Р Е Ш Е Н И Е

 

843/1.10.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесети октомври през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря П.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1426 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на С.А.А., ЕГН ********** *** и А.А.А., ЕГН **********, постоянен адрес: ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се представя споразумение по смисъла на чл.51 от СК. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Прави се изменение на депозираното споразумение, поради фактът, че семейното жилище е било отчуждено след подаване на молбата в съда, точка 3, относно ползването му отпада.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт № *** от 11.06.1988г. на гр.Шумен, Община Шумен. От брака си страните имат родени деца, които са навършили пълнолетна възраст. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от молителката. Таксата следва да бъде довнесена от молителя. Следва да бъде определена държавна такса върху споразумението за имуществени отношения. Молителите дължат заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно 10.00лв. за стойност на дела на съпругата за едно моторно превозно средство.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт № *** от 11.06.1988г. на гр.Шумен, Община Шумен между С.А.А., ЕГН ********** *** и А.А.А., ЕГН **********, постоянен адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

ОДОБРЯВА постигнатото между С.А.А., ЕГН ********** и А.А.А., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :  

I.             Упражняване на родителски права, лични отношения, местоживеене и издръжка на децата:

            Родените по време на брака деца са пълнолетни.  

II.           Имуществени отношения:

2.1.             С.А.А., ЕГН ********** получава в дял и става изключителен собственик на лек автомобил, марка „ФОРД”, модел „КА“, рама № ***.

            Застрахователната стойност на МПС е в размер на 1 000 (хиляда) лева.

2.2.             Към момента на сключване на настоящото споразумение съпрузите не притежават други движими вещи и влогове, придобити по време на брака, като отношенията помежду им относно посочените имущества са окончателно уредени.

2.3.             Съпрузите нямат претенции да получат дял от личното имущество на другия съпруг.

2.4.             През време на брака или във връзка с него, на единия съпруг от другия съпруг или от негови близки, не са правени дарения на значителна стойност.  

III.          Издръжка между съпрузите.

             Издръжка между съпрузите не се дължи.  

IV.        Фамилно име.

             С.А.А. запазва фамилното си име.

Определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда А.А.А., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лв./петдесет лева/.

Осъжда С.А.А., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 10.00лв./десет лева/ върху дела си.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: