Р Е Ш Е Н И Е

1121/21.12.2018г.

гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, осми  състав,

На осемнадесети декември, през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                            Председател: В. Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1284 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК от В.И.И., ЕГН **********, постоянен адрес: ***5, съдебен адрес:***, чрез „Адвокатско дружество Д. – П.“, срещу С.Ц.И., ЕГН **********, адрес: ***. Ищцата сочи, че страните са съпрузи по силата на сключен граждански брак на ***г. в гр. Шумен, за което бил издаден акт за брак №***г. от Община гр. Шумен. Имат едно пълнолетно дете. Ищцата твърди, че двамата заживели през ***г. в И.. С годините отношенията им се влошили и преди 8 години се разделили, като прекъснали всякакви връзки. Твърди, че настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака и той вече е лишен от съдържание и съществува фиктивно.

Иска постановяване на решение, с което бракът между страните да бъде прекратен, поради дълбоко и непоправимо разстройство, без произнасяне по въпроса за вината. Желае запазване на фамилното име „И.“, няма претенции за издръжка, семейното жилище е напуснато от двамата.

Моли бракът между страните бъде прекратен, без произнасяне по вината.

            Ответникът е депозирал отговор, в който заявява, че е съгласен с изложените в исковата молба обстоятелства и също желае прекратяване на брака, без произнасяне по въпроса за вината, съгласен е със запазване на фамилното име на ищцата - „И.“.Ответникът не се явява в съдебно заседание и не изпраща представител.

            В съдебно заседание ищцата не се явява лично. Представят се доказателства за невъзможността й да се яви в съдебно заседание поради обстоятелството, че работи по трудов договор в И.. Съгласно трайната практика на ВКС, уважителна причина за неявяването на ищеца лично в съдебно заседание е и отсъствието от страната, когато по делото са представени убедителни доказателства за това. В този случай, след ангажиране на доказателства за това, е възможно делото да се гледа в отсъствието на ищеца, като е достатъчно да се яви процесуален представител с изрично пълномощно, който от негово име да потвърди волята му да поиска прекратяване на брака. В този смисъл е Определение №703/18.12.2009г. по ч.гр.д. №711/2009г. на ВКС, ІІІ г.о., Определение №534/27.09.2010г. по ч.гр.д. №453/2010г. на ВКС, ІV г.о. и Решение № 164/15.05.2013г. по гр.д. № 42/2013г. на ВКС,  ІV г.о.В горния смисъл съдът намира, че е налице уважителна причина за неявяването на ищцата в съдебно заседание.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Страните са съпрузи от ***г., когато с Акт за граждански брак № ***/***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат едно пълнолетно дете. Двамата заживели през ***г. в И.. С годините отношенията им се влошили и през 2010г. се разделили, като прекъснали всякакви връзки. Разпитаните в съдебно заседание свидетели И.Г. - баща на ищцата и свидетелката Д. И –нейна приятелка, излагат, че от години живеят разделени в И..

Предвид установеното, чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Между страните по делото не се поддържат повече от осем години, каквито и да е брачни отношения. Очевидно е, че към настоящия момент двамата се намират във фактическа раздяла, която е продължила повече от осем години. Това обстоятелство се потвърждава от показанията на свидетелите.

От изложеното може да се направи категоричният извод, че общността между съпрузите е разкъсана, имайки предвид, че между тях е изчезнала взаимната любов, доверието, уважението и разбирателството. Брачната връзка е продължила да съществува само формално и същата е изпразнена от своето вътрешно съдържание, съответстващо на морала и закона. Отношенията между съпрузите са дълбоко разстроени, поради което запазването на брака противоречи на принципите на морала и не създава нормални условия за семеен живот. Разстройството на брака е трайно, постоянно и не може да бъде преодоляно, поради което е невъзможно и възстановяването на нормалните съпружески отношения. Поради изложеното, съдът намира, че запазването на този брак не е в интерес на страните и следва да бъде прекратен, като дълбоко и непоправимо разстроен на основание чл.49, ал.1 от СК.

Доколкото никой от страните по делото не е поискал съдът да се произнесе по въпроса за вината, то на основание разпоредбата на чл.49, ал.3 от СК, съдът не следва да се произнася по този въпрос. От материалите по делото се установява, че семейно жилище на съпрузите е напуснато от двамата. Досежно фамилното име на ищцата, съдът съобрази обстоятелството, че при сключване на гражданския брак, същата е приела фамилното име И.. Съдът съобрази също, че в отговора от ответника, същият е направил изявление, че е съгласен със запазването на името от ищцата. Доколкото никоя от страните няма претенции за изплащане на издръжка, съдът намира, че не следва да се произнася по този въпрос. С оглед задължението на съда, с решението си, да определи окончателния размер на дължимата държавна такса, съдът прецени, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 50 лева.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между В.И.И., ЕГН **********, постоянен адрес: ***5,  и С.Ц.И., ЕГН **********, адрес ***, сключен с Акт за граждански брак № ***/***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, обл. Шумен, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без да изследва въпроса за вината.

ПОСТАНОВЯВА В.И.И., ЕГН **********, да запази след прекратяване на брака брачното фамилно име И..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 50,00лв. /петдесет/ лева.

ОСЪЖДА В.И.И., ЕГН **********, да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 50,00 лв. /петдесет/ лева, представляваща окончателна държавна такса.

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните. 

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ