Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

642/29.6.2018г.

 

гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание  на тридесет и първи май  , през две хиляди и осемнадесета  година , в състав :

СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1242  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

           Депозирана е молба от  И.Й.Й., ЕГН ********** ***  и Я.И. Й., ЕГН **********,***, в която посочват , че са сключили граждански брак на 08.10.2016г. , първи по ред и за двамата . От брака нямат родени деца . Постигнали са споразумение бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие , поради което молят съда да постанови решение в този смисъл и да одобри Споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите се явяват лично и  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №***. на Община Шумен,  от което се установява , че страните са съпрузи от 08.10.2016г.  

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че нямат родени по време на брака деца . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25лева  предварително са внесени от мъжа , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева , следва да се заплати от жената  .

 

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 08.10.2016г.  с Акт  №***. на Община Шумен,  ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  И.Й.Й., ЕГН ********** ***  и Я.И. Й., ЕГН **********,***,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между И.Й.Й., ЕГН **********   и Я.И. Й., ЕГН **********,    споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·     След прекратяване на брака съпругата Я.И. Йорданова, ЕГН ********** ,  ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното  си фамилно име Я..

 

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. Шумен, ул. „***, е наследствен имот на бащата на съпруга И.Й.Й., ЕГН **********   и след прекратяване на брака ще се ползва от него , като съпругата Я.И. Й., ЕГН ********** го е напуснала по свое желание.

·        Страните заявяват, че не притежават НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО , ДВИЖИМИ ВЕЩИ  придобити по време на брака.

·        Не притежават ДЯЛОВЕ И АКЦИИ в търговски дружества.

·        По време на брака или във връзка с него не са правили помежду си и не са получавали от близки ДАРЕНИЯ  на значителна стойност.

·        ДВИЖИМИТЕ ВЕЩИ  за обикновено ползване са разделили доброволно извънсъдебно помежду си.

·        Нямат общи БАНКОВИ СМЕТКИ  и нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки.

·        ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ КРЕДИТИ , предоставени лично на някой от тях и непогасени към датата на настоящото споразумение, остават изцяло и единствено в пасива на съпруга, на когото е отпуснат съответният кредит. Никой от съпрузите няма да отговаря за задължения на другия съпруг, поети от него по време на брака.

·        Във връзка с Договор за предоставяне на ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ без обезпечение, подписан на 31. 03. 2017 г. с „ОББ" АД - клон Шумен и съпругата Я.И. Й. , ЕГН ********** в качеството на кредитополучател и длъжник, с подписването на настоящото споразумение тя  декларира и се съгласява, че задълженията по Договора за кредит остават изцяло в нейния патримониум.

             ОСЪЖДА Я.И. Й., ЕГН ********** ,   да заплати в полза на Бюджета на СВ  , по сметка на ШРС , сумата 15 (петнадесет) лева , представляваща остатъка от определената държавна такса за водене на делото .

 

           

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: