕГН: ********** и баща А. З. А. с ЕГН: **********.

             РАЗРЕШАВА на К. А. З.а с ЕГН:********** и Е. А. З. с ЕГН: ********** да напускат пределите на Република България с дестинация Република Германия, придружавани от майка си К. Е.Ш. с ЕГН: **********  или упълномощено от нея трето лице за неограничен брой пътувания до навършване на пълнолетната им възраст през периода от 24-ти декември на текущата година до 10-ти януари на следващата година и от 05-ти април до 10-ти април и от 15-ти юни до 15-ти септември ежегодно.

              Постановеното разрешение замества волята и съгласието на бащата А. З. А. с ЕГН: ********** за  пътуването на детето К. А. З.а с ЕГН:********** и Е. А. З. с ЕГН: ********** извън пределите на Република България.

              Допуска предварително изпълнение на настоящото решение на осн.чл.127а ал.4 от СК.      

  ОСЪЖДА А. З. А. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 489,60лв./четиристотин осемдесет и девет лева и шестдесет стотинки/ по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт.

  ОСЪЖДА А. З. А. с ЕГН: ********** да заплати на К. Е.Ш. с ЕГН: **********  направените по делото разноски в размер на 840лв./осемстотин и четиридесет лева/.

              Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: