Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

937/29.10.2018г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в публичното заседание на двадесет и седми септември   ,   през две хиляди и  осемнадесета    година, в състав :

                                                                                                                      Съдия: Зара Иванова

при секретаря А. П.  , в присъствието на прокурор Киряков   ,  като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №1234 по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от С.Г.Д. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** , офис 14 срещу Община Шумен , в която посочва , че  е  родена  на ***г*** , като при раждането си е записана с фамилията Д. . родителите и са с фамилията тоневи , както и целият и род и семейството на баща и е с тази фамилия . Дядо и , чичо и също са известни с тази фамилия . Сред съученици , приятели и роднини тя също е известна с тази фамилия . никой не я свързва с фамилията Д. . Предвид изложеното счита , че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР за промяна във фамилното и име , ето защо моли да бъде допусната исканата промяна , а именно от Д. да бъде допуснато фамилното и име да е Т. .

Заинтересована страна Община Шумен  ,   не вземат становище по молбата .

Представител на ШРП заема становище , че молбата е основателна .

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото копие от Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане № *** т. на ОбНС Шумен , молителят е записан с имената С.Г.Д. . От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане от ***г*** се установява , че бащата и дядото на молителката носят фамилното име Т. .  От показанията на разпитаните по делото св. Д. Й. и С. С. , съдът приема за доказано , че молителката е известна сред обществото , близки , приятели и роднини с фамилното име Т. .

Като взе предвид горното , както и факта , че няма законодателна пречка , напротив изрично в чл.14 от ЗГР  е предвидено , че децата могат да носят фамилното име на баща си , намира , че молбата се явява изцяло основателна .

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И  :  

ДОПУСКА промяна на ФАМИЛНОТО ИМЕ  на С.Г.Д. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** , офис 14   от Д. НА Т.

Решението не подлежи на обжалване .

След влизането му в сила, препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен   , за вписване на извършената промяна.

 

                                                                                                                      СЪДИЯ: