Р Е Ш Е Н И Е

 

921/22.10.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  девети октомври през две хиляди и осемнадесети година, в следния състав:

      Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря Мария Найдева, като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1217 по описа за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен е иск за изменение на издръжка на дете от родител, с правно основание чл. 150 от СК по отношение на ответника Ф.А.Ч. с ЕГН **********, с искане от непълнолетните деца E. И. Ш. с ЕГН ********** и Г. И. Ш. с ЕГН **********, действащи със знанието и съгласието за М.Б.И.,  лице което осъществява заместваща грижа и при което са настанени със съдебно решение по реда на чл.28 и сл. от ЗЗД, за изменение на определената издръжка с Решение № ***/27.06.2013г. по гр.д. № ***/2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.07.2013г., чрез увеличаване на размера й от 80 лв., на 130,00 лв., за всяко едно от децата,  считано от депозиране на исковата молба в съда.

В исковата молба се твърди, че ответната страна е майка на децата E. И. Ш. с ЕГН ********** и Г. И. Ш. с ЕГН **********. С Решение № **/22.01.2009г. по гр.д. № ***/2008г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.02.2009г.   родителските права над децата са били предоставени на бащата И. Ш. И.. Със съдебният акт майката била осъдена да заплаща издръжка на децата, съответно по 35 лв. и по 45 лева.  С Решение № ***/27.06.2013г. по гр.д. № ***/2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.07.2013г.   размера на присъдените издръжки бил изменен на по 80 лева, на всяко едно от децата. На 18.06.2017г. бащата на децата И. Ш. И. починал. След раздялата между родителите майката се дезинтересирала от децата. След смъртта на бащата, грижи за децата полагала единствено тяхната баба по бащина линия.  Майката не заплащала присъдената издръжка. В производство по реда на Закона за закрила на детето, с Решение № ***/04.09.2017г. по гр.д. № ***/2017г. и с Решение № *** от 10.01.2018г. на ШРС по гр.д. № ***/2017г., влезли в законна сила E. И. Ш. и Г. И. Ш. били настанени по съдебен ред в семейството на М.Б.И..  Към момента никой не подпомагал материално децата, като грижите били поети изцяло от бабата и дядото по бащина линия. Всичко това пораждало правния интерес от водене на настоящото производство. С оглед възрастта на децата и нуждите им, както и с финансовата обезпеченост се счита, че размерите на присъдените издръжки следва да бъдат уважени. Претендират се и направените разноски в производството.

В срока по ГПК е постъпил писмен отговор на исковата молба, с който ответникът, чрез назначения особен представител по същество сочи, че исковете по чл.143, ал.2 от СК са допустими  и основателни. В съдебно заседание изразява становище, че от предходното изменение на издръжката по отношение на двете деца е изминал един значителен период от време, през който са настъпили изменения в нуждите на децата с оглед възрастта им, физическото им израстване, промяната на социално-икономическата обстановка в страната, продължаване на обучението им в по-горни класове, което по необходимост води след себе си нужда от по-големи разходи за задоволяване на потребностите им от ученически пособия и други неща свързани с ученическия живот и за тяхното развитие. Предвид обстоятелството, че майката е в трудоспособна възраст и същата може да реализира минималната за страната работна заплата, представителят на ответната страна, изразява становище, че поисканото увеличение на издръжка от 80 лв. на 130 лв. се явява основателно и е съобразено с възможностите на майката.

СЪДЪТ, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

Ф.А.Ч. с ЕГН ********** е майка на децата E. И. Ш. с ЕГН ********** и Г. И. Ш. с ЕГН **********. С Решение № ***/22.01.2009г. по гр.д. № ***/2008г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.02.2009г.   родителските права над децата са били предоставени на бащата И. Ш. И.. Със съдебният акт майката била осъдена да заплаща издръжка на децата, съответно по 35 лв. и по 45 лева.  С Решение № ***/27.06.2013г. по гр.д. № ***/2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.07.2013г.   размера на присъдените издръжки бил изменен на по 80 лева, на всяко едно от децата. На 18.06.2017г. бащата на децата И. Ш. И. починал. След раздялата между родителите майката се дезинтересирала от децата. След смъртта на бащата, грижи за децата полагала единствено тяхната баба по бащина линия.  Майката не заплащала присъдената издръжка. В производство по реда на Закона за закрила на детето, с Решение № ***/04.09.2017г. по гр.д. № ***/2017г. и с Решение № *** от 10.01.2018г. на ШРС по гр.д. № ***/2017г., влезли в законна сила E. И. Ш. и Г. И. Ш. били настанени по съдебен ред в семейството на М.Б.И..  Към момента никой не подпомагал материално децата, като грижите били поети изцяло от бабата и дядото по бащина линия. След подаване на исковата молба и преди първото заседание по делото, дядото на децата е починал.

Приобщен по делото е изготвен от Д”СП” – гр. Венец социален доклад. В него се сочи, че децата живеят при баба си, която ги отглежда в семейството си от 2008 г. Бабата е човека, който готви, чисти, помага за домакинската работа. След като е починал дядото, грижите за децата са поети изцяло от бабата по бащина линия, която  се издържа от пенсията си.

 В хода на производството е разпитан един свидетел Х. Е. Х. и непълнолетните деца E. Ш. и Г. Ш.  С техните показания, по същество се допълват докладите на социалните органи.

Въз основа на горната фактическа установеност, съдът формира следните правни изводи:

Предявеният иск е иск за изменение на издръжка на дете от родител, с правно основание чл. 150 от СК по отношение на ответника Ф.А.Ч. с ЕГН **********, с искане от непълнолетните деца E. И. Ш. с ЕГН ********** и Г. И. Ш. с ЕГН **********, действащи със знанието и съгласието за М.Б.И.,  лице което осъществява заместваща грижа и при което са настанени със съдебно решение по реда на чл.28 и сл. от ЗЗД, изменение на определената издръжка с Решение № ***/27.06.2013г. по гр.д. № ***/2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.07.2013г., чрез увеличаване на размера й от 80 лв., на 130,00 лв., за всяко едно от децата,  считано от депозиране на исковата молба в съда.

За да се уважи искът за увеличение на издръжката е необходимо да е налице трайно и съществено изменение на нуждите на издържания или трайна съществена промяна във възможностите на задълженото лице /т.19 от Постановление №5 от 16.10.1970г. на Пленума на ВС/. С оглед възрастта на децата и нуждите им, съдът намира, че исковете следва да бъдат уважени. По делото се установи безспорно, което се сочи и от страните, че от предходното изменение на издръжката по отношение на двете деца е изминал един значителен период от време, през който са настъпили изменения в нуждите им, с оглед възрастта, физическото израстване, промяната на социално-икономическата обстановка в страната, продължаване на обучението в училище. Всичко това води след себе си до необходимост от по-големи разходи за задоволяване на потребностите им от ученически пособия и други неща свързани с ученическия живот и за тяхното развитие. Налице е и изменение на размера на минималната работна заплата. Настоящият размер на издръжка е под нормативно определения в чл.142, ал.2 от СК минимум, равняващ се на една четвърт от минималната работна заплата.

При преценка доходите на ответника съдът, поради липса на ангажирани доказателства в тази насока, намира, че доколкото е в трудоспособна възраст, същата следва да реализира доходи в размер поне на минималната работна заплата, установена за страната. Събраха се доказателства, че не са налице други алиментни задължения на ответника към други лица.  

Съдът съобрази и обстоятелството, че по силата на посоченото настаняване на децата извън семейството, тяхната баба по бащина линия  изпълнява заместваща грижа.

Увеличеният размер на издръжката е дължим считано от датата на подаване на исковата молба – 30.04.2018 год., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

На основание разпоредбата на чл.78, ал.6 от ГПК, доколкото делото е решено в полза на лице, освободено от заплащане на държавни такси и разноски, ответникът следва да заплати държавна такса, съобразно увеличения размер на издръжката в размер на 144,00 лева, както и сумата от 300,00 лева, представляваща възнаграждение на назначения му особен представител.

От ищцовата страна е направено искане за разноски за адвокатско възнаграждение, но не са налице представени доказателства за  действително платени такива.  

Съобразно чл.242, ал.1 от ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на съдебното решение относно изменената издръжка.

            Воден от гореизложеното, СЪДЪТ  

Р Е Ш И :

 

         ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК размера на присъдената месечна издръжка с Решение № ***/27.06.2013г. по гр.д. № ***/2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.07.2013г., по силата на  което Ф.А.Ч. с ЕГН **********, с пост.адрес:г*** е осъдена да заплаща сумата от 80,00 лева месечно на непълнолетното си дете E. И. Ш. с ЕГН **********,  като увеличава същата от 80,00 лева на 130,00/сто и тридесет/ лева, месечно, като издръжката се изплаща чрез лицето упражняващо на основание  чл.137, ал.3 от СК заместваща грижа – М.Б.И. с ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, считано от 30.04.2018г. /датата на подаване на исковата молба/ до настъпване на законни причини за нейното изменяне или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла или просрочена вноска.

         ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК размера на присъдената месечна издръжка с Решение № ***/27.06.2013г. по гр.д. № ***/2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 20.07.2013г., по силата на  което Ф.А.Ч. с ЕГН **********, с пост.адрес: *** е осъдена да заплаща сумата от 80,00 лева месечно на малолетното си дете Г. И. Ш. с ЕГН **********, като увеличава същата от 80,00 лева на 130,00/сто и тридесет/ лева, месечно, като издръжката се изплаща чрез лицето упражняващо на основание чл.137, ал.3 от СК заместваща грижа – М.Б.И. с ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, считано от 30.04.2018г. /датата на подаване на исковата молба/ до настъпване на законни причини за нейното изменяне или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла или просрочена вноска.

          ОСЪЖДА Ф.А.Ч. с ЕГН **********, с пост.адрес: ***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 50,00 лева представляваща държавна такса по чл.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК ; сумата 144,00 лева, представляваща държавна такса върху присъдените издръжки; сумата от 300,00 лева, представляваща възнаграждение на назначения особен представител на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК и 5,00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 Постановява предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки, на основание чл. 242, ал. 1 от ГПК.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд - Шумен в двуседмичен срок от връчването му страните.                                                       

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: