Р Е Ш Е Н И Е

 

689/11.7.2018г. , гр. Шумен

В ИМЕТО ***РОДА

 

Районен съд Шуменски, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на втори юли, две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1299/2018г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от А.Ж.Г. ***, действаща като майка и законен представител на малолетното дете К. К.К., против К.Д.К. ***, в която са предявени в условията на обективно кумулативно съединение, искове, с правно основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 123, ал. 2, вр. чл. 59, ал. 3, вр. чл. 143, ал. 2 СК, за постановяване на решение, с което да бъде разрешен съществуващ между страните спор, в качеството им на родители на малолетното дете по въпросите относно: упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на ответника с детето и плащане на месечна издръжка за бъдеще време.

Ищцата основава исковата си претенция на следните фактически твърдения: С ответника били във фактическо съжителство, като от него имат едно малолетно дете К. К.К.. На 10.04.2018 г. ищцата заедно с детето напуснала домът, в който живеели с ответника и понастоящем живеела в жилище под наем в гр. Шумен. Твърди, че притежава необходимия родителски капацитет да полага грижи за детето. Ето защо моли съдът да постанови решение, с което да й предостави упражняването на родителските права върху детето на нея, да бъде осъден ответникът да заплаща месечна издръжка в размер на 150,00 лв. с падеж първо число на текущия месец, считано от 10.04.2018 година до настъпването на обстоятелства, налагащи изменение или прекратяване на задължението за заплащане на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина за нейното изменяне или прекратяване. На ответникът да бъде определен на лични контакти с детето всяка първа и трета седмица от месеца от 17,00ч. в петък до 16.00ч.в неделя. Претендира разноски.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, страните депозират споразумение с което са уредили спорните въпроси относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на детето. С Определение № 1663/20.06.2018г. производството е трансформирано от исково, с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, в охранително, с правно основание чл. 127, ал. 1 СК.

В съдебно заседание страните редовно призовани, явява се лично молителката и процесуалния й представител. Молителят не се явява.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От представените по делото Удостоверение за раждане на К. К.К., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен, се установява, че двамата молители са родители на детето. Страните в производството са родители на детето и към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката.

Съдът, като взе предвид, че в съдебното заседание явилият се родител поддържа, че са уредили въпросите относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на детето, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е сериозно и взаимно, като съобрази, че постигнатото споразумение по чл. 127 ал. 1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена, а постигнатото споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

Предвид характера на производството молителят следва да бъде осъден да плати държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето. Настоящият състав на ШРС намира, че постигнатото между страните споразумение в частта относно издръжката на детето е съдебна спогодба по смисъла на чл. 78, ал. 9 ГПК, поради което общия размер на дължимата такса възлиза на 150.80 (сто лева и петдесет лева и осемдесет стотинки) лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът  

Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатото между К.Д.К., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, настоящ адрес *** и А.Ж.Г., с ЕГН ********** и адрес: ***, споразумение по чл. 127, ал. 1 СК в следният смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права върху малолетното дете К. К.К., с ЕГН ********** на майката А.Ж.Г., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея.

Определя режим на лични контакти на бащата К.Д.К., ЕГН **********, с малолетното дете К. К.К., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 17 ч. в петък до 16 ч. в неделя, както и 10 /десет/ дни през лятото когато майката не е в законен платен годишен отпуск.

Осъжда К.Д.К., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и настоящ адрес ***, да плаща в полза *** малолетното дете К. К.К., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител А.Ж.Г., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 140.00 (сто и четиридесет) лева, по банкова сметка на А.Ж.Г., с ЕГН **********, сметка № IBAN ***, считано от 10.05.2018г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

Осъжда К.Д.К., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и настоящ адрес ***, да плати в полза на малолетното дете К. К.К., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител А.Ж.Г., с ЕГН **********, издръжка, за периода от 10.04.2018 г. до 10.05.2018 г., в размер на 140.00 (сто и четиридесет) лева, по банкова сметка на на А.Ж.Г., с ЕГН **********, сметка № IBAN ***.

Осъжда К.Д.К., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и настоящ адрес ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 150.80 (сто лева и петдесет лева и осемдесет стотинки) лева, представляваща държавна такса по иска за издръжка, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: