Р Е Ш Е Н И Е

 

930/26.10.2018г. ,             Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 26 (двадесет и шести) октомври                                           Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1405 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:           

            Производство по чл. 237 от ГПК.

В исковата си молба ищецът „Андер пропертис С.Р.Л.” ООД с. Добри дял, обл. Велико Търново, представлявано от Х.Й. твърди, че на 20.04.2018 г. сключил с ответника „Агро транс и Ко“ ЕООД гр. Шумен, представлявано от В.К.Г. предварителен договор за продажба на търговското предприятие на „Андер пропертис С.Р.Л.“ ООД. Страните уговорили цена, възлизаща на 500,00 лева, като при подписване на предварителния договор била платена част от нея в размер на 100 лева, а остатъка следвало да бъде платен при сключването на окончателен договор. Уговорено било окончателния договор да бъде сключен до 01.05.2018 г. Въпреки проведените впоследствие разговори, обаче, до подписване на окончателен договор не се стигнало. Моли съда да постанови решение, с което да обяви сключения между страните предварителен договор за окончателен.

            В отговора си по чл. 131 от ГПК, ответникът признава изцяло обстоятелствата в исковата молба и претенцията за обявяване на окончателен договор.

Съгласно разпоредбата на чл. 237, ал. 1 от ГПК, когато ответникът признае иска, съдът прекратява съдебното дирене и се произнася с решение съобразно признанието.

            В първото по делото заседание на 18.10.2018 г., съдът с определение е допуснал постановяване на решение при признание на иска срещу ответника поради наличие, респ. липса на следните предпоставки по чл. 237, ал. 1 и ал. 3 от ГПК:

            – по чл. 237, ал. 1 от ГПК: ответникът признава иска. С определение от 27.06.2018 г., постановено в производство по чл. 131, ал. 1 от ГПК, на ответника е указана възможността да признае иска, както и последиците от посоченото процесуално действие. В писмена молба от 03.10.2018 г. ищецът прави искане за постановяване на решение при признание на иска.

             по чл. 237, ал. 3 от ГПК: признатите права не противоречат на закона и добрите нрави; признатите права са от категорията, с които ответникът може да се разпорежда.

            Предвид гореизложеното, ОСНОВАВАЙКИ СЕ ИЗЦЯЛО НА ИЗВЪРШЕНОТО ПРИЗНАНИЕ на исковата претенция от страна на ответната страна, съдът приема, че предявения от „Андер пропертис С.Р.Л.” ООД с. Добри дял, обл. Велико Търново, представлявано от Х.Й. срещу „Агро транс и Ко“ ЕООД гр. Шумен иск с правно основание чл. 19, ал. 3 от ЗЗД се явява основателен и следва да бъде уважен изцяло, като сключеният на 20.04.2018 г. предварителен договор за продажба на търговското предприятие на ищеца следва да бъде обявен за окончателен.  

Водим от горното и на основание чл. 237, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

На основание чл. 19, ал. 3 от ЗЗД, ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН предварителен договор за продажба на търговско предприятие от 20.04.2018 г., сключен между „АНДЕР ПРОПЕРТИС С.Р.Л.“ ООД с ЕИК ***, със седалище с. Добри дял, адрес на управление с. Добри дял 5149, общ. Лясковец, обл. Велико Търново, представлявано от Х.Й. и „АГРО ТРАНС И КО” ЕООД с ЕИК ***, със седалище                   гр. Шумен, адрес на управление гр. Шумен 9700, обл. Шумен, ул. „Г.С.” № 72, вх. 2, ап. 29, представлявано от В.К.Г., по силата на който „АНДЕР ПРОПЕРТИС С.Р.Л.“ ООД ПРОДАВА на „АГРО ТРАНС И КО” ЕООД търговското предприятие на „АНДЕР ПРОПЕРТИС С.Р.Л.“ ООД с. Добри дял.

  Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от съобщаването му на страните.

 

                                                                               Районен съдия: