Р Е Ш Е Н И Е

 

473/21.5.2018г.,      Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 17 (седемнадесети) май                                                            Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1237 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

                Производство по чл. 530 и сл. от ГПК, вр. чл. 127, ал. 1, вр. чл. 59, ал. 1 от СК.

            В молбата си, депозирана в съда на 02.05.2018 г., молителите К.В.К. и С.В.К. излагат, че от съвместното си съжителство имали родени две деца – В.К.К., роден на *** г. и Н.К.К., роден на *** година. По гр.д. № 821/2017 г. по описа на ШРС, родителите постигнали спогодба, по силата на която уредили въпросите, свързани с местоживеенето на деца, упражняване на родителските права, издръжката им и личните контакти. Твърдят, че постигнали съгласие относно тези въпроси, като желаят да бъде изменено постановеното по цитираното гражданско дело. Представят споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях отношения във връзка с родените деца. Молят съда да постанови решение, с което да одобри споразумението.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях, потвърждава постигнатото съгласие.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от удостоверения за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 1510/25.11.2008 г. и въз основа на акт за раждане № 1625/30.11.2011 г., съставени от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че молителите С.В.К. и К.В.К. са родители на децата В.К.К., род. на *** г. в гр. Престън, Кралство Великобритания и Н.К.К., род. на *** г. в гр. Престън, Кралство Великобритания. Съдът констатира от гр.д. № 821/2017 г. по описа на ШРС, че по силата на определение от 13.06.2917 г. била одобрена постигнатата между родителите спогодба, по силата на която същите уредили всички въпроси, свързани с упражняване на родителските права по отношение на децата, издръжката им, режима на лични отношения. 

            Предвид постигнатото между молителите съгласие относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права по отношение на същите, личните отношения с тях и издръжката им и представеното споразумение, съдът намира, че молбата е основателна, споразумението отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на малолетните деца, поради което следва да бъде утвърдено.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 127, ал. 1 от СК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.В.К. с ЕГН **********,*** и К.В.К. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Б.Б. от ШАК, гр. Шумен, ул. „Д.В.“ № 9-13, ет. 3, кантора 32, споразумение по чл. 127, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            ИЗМЕНЯ СЕ постановеното с определение от 13.06.2017 г. по гр.д. № 821/2017 г. по описа на Районен съд – Шумен, както следва:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от молителите дете В.К.К. с ЕГН ************, се предоставя на бащата К.В.К..

            2. Определя се местоживеенето на детето В.К.К. при бащата К.В.К. ***.

            3. Определя се режим на лични отношения на майката С.В.К. с детето В.К.К., както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца от 17,00 часа в петък до 18,00 часа в неделя (с преспиване); на рождения ден на детето – 12 април – от 14,00 часа до 19,00 часа; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск за времето ат 15 юни до 30 юни включително и от 01 август до 15 август, включително; през първата половина на коледните празници и междусрочната ученическа ваканция на четна година; първата половина на новогодишните празници и пролетната ученическа ваканция на нечетна година; на третия ден от Великденските празници за времето от 09,00 часа до 18,00 часа, както и през други дни, договорени между майката и бащата, и със съгласието на детето;

            4. Майката С.В.К. се задължава да изплаща на детето си В.К.К., чрез неговия родител и законен представител К.В.К. издръжка в размер на 140,00 лв. (сто и четиридесет лева), считано от 01.04.2018 г., с падеж на всяко от месечните задължения – пето число от месеца, за който се изплаща издръжката, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, по банкова сметка *** ***.

            5. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от молителите дете Н. К. К. с ЕГН **********, се предоставя на бащата К.В.К..

            6. Определя се местоживеенето на детето Н.К.К. при бащата К.В.К. ***.

            7. Определя се режим на лични отношения на майката С.В.К. с детето Н.К.К., както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца от 17,00 часа в петък до 18,00 часа в неделя (с преспиване); на рождения ден на детето – 29 юни – от 14,00 часа до 19,00 часа; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск за времето ат 15 юни до 30 юни включително и от 01 август до 15 август, включително; през първата половина на коледните празници и междусрочната ученическа ваканция на четна година; първата половина на новогодишните празници и пролетната ученическа ваканция на нечетна година; на третия ден от Великденските празници за времето от 09,00 часа до 18,00 часа, както и през други дни, договорени между майката и бащата, и със съгласието на детето;

            8. Майката С.В.К. се задължава да изплаща на детето си Н.К.К., чрез неговия родител и законен представител К.В.К. издръжка в размер на 140,00 лв. (сто и четиридесет лева), считано от 01.04.2018 г., с падеж на всяко от месечните задължения – пето число от месеца, за който се изплаща издръжката, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, по банкова сметка *** ***.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, като на молителя К. – чрез пълномощника му – адвокат .

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                  Районен съдия: