Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 609 / 18.06.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На четиринадесети юни през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1443 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.         

Депозирана е молба от Г.Ж.И., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и чрез адв. И.Т. от ШАК, и С.Ц.И., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и чрез адв. И.Т. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителят С.Ц.И., ЕГН **********, в съдебно заседание, се явява лично и с упълномощен представител - адв.Т. от ШАК, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното споразумение.

            Молителката Г.Ж.И., ЕГН ********** в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител - адв.Т. от ШАК, като също поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Г.Ж.И., ЕГН ********** и С.Ц.И., ЕГН **********, били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на ***г. в гр.Н., за което бил съставен Акт за брак № *** от ***г., от Община гр. Н.. От брака си имали родено едно дете – Ц. С. И., с ЕГН**********, родено на *** год., което към настоящия момент е непълнолетно, на 2 години.

Двамата съпрузи, от края на април 2018г., са във фактическа раздяла. В молбата си заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си.

В постигнатото споразумение страните са се договорили, за родителските права върху малолетното дете, местоживеенето, личните контакти и издръжката относно малолетното дете. Двамата нямат претенции един спрямо друг за изплащане на издръжка. Желаят молителката да възстанови предбрачното си фамилно име П., разноските се поемат поравно.   

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: От материалите по делото и от изявленията на страните, направени както в исковата молба, така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Г.Ж.И., ЕГН ********** и С.Ц.И., ЕГН **********, се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съобразявайки материалите по делото, липсата на представени по делото доказателства досежно доходите на съпрузите, тяхната възраст и факта, че двамата са в трудоспособна възраст и са в състояние да реализират доходи, поне в размер на минималната работна заплата, установена за страната, съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса, в настоящия случай, следва да бъде в размер на 40 лева, които са дължими от двамата молители поравно, а именно - по 20 лв. от всеки. 

Молителят С.Ц.И., ЕГН **********, дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на дето в размер на 100,80 лева, както и 5 лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

В същото време молителката дължи държавна такса на основание чл. 6, т 2 от ТДТ ГПК, в размер на 20 лв.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Г.Ж.И., ЕГН **********, постоянен адрес *** и С.Ц.И., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, за който е издаден Акт за граждански брак №***/***г.от Община Н., ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Г.Ж.И., ЕГН ********** и С.Ц.И., ЕГН **********, споразумение, в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Ц. С. И., с ЕГН**********, за в бъдеще ще бъде при майката - Г.Ж.И., ЕГН **********, на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете - Ц. С. И., с ЕГН**********, се предоставят на майката Г.Ж.И., ЕГН **********, като бащата С.Ц.И., ЕГН ********** ще има право на лични контакти с детето, както следва:

Всяка първа, трета и пета / когато месецът има 5 седмици/ седмица от месеца, в събота от 10,00 часа до 18,00 часа в неделя, с преспиване, както и всеки четвъртък от втора и четвърта седмица от месеца от 17,00 часа в четвъртък, до 8,00 часа в петък, с преспиване.

Всяка нечетна година през официалните почивни празнични дни по Коледа, от 9,00 часа на 24 декември, до 18,00 часа на 26 декември, с преспиване.

Всяка четна година през официалните почивни дни по Нова година, от 9,00 часа на 31 декември до 18,00 часа на 2 януари, с преспиване.

Първите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден, при четна година, от 10,00 часа на първия ден – петък, до 18,00 часа на втория ден – събота, с преспиване.

Вторите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден, при нечетна година, от 10,00 часа на третия ден-неделя, до 18,00 часа на четвъртия ден – понеделник, с преспиване. Ако дните съвпадат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режимът за празници.

На 25 февруари, когато е рожденият ден на детето, от 15,00 часа до 12,00 часа на 26 февруари, с преспиване, както и 15 дни през лятото , когато майката не е в платен годишен отпуск, разделен на три пъти по 5 дни, като уточнението по отношение на личните контакти през лятото следва да бъде направено до края на м. юни на всяка текуща година, с оглед планиране на почивка на детето с родителя.

При осъществяване на личните контакти, бащата взема детето от адреса на майката в гр. Шумен, посочен по - горе, а при промяна, майката се задължава да предостави своевременно новия си адрес на бащата.

ІІІ. Бащата С.Ц.И., ЕГН **********, ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете Ц. С. И., с ЕГН**********, чрез майката и законен представител Г.Ж.И., ЕГН **********, в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева месечно, платими до 10-то число на текущия месец, считано от месец май, 2018г., до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Семейното жилище- къща, находяща се на адрес: гр.Шумен, ул.“Т. П. “ №18,.се предоставя за ползване на молителката и детето.

V. След прекратяване на брака, молителката възстановява предбрачното си фамилно име П. .

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VII. Направените по делото разноски се поемат от молителите поравно.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40лв. /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА С.Ц.И., ЕГН **********, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 100,80лв. /сто лева и осемдесет ст./ лева, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5,00лв. /пет/ лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист и сума в размер на 20лв.(двадесет) лева, на основание чл. 6, т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК.

ОСЪЖДА Г.Ж.И., ЕГН **********, да заплати по сметка на ШРС, сума в размер на 20лв.(двадесет) лева, на основание чл. 6, т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК, както и 5,00лв. /пет/ лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.            

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: