Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

641/29.6.2018г.

 

гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание  на тридесет и първи май  , през две хиляди и осемнадесета  година , в състав :

СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1280  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

           Депозирана е молба от  С.Ф.Р., ЕГН  **********  с адрес ***  и Е.Ю.Р., ЕГН **********,*** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 18.10.2008 г. , от брака нямат родени деца . Постигнали са споразумение бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие , поради което молят съда да постанови решение в този смисъл и да одобри Споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите се явяват лично и  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №***. на Община Шумен,  от което се установява , че страните са съпрузи от 18.10.2008 г.  

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че нямат родени по време на брака деца . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , която е внесена предварително .

 

 

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 18.10.2008 г.  с Акт  №*** г. на Община Шумен,  ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  С.Ф.Р., ЕГН  **********  с адрес *** и Е.Ю.Р., ЕГН **********,***  ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между С.Ф.Р., ЕГН  **********  и Е.Ю.Р., ЕГН **********,    споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·     След прекратяване на брака съпругата С.Ф.Р., ЕГН  **********  ,  ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното  си фамилно име М .

 

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ,  в гр.Шумен, ул. "***, ползвано под наем от съпрузите , след прекратяване на брака , остава за ползване от съпруга Е.Ю.Р., ЕГН **********.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

           

 

СЪДИЯ: